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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
13/01/2020 |
Data da última atualização: |
06/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LEITE, A. I. N; PEREIRA, C. G.; ANDRADE, J.; VICENTINI, N. M.; BELL, M. J. V.; ANJOS, V. |
Afiliação: |
Antonio Iranaldo Nunes Leite; Cristina Guimarães Pereira; Jonathan Andrade; NIVEA MARIA VICENTINI, CNPGL; Maria José Valenzuela Bell; Virgílio Anjos. |
Título: |
FTIR-ATR spectroscopy as a tool for the rapid detection of adulterations in butter cheeses. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
LWT. Food Science and Technology, v. 109, p. 63-69, 2019. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.04.017 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study assessed the potential application of Fourier-Transformed Infrared spectroscopy using AttenuatedTotal Reflectance (FTIR-ATR) coupled with multivariate approaches to characterize and detect adulterations inbutter cheeses (BC) with soybean oil (SO). In general, as the adulterations were performed, there is a decrease inband intensities related to proteins, while for most bands related to lipid, the substitution of butter oil (BO) bySO led to increases in their intensities up to 70% of fraud. The band near 3007 cm−1was evinced only inadulterated cheeses. Principal component analysis differentiated the samples validating the spectral observa-tions. A partial least squares model allowed the prediction of the percentage of SO added into the samples withlow residuals. FTIR-ATR spectroscopy associated with chemometrics showed good performance in the detection of butter cheeses?adulterations. |
Palavras-Chave: |
Adulteration; Authentication; Butter cheese. |
Thesaurus Nal: |
Chemometrics; Vegetable oil. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208615/1/Artigo-LWT-FoodSciTech-Nivea-FTIR.pdf
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Marc: |
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Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Hortaliças. Para informações adicionais entre em contato com cnph.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
08/11/2010 |
Data da última atualização: |
05/02/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MEIRELES, S. M.; DELVICO, F. M. dos S.; MESQUITA FILHO, M. V. de; LIMA FILHO, R. M.; CASTRO, A. L. F. G. de; SOUZA, A. F. |
Afiliação: |
SARITA MAZUTTI MEIRELES, CNPH; FRANCISCO MARCOS DOS SANTOS DELVICO, CPAC; MANOEL VICENTE DE MESQUITA FILHO, NOVACAP; RAIMUNDO MOREIRA LIMA FILHO, NOVACAP; ALFRED LUCIANO FABIO GOMES DE CASTRO, NOVACAP. |
Título: |
Crescimento de zinnia (Zinnia elegans Jacq) em decorrência de diferentes misturas de solo sob cerrado do Brasil e cama sobreposta de suíno: micronutrientes e metais pesados. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESO 45 ANIVERSARIO DEL INSTITUTO DE SUELOS; CONGRESO DE LA SOCIEDAD CUBANA DE LA CIENCIA DEL SUELO, 7., 2010, La Habana. Resúmenes ampliados... La Habana: Instituto de Suelos, 2010. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Brasil; Metais pesados; Micronutriente. |
Thesagro: |
Cerrado; Zinnia Elegans. |
Thesaurus NAL: |
Zinnia. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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