Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  22/12/2020
Data da última atualização:  22/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MOTA, P. K.; SILVA, B. M.; BORGHI, E.; VIANA, J. H. M.; RESENDE, A. V. de; MOURA, M. S. de.
Afiliação:  Paula K. Mota, Universidade Federal de São João del-Rei; Bruno M. Silva, Universidade Federal de Lavras; EMERSON BORGHI, CNPMS; JOAO HERBERT MOREIRA VIANA, CNPMS; ALVARO VILELA DE RESENDE, CNPMS; Maíse S. de Moura, Universidade Federal de São João del-Rei.
Título:  Soil physical quality in response to intensification of grain production systems.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 24, n. 10, p. 647-655, 2020.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The Brazilian Cerrado stands out in relation to grain production, however, in this region the occurrence of summer and irregular rainfall, drastically harm the non-irrigated production. Conservationist managements favor the soil physical quality and, consequently, the efficiency of soil water consumption. The objective of this study was to evaluate the soil physical quality, as a function of the conservation managements adopted, by using physical soil quality indicators, and to verify its relation with the soil organic carbon stocks and the grain yield in the Cerrado of Minas Gerais state, Brazil. For that, six treatments were evaluated: soybean (1) and maize (2) monocultures crop systems at medium level of investment in soil fertilization, soybean-maize crop succession at medium (3) and high (6) level of investment in soil fertilization, and crop succession of soybean-maize and intercropped with Urochloa ruziziensis at medium (4) and high (5) level of investment in soil fertilization, during the initial stage of no-tillage system. The treatments 3, 4, 5 and 6 showed improvement in the soil physical quality in relation to the monoculture. Pore distribution and soil organic carbon content were the main responsible for discriminating the intensified crop systems. Attributes related to water availability were important for plant growth in the 0-0.05 m layer, while for the 0.15-0.20 m layer, the highest soil aeration stood out. Productivity did not correlate with the evaluated a... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Propriedade hídrica do solo.
Thesaurus Nal:  Urochloa ruziziensis.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219577/1/Soil-physical.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29467 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  11/08/1995
Data da última atualização:  30/03/2015
Tipo da produção científica:  Circular Técnica
Autoria:  POTT, E. B.
Afiliação:  EMBRAPA. Unidade de Execucao de Pesquisa de Ambito Estadual de Corumba (Corumba, MS).
Título:  Coeficiente de digestibilidade in vitro e teores de proteina bruta, calcio e fosforo da grama-tio-pedro (Paspalum oteroi) no Pantanal Mato-Grossense.
Ano de publicação:  1982
Fonte/Imprenta:  Corumba: EMBRAPA-UEPAE Corumba, 1982.
Páginas:  32p.il.
Série:  (EMBRAPA-UEPAE Corumba. Circular Tecnica, 12)
Idioma:  Português
Conteúdo:  A grama tio-pedro (Paspalum oteroi Swallen), submetida a intervalos entre cortes de 28, 56, 84 e 112 dias, apresentou, respectivamente, coeficientes de digestibilidade in vitro de 57,21%, 48,37%, 47,66% e 49,88%; teor de proteina bruta de 8,26%, 7,12%, 6,00% e 5,44%; teor de calcio de 0,50%, 0,56%, 0,58% e 0,35%; e teor de fosforo de 0,15%, 0,13%, 0,20% e 0,14%.
Palavras-Chave:  Analysis; Forrageira nativa; Grama Tio Pedro; Grama-tio-pedro; Mato Grosso; Mato Grosso do Sul; Minerais; Native forage; Paspalum oteroi; Pasture; Plant; Planta forrageira nativa; Planta gramínea; Região tropical.
Thesagro:  Análise; Cálcio; Digestibilidade; Digestibilidade In Vitro; Fósforo; Gramínea; Pastagem; Planta; Proteína; Proteína Bruta; Valor Nutritivo.
Thesaurus NAL:  grasses; in vitro digestibility; minerals; Pantanal.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/37656/1/CT12.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAP31152 - 1UMTFL - PPFL09330933
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional