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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  14/12/2020
Data da última atualização:  07/01/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CUNHA JÚNIOR, P. C. da C.; OLIVEIRA, L. S. de; GOUVÊA, L. de P.; ALCANTARA, M. de; ROSENTHAL, A.; FERREIRA, E. H. da R.
Afiliação:  Paulo Cezar da Cunha Júnior, UFRRJ; Lorena de Sá de Oliveira, UFRRJ; Lucas de Paiva Gouvêa, UFRRJ; Marcela de Alcantara; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; Elisa Helena da Rocha Ferreira, UFRRJ.
Título:  Symbiotic drink based on Brazil nuts (Bertholletia excelsa H.B.K): production, characterization, probiotic viability and sensory acceptance
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, Santa Maria, v. 51, n. 2, e2021. p. 1-14.
DOI:  https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20200361
Idioma:  Inglês
Notas:  Bebida simbiótica à base de castanha-do-Brasil (Bertholletia excelsa H.B.K): produção, caracterização, viabilidade probiótica e aceitação sensorial.
Conteúdo:  Brazil nut is a typical oilseed from the Amazon region, of great economic and cultural importance. Due to its high nutritional value, it is interesting to be used as a matrix for new products’ development. Thus, the present study aimed to develop and characterize a drink based on Brazil nuts fermented by Lactobacillus casei and added with inulin. After formulated, the drink was pasteurized, fermented, maturated, and stored under refrigeration for 28 days. Physical, chemical, microbiological, and sensory analyzes were performed before and after fermentation, at 7-day intervals. There was maintenance in the content of lipids and proteins and reduction in the concentrations of fibers, ash, total carbohydrates, and moisture. The fermented drink pH decreased significantly during storage, while the acidity and the soluble solids content increased from the 14th day. Regarding the color, there were significant changes in all parameters analyzed. In the fermented drink, the development of molds and yeasts, total and thermotolerant coliforms, and Salmonella were not verified, while the control drink deteriorated after 7 days. The probiotic L. casei had count ranging from 9.48 to 8.59 log CFU mL-1 during the 28 days. When exposed to in vitro gastrointestinal conditions, L. casei significantly reduced its concentration. However, it reached the enteric phase with counts greater than 6.00 log UFC mL-1. Sensorially, the drink reached intermediate scores (between 5.41 and 6.02). Therefore, ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bebida funcional; Leite vegetal; Leite vegetal fermentado; Probiótico; Vegetable milk.
Thesagro:  Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Fermented milk; Food technology; Lactobacillus casei; Probiotics; Vegetable products.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219184/1/1678-4596-cr-51-02-e20200361.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15079 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  04/03/2010
Data da última atualização:  07/02/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  FERRA, J. de C.; CIESLAK, S.; SARTORI FILHO, R.; MCMANUS, C.; MARTINS, C. F.; SERENO, J. R. B.
Afiliação:  JANINE DE CAMPOS FERRA, UFMS; SILVIA CIESLAK, UFMS; ROBERTO SARTORI FILHO, CENARGEN; CONNIE MCMANUS, UnB; CARLOS FREDERICO MARTINS, CPAC; JOSE ROBSON BEZERRA SERENO, CPAC.
Título:  Weight and age at puberty and their correlations with morphometric measurements in crossbred breed suffolk ewe lambs.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Zootecnia, v. 39, n. 1, p. 134-141, 2010.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to identify and to correlate parameters that characterize puberty and estimate the age and weight of Suffolk ewe lambs in Mato Grosso do Sul. This study was carried out with twenty-two Suffolk ewe lambs for 256 days. Blood samples were collected from the jugular vein and centrifugated and the plasma were stored at -20°C until analysis of progesterone (P4) concentration by radioimmunoassay (RIA). The morphometric measurements included: head length and width, body length, elbow height, chest perimeter, back-sternal diameter, croup length, width and height, cannon bone perimeter and shoulder and hip width, using a tape. The animals became pubertal when the plasma progesterone concentration was >1.0 ng/mL, at 34.1 ± 5.2 kg and 39.5 ± 8.5 weeks of age. Meanwhile, the lambs that did not reach puberty (37.7 ± 11.4 weeks of age) were lighter. The morphometric measurements has medium to low correlations with age and weight at puberty.
Palavras-Chave:  Chest perimeter; Perímetro torácico; Radioimmunoassay; Radioimunoensaio.
Thesagro:  Cordeiro; Ovino; Progesterona.
Thesaurus NAL:  progesterone; puberty; sheep.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/86932/1/ferra-jdec-01-2010.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN32968 - 1UPCAP - DDSP 19985SP 19985
CPAC31223 - 1UPCAP - PPS1287S1287
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