|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
21/05/2018 |
Data da última atualização: |
12/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
YAMAMOTO, E. L. M.; HOLANDA, I. S. A.; MORAIS, P. L. D. de; NUNES, G. H. de S.; ANTONIO, R. P.; LEMOS, M. de S.; SILVA, J. R. da. |
Afiliação: |
EURIANN LOPES MARQUES YAMAMOTO, Universidade Federal Rural do Semi-Árido; IONÁ SANTOS ARAÚJO HOLANDA, IONÁ SANTOS ARAÚJO HOLANDA; PATRÍCIA LÍGIA DANTAS DE MORAIS, Universidade Federal Rural do Semi-Árido; GLAUBER HENRIQUE DE SOUSA NUNES, Universidade Federal Rural do Semi-Árido; RAFAELA PRISCILA ANTONIO, CPATSA; MOACIRIA DE SOUZA LEMOS, Universidade Federal do Ceará; JOSÉ ROBSON DA SILVA, EMPARN. |
Título: |
Selection of umbu-cajazeira clones using the REML/BLUP. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 12, n. 4, p. 496-502, 2017. |
DOI: |
10.5039/agraria.v12i4a5485 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Genetic parameters and genotypic values of fruits from umbu-cajazeira clones were determined using the restricted maximum likelihood/best linear unbiased prediction (REML/BLUP) method, from the morphological, physicochemical and chemical characterization of fruits. The experiment was composed of six experimental clones, in three randomized complete block designs and three replicates per plot in an unbalanced arrangement in Ipanguaçu/RN, due to non-fructification of some clones of the experiment. Morphological, physicochemical and chemical characterization of 20 fruits of each clone was performed. The variance components for REML and medium components (BLUP), were estimated using the mixed model?s method REML/BLUP. The three best clones selected were from Serra do Mel, Açu, and Carnaubais. The method used allowed selection of clones with high soluble solids content and pulp yield based on the genotypic value of clones. Fruit clones from Serra do Mel can be used for pulp processing or fresh consumption. The Açu clone showed a high pulp yield and is recommended pulp processing. Carnaubais, Alto do Rodrigues, and Ipanguaçu generated fruits for fresh consumption. |
Palavras-Chave: |
Consumo ao natural; REML/BLUP; Umbu-cajazeira; Variabilidade genética. |
Thesagro: |
Melhoramento Genético Vegetal. |
Thesaurus Nal: |
Spondias. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/177241/1/Rafaela-2018.pdf
|
Marc: |
LEADER 02012naa a2200277 a 4500 001 2091710 005 2023-01-12 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.5039/agraria.v12i4a5485$2DOI 100 1 $aYAMAMOTO, E. L. M. 245 $aSelection of umbu-cajazeira clones using the REML/BLUP.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aGenetic parameters and genotypic values of fruits from umbu-cajazeira clones were determined using the restricted maximum likelihood/best linear unbiased prediction (REML/BLUP) method, from the morphological, physicochemical and chemical characterization of fruits. The experiment was composed of six experimental clones, in three randomized complete block designs and three replicates per plot in an unbalanced arrangement in Ipanguaçu/RN, due to non-fructification of some clones of the experiment. Morphological, physicochemical and chemical characterization of 20 fruits of each clone was performed. The variance components for REML and medium components (BLUP), were estimated using the mixed model?s method REML/BLUP. The three best clones selected were from Serra do Mel, Açu, and Carnaubais. The method used allowed selection of clones with high soluble solids content and pulp yield based on the genotypic value of clones. Fruit clones from Serra do Mel can be used for pulp processing or fresh consumption. The Açu clone showed a high pulp yield and is recommended pulp processing. Carnaubais, Alto do Rodrigues, and Ipanguaçu generated fruits for fresh consumption. 650 $aSpondias 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 653 $aConsumo ao natural 653 $aREML/BLUP 653 $aUmbu-cajazeira 653 $aVariabilidade genética 700 1 $aHOLANDA, I. S. A. 700 1 $aMORAIS, P. L. D. de 700 1 $aNUNES, G. H. de S. 700 1 $aANTONIO, R. P. 700 1 $aLEMOS, M. de S. 700 1 $aSILVA, J. R. da 773 $tRevista Brasileira de Ciências Agrárias$gv. 12, n. 4, p. 496-502, 2017.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
30/06/1993 |
Data da última atualização: |
12/08/2016 |
Autoria: |
MOREIRA, C. |
Afiliação: |
EMBRAPA-DID. |
Título: |
Literatura brasileira sobre Disseminação seletiva da informação. |
Ano de publicação: |
1978 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF: EMBRAPA-DID, 1978. |
Páginas: |
Não paginado. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Disseminacao seletiva; Informacao; Selective dissemination. |
Thesaurus NAL: |
information. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/146298/1/Literatura-Brasileira-sobre-Disseminacao-Seletiva-da-Informacao-1978.pdf
|
Marc: |
LEADER 00448nam a2200157 a 4500 001 1092869 005 2016-08-12 008 1978 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aMOREIRA, C. 245 $aLiteratura brasileira sobre Disseminação seletiva da informação. 260 $aBrasília, DF: EMBRAPA-DID$c1978 300 $aNão paginado. 650 $ainformation 653 $aDisseminacao seletiva 653 $aInformacao 653 $aSelective dissemination
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|