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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  13/01/2020
Data da última atualização:  06/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LEITE, A. I. N; PEREIRA, C. G.; ANDRADE, J.; VICENTINI, N. M.; BELL, M. J. V.; ANJOS, V.
Afiliação:  Antonio Iranaldo Nunes Leite; Cristina Guimarães Pereira; Jonathan Andrade; NIVEA MARIA VICENTINI, CNPGL; Maria José Valenzuela Bell; Virgílio Anjos.
Título:  FTIR-ATR spectroscopy as a tool for the rapid detection of adulterations in butter cheeses.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  LWT. Food Science and Technology, v. 109, p. 63-69, 2019.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.04.017
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study assessed the potential application of Fourier-Transformed Infrared spectroscopy using AttenuatedTotal Reflectance (FTIR-ATR) coupled with multivariate approaches to characterize and detect adulterations inbutter cheeses (BC) with soybean oil (SO). In general, as the adulterations were performed, there is a decrease inband intensities related to proteins, while for most bands related to lipid, the substitution of butter oil (BO) bySO led to increases in their intensities up to 70% of fraud. The band near 3007 cm−1was evinced only inadulterated cheeses. Principal component analysis differentiated the samples validating the spectral observa-tions. A partial least squares model allowed the prediction of the percentage of SO added into the samples withlow residuals. FTIR-ATR spectroscopy associated with chemometrics showed good performance in the detection of butter cheeses?adulterations.
Palavras-Chave:  Adulteration; Authentication; Butter cheese.
Thesaurus Nal:  Chemometrics; Vegetable oil.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208615/1/Artigo-LWT-FoodSciTech-Nivea-FTIR.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL24968 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Hortaliças. Para informações adicionais entre em contato com cnph.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  08/11/2010
Data da última atualização:  05/02/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  MEIRELES, S. M.; DELVICO, F. M. dos S.; MESQUITA FILHO, M. V. de; LIMA FILHO, R. M.; CASTRO, A. L. F. G. de; SOUZA, A. F.
Afiliação:  SARITA MAZUTTI MEIRELES, CNPH; FRANCISCO MARCOS DOS SANTOS DELVICO, CPAC; MANOEL VICENTE DE MESQUITA FILHO, NOVACAP; RAIMUNDO MOREIRA LIMA FILHO, NOVACAP; ALFRED LUCIANO FABIO GOMES DE CASTRO, NOVACAP.
Título:  Crescimento de zinnia (Zinnia elegans Jacq) em decorrência de diferentes misturas de solo sob cerrado do Brasil e cama sobreposta de suíno: micronutrientes e metais pesados.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESO 45 ANIVERSARIO DEL INSTITUTO DE SUELOS; CONGRESO DE LA SOCIEDAD CUBANA DE LA CIENCIA DEL SUELO, 7., 2010, La Habana. Resúmenes ampliados... La Habana: Instituto de Suelos, 2010.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Brasil; Metais pesados; Micronutriente.
Thesagro:  Cerrado; Zinnia Elegans.
Thesaurus NAL:  Zinnia.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH36841 - 1UPCAA - DDSP 017362017362
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