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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Algodão; Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
13/12/2017 |
Data da última atualização: |
19/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
FARIAS, F. J. C.; CARVALHO, L. P. de; MORELLO, C. de L.; SILVA FILHO, J. L. da; SUASSUNA, N. D.; PEDROSA, M. B.; RIBEIRO, J. L. |
Afiliação: |
FRANCISCO JOSE CORREIA FARIAS, CNPA; LUIZ PAULO DE CARVALHO, CNPA; CAMILO DE LELIS MORELLO, CNPA; JOAO LUIS DA SILVA FILHO, CNPA; NELSON DIAS SUASSUNA, CNPA; Murilo Barros Pedrosa; José Lopes Ribeiro. |
Título: |
Desempenho da nova cultivar de algodoeiro herbáceo BRS 416 nas condições do Semiárido nordestino. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 11., 2017, Maceió. Resumos... Inovação e rentabilidade na cotonicultura: resumos... Brasília, DF: Associação Brasileira dos Produtores de Algodão - Abrapa, 2017. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O processo de obtenção de novas cultivares é dinâmico e contínuo; periodicamente a pesquisa recomenda novas cultivares em substituição àquelas que estão sendo utilizadas pelos agricultores. Neste contexto, o programa de melhoramento desenvolvido pela Embrapa Algodão conduz anualmente uma rede de ensaios, onde são avaliadas centenas novas linhagens nas principais regiões do semiárido do Nordeste. Portanto, a avaliação e obtenção de cultivares devem merecer atenção especial dos melhoristas, particularmente nas condições semiáridas do Nordeste, cuja instabilidade climática associada à diversidade dos sistemas de produção contribui para que as condições de cultivo sejam muito discrepantes, o que vem a dificultar a obtenção de cultivares adequadas para cada ecossistema do Nordeste. Na fase final do programa, os materiais mais promissores são avaliados no mínimo por três anos, através do ensaio de Valor de Cultivo e Uso (VCU). Diante do exposto, o objetivo deste trabalho é apresentar o desempenho médio da nova cultivar BRS 416 plantada nas condições irrigadas na região do Semiárido. |
Palavras-Chave: |
Qualidade de fibras. |
Thesagro: |
Melhoramento; Produtividade. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/169984/1/Desempenho-da-nova-cultivar-de-algodoeirio-herbaceo-BRS-416.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/168828/1/Resumo065JLopes11-CBA.pdf
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Marc: |
LEADER 01964nam a2200217 a 4500 001 2083792 005 2018-01-19 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFARIAS, F. J. C. 245 $aDesempenho da nova cultivar de algodoeiro herbáceo BRS 416 nas condições do Semiárido nordestino.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 11., 2017, Maceió. Resumos... Inovação e rentabilidade na cotonicultura: resumos... Brasília, DF: Associação Brasileira dos Produtores de Algodão - Abrapa$c2017 520 $aO processo de obtenção de novas cultivares é dinâmico e contínuo; periodicamente a pesquisa recomenda novas cultivares em substituição àquelas que estão sendo utilizadas pelos agricultores. Neste contexto, o programa de melhoramento desenvolvido pela Embrapa Algodão conduz anualmente uma rede de ensaios, onde são avaliadas centenas novas linhagens nas principais regiões do semiárido do Nordeste. Portanto, a avaliação e obtenção de cultivares devem merecer atenção especial dos melhoristas, particularmente nas condições semiáridas do Nordeste, cuja instabilidade climática associada à diversidade dos sistemas de produção contribui para que as condições de cultivo sejam muito discrepantes, o que vem a dificultar a obtenção de cultivares adequadas para cada ecossistema do Nordeste. Na fase final do programa, os materiais mais promissores são avaliados no mínimo por três anos, através do ensaio de Valor de Cultivo e Uso (VCU). Diante do exposto, o objetivo deste trabalho é apresentar o desempenho médio da nova cultivar BRS 416 plantada nas condições irrigadas na região do Semiárido. 650 $aMelhoramento 650 $aProdutividade 653 $aQualidade de fibras 700 1 $aCARVALHO, L. P. de 700 1 $aMORELLO, C. de L. 700 1 $aSILVA FILHO, J. L. da 700 1 $aSUASSUNA, N. D. 700 1 $aPEDROSA, M. B. 700 1 $aRIBEIRO, J. L.
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Registro original: |
Embrapa Algodão (CNPA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
18/01/2021 |
Data da última atualização: |
25/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LIMA, E. M. B.; MIDDEA, A.; NEUMANN, R.; THIRÉ, R. M. da S. M.; PEREIRA, J. F.; FREITAS, S. C. de; STEPHAN, M. P.; LIMA, A. M.; MINGUITA, A. P. da S.; MATTOS, M. da C.; TEIXEIRA, A. da S.; PEREIRA, I. C. S.; SANTOS, N. R. R. dos; MARCONCINI, J. M.; OLIVEIRA, R. N.; CORREA, A. C. |
Afiliação: |
EDLA MARIA BEZERRA LIMA, CTAA; Antonieta Middea, CETEM; Reiner Neumann, CETEM; Rossana Mara da Silva Moreira Thiré, UFRJ; Jéssica Fernandes Pereira; SIDINEA CORDEIRO DE FREITAS, CTAA; MARILIA PENTEADO STEPHAN, CTAA; Aline Muniz Lima; ADRIANA PAULA DA SILVA MINGUITA, CTAA; MARIANA DA COSTA MATTOS, CTAA; ALESSANDRA DA SILVA TEIXEIRA, CTAA; Ingrid Cristina Soares Pereira; Natália Rodrigues Rojas dos Santos; José Manoel Marconcini; Renata Nunes Oliveira, UFRRJ; Ana Carolina Correa, UFSCar. |
Título: |
Biocomposites of PLA and Mango Seed Waste: Potential Material for Food Packaging and a Technological Alternative to Reduce Environmental Impact. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Starch, v. 73, n. 5/6, e2000118, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1002/star.202000118 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Mango seeds from agro-industry represents an environmental problem due to the amounts of by-products produced. Conversely, poly (lactic acid) (PLA) is a potential green alternative to conventional plastics. The goal of this study aimed to develop a biocomposite based on PLA and mango's by?product for rigid packaging. Six biocomposites were obtained by extrusion/injection processing using formulations with PLA as a matrix and up to 20% by weight of mango seed's by-products (integument or/and kernel). The materials were characterized by chemical analysis; helium pycnometry; particle size distribution; scanning electron microscopy/energy dispersive X-Ray (SEM/EDX), X-Ray diffraction (XRD); Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR); thermal gravimetric analysis/differential thermogravimetry (TGA/DTG); differential scanning calorimetry (DSC), and mechanical analysis. Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) bands and DSC transitions related to starch were higher in the kernel, while more cellulose bands were found in the integument. Kernel presented thermal degradation in the biocomposites, specifically the sample PLA+20 wt% kernel. For the other compositions, it was possible to observe that they could keep their morphology. Significant improvements in both mechanical and barrier properties were found in the formulation with 20 wt% integument (an increase of up to 38% in elastic modulus). Therefore, this study suggests that biocomposites developed from PLA / Integument / Kernel have potential as a new biomaterial for rigid food packaging systems. MenosMango seeds from agro-industry represents an environmental problem due to the amounts of by-products produced. Conversely, poly (lactic acid) (PLA) is a potential green alternative to conventional plastics. The goal of this study aimed to develop a biocomposite based on PLA and mango's by?product for rigid packaging. Six biocomposites were obtained by extrusion/injection processing using formulations with PLA as a matrix and up to 20% by weight of mango seed's by-products (integument or/and kernel). The materials were characterized by chemical analysis; helium pycnometry; particle size distribution; scanning electron microscopy/energy dispersive X-Ray (SEM/EDX), X-Ray diffraction (XRD); Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR); thermal gravimetric analysis/differential thermogravimetry (TGA/DTG); differential scanning calorimetry (DSC), and mechanical analysis. Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) bands and DSC transitions related to starch were higher in the kernel, while more cellulose bands were found in the integument. Kernel presented thermal degradation in the biocomposites, specifically the sample PLA+20 wt% kernel. For the other compositions, it was possible to observe that they could keep their morphology. Significant improvements in both mechanical and barrier properties were found in the formulation with 20 wt% integument (an increase of up to 38% in elastic modulus). Therefore, this study suggests that biocomposites developed from PLA / Integument... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Biomaterials; Mango; PLA. |
Thesaurus NAL: |
Extrusion. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02656naa a2200361 a 4500 001 2129433 005 2022-05-25 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1002/star.202000118$2DOI 100 1 $aLIMA, E. M. B. 245 $aBiocomposites of PLA and Mango Seed Waste$bPotential Material for Food Packaging and a Technological Alternative to Reduce Environmental Impact.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aMango seeds from agro-industry represents an environmental problem due to the amounts of by-products produced. Conversely, poly (lactic acid) (PLA) is a potential green alternative to conventional plastics. The goal of this study aimed to develop a biocomposite based on PLA and mango's by?product for rigid packaging. Six biocomposites were obtained by extrusion/injection processing using formulations with PLA as a matrix and up to 20% by weight of mango seed's by-products (integument or/and kernel). The materials were characterized by chemical analysis; helium pycnometry; particle size distribution; scanning electron microscopy/energy dispersive X-Ray (SEM/EDX), X-Ray diffraction (XRD); Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR); thermal gravimetric analysis/differential thermogravimetry (TGA/DTG); differential scanning calorimetry (DSC), and mechanical analysis. Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) bands and DSC transitions related to starch were higher in the kernel, while more cellulose bands were found in the integument. Kernel presented thermal degradation in the biocomposites, specifically the sample PLA+20 wt% kernel. For the other compositions, it was possible to observe that they could keep their morphology. Significant improvements in both mechanical and barrier properties were found in the formulation with 20 wt% integument (an increase of up to 38% in elastic modulus). Therefore, this study suggests that biocomposites developed from PLA / Integument / Kernel have potential as a new biomaterial for rigid food packaging systems. 650 $aExtrusion 653 $aBiomaterials 653 $aMango 653 $aPLA 700 1 $aMIDDEA, A. 700 1 $aNEUMANN, R. 700 1 $aTHIRÉ, R. M. da S. M. 700 1 $aPEREIRA, J. F. 700 1 $aFREITAS, S. C. de 700 1 $aSTEPHAN, M. P. 700 1 $aLIMA, A. M. 700 1 $aMINGUITA, A. P. da S. 700 1 $aMATTOS, M. da C. 700 1 $aTEIXEIRA, A. da S. 700 1 $aPEREIRA, I. C. S. 700 1 $aSANTOS, N. R. R. dos 700 1 $aMARCONCINI, J. M. 700 1 $aOLIVEIRA, R. N. 700 1 $aCORREA, A. C. 773 $tStarch$gv. 73, n. 5/6, e2000118, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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