|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cocais. |
Data corrente: |
07/12/2018 |
Data da última atualização: |
07/12/2018 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
FERREIRA, M. das G. R.; SOUSA, N. R.; RODRIGUES, Z. M. R.; FRAZAO, J. M. F. |
Afiliação: |
MARIA DAS GRACAS RODRIGUES FERREIRA, CPACP; NELCIMAR REIS SOUSA, CPACP; JOSE MARIO FERRO FRAZAO, CPACP. |
Título: |
Characterization of natural occurrence of Oenocarpus distichus in the state of Maranhão, Brazil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: Simposio Internacional de Recursos Genéticos para las Américas y El Caribe, ano 1, v. 1, p. 685-687, ago. 2018. |
Páginas: |
3 p. |
Descrição Física: |
Resumo expandido. |
ISSN: |
2594-2042 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
In Maranhão States Amazon, bacaba stands out as an important resource to local populations. It is employed in human and animal feeding, building houses, traditional medicine and manufacturer goods. The economically viable part of this species is the processed pulp known as bacaba, sold in natura or frozen. Considering the great potential of sustainable economic exploitation of native fruit trees, such as the bacaba, occurrence areas of natural populations of O. distichus in three municipalities of the Gurupi micro region and two of the Chapada das Mangabeiras were mapped in order to subsidize future researches regarding conservation and use of the germplasm. Bacaba populations were mapped in cities of the two microregions: 1) Gurupi where soils, in general, are of low natural fertility with predominance of dystrophic plinthudults and red-yellow dystrophic and plinthic soils and; 2) Chapada das Mangabeiras, where yellow dystrophic hapludox soils are found; and in the escarpments the litholic dystrophic neosoils are common. In these micro regions, bacaba populations are reduced to individuals found in backyards. |
Palavras-Chave: |
Maranhão. |
Thesagro: |
Bacaba; Oenocarpus Distichus. |
Categoria do assunto: |
Z Localizações Geográficas |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/188022/1/Paginas-de-ANAIS-XI-SIRGEALC2.pdf
|
Marc: |
LEADER 01833nam a2200205 a 4500 001 2101008 005 2018-12-07 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2594-2042 100 1 $aFERREIRA, M. das G. R. 245 $aCharacterization of natural occurrence of Oenocarpus distichus in the state of Maranhão, Brazil.$h[electronic resource] 260 $aIn: Simposio Internacional de Recursos Genéticos para las Américas y El Caribe, ano 1, v. 1, p. 685-687, ago. 2018.$c2018 300 $a3 p.$cResumo expandido. 520 $aIn Maranhão States Amazon, bacaba stands out as an important resource to local populations. It is employed in human and animal feeding, building houses, traditional medicine and manufacturer goods. The economically viable part of this species is the processed pulp known as bacaba, sold in natura or frozen. Considering the great potential of sustainable economic exploitation of native fruit trees, such as the bacaba, occurrence areas of natural populations of O. distichus in three municipalities of the Gurupi micro region and two of the Chapada das Mangabeiras were mapped in order to subsidize future researches regarding conservation and use of the germplasm. Bacaba populations were mapped in cities of the two microregions: 1) Gurupi where soils, in general, are of low natural fertility with predominance of dystrophic plinthudults and red-yellow dystrophic and plinthic soils and; 2) Chapada das Mangabeiras, where yellow dystrophic hapludox soils are found; and in the escarpments the litholic dystrophic neosoils are common. In these micro regions, bacaba populations are reduced to individuals found in backyards. 650 $aBacaba 650 $aOenocarpus Distichus 653 $aMaranhão 700 1 $aSOUSA, N. R. 700 1 $aRODRIGUES, Z. M. R. 700 1 $aFRAZAO, J. M. F.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Cocais (CPACP) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
17/11/2016 |
Data da última atualização: |
07/03/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
HANISCH, A. L.; NEGRELLE, R. R. B.; BALBINOT JUNIOR, A. A.; ALMEIDA, E. X. de. |
Afiliação: |
ANA LÚCIA HANISCH, EPAGRI; RAQUEL REJANE BONATO NEGRELLE, UFPR; ALVADI ANTONIO BALBINOT JUNIOR, CNPSO; EDISON XAVIER DE ALMEIDA, EPAGRI. |
Título: |
Produção, composição botânica e composição química de missioneira-gigante consorciada com leguminosas perenes. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Ciências Agrárias, Recife, v. 11, n. 1, p. 60-66, 2016. |
ISSN: |
1981-0997 |
DOI: |
10.5039/agraria.v11i1a5360 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
RESUMO: O consórcio de gramíneas e leguminosas é uma alternativa promissora para o aumento da produção de forragem, sendo que a associação das duas espécies tem melhorado o valor nutritivo da dieta dos ruminantes. Objetivou-se avaliar o rendimento de massa seca (MSF) e a composição química da forragem de missioneira-gigante, consorciada ou não com leguminosas perenes. Foi utilizado delineamento experimental de blocos completos casualizados, com três repetições, em parcelas subdivididas no tempo. Nas parcelas foram testados três tratamentos: missioneira-gigante (MG); MG + amendoim-forrageiro (AF); e MG + lótus serrano (LS) e as subparcelas foram constituídas por sete épocas de corte da pastagem, de novembro/2011 a novembro/2012. Houve interação entre tratamentos e épocas de corte para todas as variáveis. O consórcio aumentou a MSF nos cortes de primavera-verão. A participação das leguminosas na composição botânica da pastagem variou ao longo do período, sendo que o LS reduziu de 39 para 10%. A participação do AF na produção de forragem manteve-se próximo a 8%, à exceção do inverno, quando não acumulou massa seca. A composição química da forragem foi influenciada pela composição botânica, com aumento no teor de proteína bruta e da digestibilidade na MG+LS. Os resultados indicam que AF e LS são leguminosas promissoras para consorciação com MG. ABSTRACT: Mixed pastures is a viable alternative to increase forage production and the association of two species (legume and grass) in the same area can improve the nutritional value of animal diet. To evaluate the dry mass forage and chemical composition of giant missionary (GM) pasture (Axonopus catharinensis Valls.) intercropped or not with perennial legume species it was conducted this experiment. The randomized complete block design was used, with three replications in a split plot scheme. In the plots were tested three treatments: MG single crop; MG + forage peanut (FP) (Arachis pintoi cv. Bushel); and MG + Lotus serrano? (LS) (Lotus uliginosus cv. SCS 313 Serrano). The subplots were composed of seven forage cutting times from November 2011 to November 2012. There was interaction between the experimental factors for all variables. The GM intercropping with LS or FP increased the dry matter forage during the spring and summer period. The botanical composition changed during the evaluation period, with reduced participation of LS from 39 to 10%. The participation of FP forage remained at around 8%, but in the winter, this species did not growth. The chemical composition of the forage was influenced by the botanical composition. The higher crude protein content and digestibility was observed in GM + LS. The results indicate that FP and LS show high potential in for intercropping with GM, although the persistence of LS require further assessment. MenosRESUMO: O consórcio de gramíneas e leguminosas é uma alternativa promissora para o aumento da produção de forragem, sendo que a associação das duas espécies tem melhorado o valor nutritivo da dieta dos ruminantes. Objetivou-se avaliar o rendimento de massa seca (MSF) e a composição química da forragem de missioneira-gigante, consorciada ou não com leguminosas perenes. Foi utilizado delineamento experimental de blocos completos casualizados, com três repetições, em parcelas subdivididas no tempo. Nas parcelas foram testados três tratamentos: missioneira-gigante (MG); MG + amendoim-forrageiro (AF); e MG + lótus serrano (LS) e as subparcelas foram constituídas por sete épocas de corte da pastagem, de novembro/2011 a novembro/2012. Houve interação entre tratamentos e épocas de corte para todas as variáveis. O consórcio aumentou a MSF nos cortes de primavera-verão. A participação das leguminosas na composição botânica da pastagem variou ao longo do período, sendo que o LS reduziu de 39 para 10%. A participação do AF na produção de forragem manteve-se próximo a 8%, à exceção do inverno, quando não acumulou massa seca. A composição química da forragem foi influenciada pela composição botânica, com aumento no teor de proteína bruta e da digestibilidade na MG+LS. Os resultados indicam que AF e LS são leguminosas promissoras para consorciação com MG. ABSTRACT: Mixed pastures is a viable alternative to increase forage production and the association of two species (legume and grass) in ... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Leguminosa. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/150128/1/2772-6264-2-PB.pdf
|
Marc: |
LEADER 03540naa a2200193 a 4500 001 2056519 005 2017-03-07 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1981-0997 024 7 $a10.5039/agraria.v11i1a5360$2DOI 100 1 $aHANISCH, A. L. 245 $aProdução, composição botânica e composição química de missioneira-gigante consorciada com leguminosas perenes.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aRESUMO: O consórcio de gramíneas e leguminosas é uma alternativa promissora para o aumento da produção de forragem, sendo que a associação das duas espécies tem melhorado o valor nutritivo da dieta dos ruminantes. Objetivou-se avaliar o rendimento de massa seca (MSF) e a composição química da forragem de missioneira-gigante, consorciada ou não com leguminosas perenes. Foi utilizado delineamento experimental de blocos completos casualizados, com três repetições, em parcelas subdivididas no tempo. Nas parcelas foram testados três tratamentos: missioneira-gigante (MG); MG + amendoim-forrageiro (AF); e MG + lótus serrano (LS) e as subparcelas foram constituídas por sete épocas de corte da pastagem, de novembro/2011 a novembro/2012. Houve interação entre tratamentos e épocas de corte para todas as variáveis. O consórcio aumentou a MSF nos cortes de primavera-verão. A participação das leguminosas na composição botânica da pastagem variou ao longo do período, sendo que o LS reduziu de 39 para 10%. A participação do AF na produção de forragem manteve-se próximo a 8%, à exceção do inverno, quando não acumulou massa seca. A composição química da forragem foi influenciada pela composição botânica, com aumento no teor de proteína bruta e da digestibilidade na MG+LS. Os resultados indicam que AF e LS são leguminosas promissoras para consorciação com MG. ABSTRACT: Mixed pastures is a viable alternative to increase forage production and the association of two species (legume and grass) in the same area can improve the nutritional value of animal diet. To evaluate the dry mass forage and chemical composition of giant missionary (GM) pasture (Axonopus catharinensis Valls.) intercropped or not with perennial legume species it was conducted this experiment. The randomized complete block design was used, with three replications in a split plot scheme. In the plots were tested three treatments: MG single crop; MG + forage peanut (FP) (Arachis pintoi cv. Bushel); and MG + Lotus serrano? (LS) (Lotus uliginosus cv. SCS 313 Serrano). The subplots were composed of seven forage cutting times from November 2011 to November 2012. There was interaction between the experimental factors for all variables. The GM intercropping with LS or FP increased the dry matter forage during the spring and summer period. The botanical composition changed during the evaluation period, with reduced participation of LS from 39 to 10%. The participation of FP forage remained at around 8%, but in the winter, this species did not growth. The chemical composition of the forage was influenced by the botanical composition. The higher crude protein content and digestibility was observed in GM + LS. The results indicate that FP and LS show high potential in for intercropping with GM, although the persistence of LS require further assessment. 650 $aLeguminosa 700 1 $aNEGRELLE, R. R. B. 700 1 $aBALBINOT JUNIOR, A. A. 700 1 $aALMEIDA, E. X. de 773 $tRevista Brasileira de Ciências Agrárias, Recife$gv. 11, n. 1, p. 60-66, 2016.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|