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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  18/05/2021
Data da última atualização:  18/05/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, V. M.; NARDELI, A. J.; MENDES, N. A. de C.; ROCHA, M. de M.; WILSON, L.; YOUNG, S. D.; BROADLEY, M. R.; WHITE, P. J.; REIS, A. R. dos.
Afiliação:  VINÍCIUS MARTINS SILVA, UNESP, Jaboticabal, SP, Brazil; ANA JÚLIA NARDELI, UNESP, Jaboticabal, SP, Brazil; NANDHARA ANGÉLICA DE CARVALHO MENDES, UNESP, Tupã, SP, Brazil; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN; LOLITA WILSON, School of Biosciences, University of Nottingham, Sutton Bonington, Leicestershire, LE12 5RD, UK; SCOTT D. YOUNG, School of Biosciences, University of Nottingham, Sutton Bonington, Leicestershire, LE12 5RD, UK; MARTIN R. BROADLEY, School of Biosciences, University of Nottingham, Sutton Bonington, Leicestershire, LE12 5RD, UK; PHILIP J. WHITE, The James Hutton Institute, Invergowrie, Dundee, DD2 5DA, UK; ANDRÉ RODRIGUES DOS REIS, UNESP, Jaboticabal, SP, Brazil.
Título:  Agronomic biofortification of cowpea with zinc: variation in primary metabolism responses and grain nutritional quality among 29 diverse genotypes.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Plant Physiology and Biochemistry, v. 162, p. 378-387, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Dietary zinc (Zn) deficiency is widespread globally, and is particularly prevalent in low- and middle-income countries (LMICs). Cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp) is consumed widely in LMICs due to its high protein content, and has potential for use in agronomic biofortification strategies using Zn. This study aimed to evaluate the effect of Zn biofortification on grain nutritional quality of 29 cowpea genotypes. Zn application did not increase cowpea yield. In 11 genotypes sucrose concentration, in 12 genotypes total sugar concentration, and in 27 genotypes storage protein concentration increased in response to Zn supply. Fifteen genotypes had lower concentrations of amino acids under Zn application, which are likely to have been converted into storage proteins, mostly comprised of albumin. Phytic acid (PA) concentration and PA/Zn molar ratio were decreased under Zn application. Six genotypes increased shoot ureides concentration in response to Zn fertilization, indicating potential improvements to biological nitrogen fixation. This study provides valuable information on the potential for Zn application to increase cowpea grain nutritional quality by increasing Zn and soluble storage protein and decreasing PA concentration. These results might be useful for future breeding programs aiming to increase cowpea grain Zn concentrations through biofortification.
Thesagro:  Açúcar; Aminoácido; Proteína; Vigna Unguiculata.
Thesaurus Nal:  Amino acids; Phytic acid; Ureides.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223277/1/Agronomic1-s2.0-S0981942821000875-main.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN33115 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Semiárido; Embrapa Solos.
Data corrente:  08/02/2021
Data da última atualização:  03/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  MENEZES, R. S. C.; SALES, A. T.; PRIMO, D. C.; ALBUQUERQUE, E. R. G. M. de; JESUS, K. N. de; PAREYN, F. G. C.; SANTANA, M. da S.; SANTOS, U. J. dos; MARTINS, J. C. R.; ALTHOFF, T. D.; NASCIMENTO, D. M. do; GOUVEIA, R. F.; FERNANDES, M. M.; LOUREIRO, D. C.; ARAUJO FILHO, J. C. de; GIONGO, V.; DUDA, G. P.; ALVES, B. J. R.; IVO, W. M. P. de M.; ANDRADE, E. M. de; PINTO, A. de S.; SAMPAIO, E. V. de S. B.
Afiliação:  RÔMULO SIMÕES CEZAR MENEZES, UFPE; ALDO TORRES SALES, UFPE; DÁRIO COSTA PRIMO, UFPE; ELIZA ROSÁRIO GOMES MARINHO DE ALBUQUERQUE, ASSOCIAÇÃO PLANTAS DO NORDESTE; KENNEDY NASCIMENTO DE JESUS, FACULDADES DE ENFERMAGEM NOVA ESPERANÇA; FRANS GERMAIN CORNEEL PAREYN, ASSOCIAÇÃO PLANTAS DO NORDESTE; MÔNICA DA SILVA SANTANA, UFCE; UEMESON JOSÉ DOS SANTOS, UFPE; JÚLIO CÉSAR RODRIGUES MARTINS, FACULDADES DE ENFERMAGEM NOVA ESPERANÇA; TIAGO DINIZ ALTHOFF, UFPE; DIEGO MARCELINO DO NASCIMENTO, UFPE; RAFAEL FEITOSA GOUVEIA, UFS; MILTON MARQUES FERNANDES, UFS; DIEGO CAMPANA LOUREIRO, UFS; JOSE COELHO DE ARAUJO FILHO, CNPS; VANDERLISE GIONGO, CPATSA; GUSTAVO PEREIRA DUDA, UFAPE; BRUNO JOSE RODRIGUES ALVES, CNPAB; WALANE MARIA PEREIRA DE MELLO IVO, CPATC; EUNICE MAIA DE ANDRADE, UFERSA; ALEXANDRE DE SIQUEIRA PINTO, UFS; EVERARDO VALADARES DE SÁ BARRETTO SAMPAIO, UFPE.
Título:  Soil and vegetation carbon stocks after land-use changes in a seasonally dry tropical forest.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Geoderma, v. 390, 114943, May 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.geoderma.2021.114943
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The lack of robust scientific data still hinders estimates of soil and plant carbon (C) losses due to land-use changes in most dry tropical ecosystems. The present study investigated the effects of land-use and cover changes on total ecosystem C stocks in NE Brazil, aiming to quantify C losses after the removal of the native forest, known as Caatinga. The sampling design included the four main land-use/cover types (Dense Caatinga, Open Caatinga, Pastures and Crop fields) and the seven main soil classes (Arenosols, Acrisols, Regosols, Ferrasols, Luvisols, Planosols, and Leptosols), a combination that represents over 90% of the region. This design resulted in 192 sampling points (48 in each land-use), distributed proportionally to the area of occurrence of each soil class. In each sampling point, we determined C stocks in soil organic matter (SOM) and roots (to a depth of 1 m or rock layer), aboveground vegetation biomass (trees and herbs, separately), deadwood, and surface litter. Areas covered by Dense Caatinga store, on average, nearly 125 Mg ha-1 of C. Most of this C is stored in the soil organic matter (72.1%), followed by aboveground biomass (15.9%), belowground biomass (7.3%), deadwood (2.9%), litter (1.3%), and herbaceous biomass (0.5%). The substitution of Dense Caatinga to plant pastures and crop fields caused losses of >50% of ecosystem C stocks, reaching almost 65 Mg ha-1 of C, with nearly equal losses from the SOM and vegetation biomass compartments. Open Caatinga... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ecossistema Caatinga; Estoque do carbono; Estoques do ecossistema; Semiárido.
Thesagro:  Caatinga; Desmatamento; Dióxido de Carbono; Floresta Tropical; Mudança Climática; Solo; Uso da Terra; Vegetação.
Thesaurus NAL:  Carbon; Carbon dioxide; Deforestation; Land use; Land use change; Vegetation.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB41675 - 1UPCAP - DD
CNPS20630 - 1UPCAP - DD
CPATSA59337 - 1UPCAP - DD
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