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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
03/08/2017 |
Data da última atualização: |
23/03/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MACHADO, L. A. Z.; CECATO, U.; COMUNELLO, E.; CONCENCO, G.; CECCON, G. |
Afiliação: |
LUIS ARMANDO ZAGO MACHADO, CPAO; ULYSSES CECATO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ, MARINGÁ, PR; EDER COMUNELLO, CPAO; GERMANI CONCENCO, CPACT; GESSI CECCON, CPAO. |
Título: |
Establishment of perennial forages intercropped with soybean for integrated crop-livestock systems. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 52, n. 7, p. 521-529, 2017. |
DOI: |
10.1590/S0100-204X2017000700006 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
he objective of this work was to evaluate soybean (Glycine max) grain yield and the establishment of perennial intercropped forages. Soybean was evaluated in sole crop and intercropped with the following forages: Megathyrsus maximus , Aruana and BRS Tamani cultivars; Urochloa brizantha, Xaraés, BRS Piatã, and BRS Paiaguás cultivars; U.decumbens; and U.ruziziensis. A randomized complete block design was used, with seven replicates, in the 2011/2012 and 2012/2013 crop seasons. In the intercropped ystem, the forages were sown 21 and 14 days after soybean emergence, in the first and second crop seasons, respectively. Grain yield did not differ for soybean in sole crop or intercropped, except for soybean + U. ruziziensis and soybean + 'BRS Paiaguás', which were less productive in the second year of evaluation. The 'BRS Tamani' forage was the most suited for intercropping with soybean, considering its morphological characteristics and its low competition potential. Soybean intercropped with perennial forages contributes to suppress weed growth and, overall, does not compromise soybean yield. |
Palavras-Chave: |
Crop-livestock integration; Integração lavoura-pecuária; Matocompetição; Weed interference. |
Thesagro: |
Brachiaria; Glycine Max; Soja. |
Thesaurus Nal: |
Megathyrsus; Panicum; Urochloa. |
Categoria do assunto: |
-- A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/166041/1/23485-122803-1-PB.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165180/1/Germani-Concenco-Zago-PAB-Forrageiras-2017.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162380/1/Establishment-of-perennial-forages.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
03/03/2010 |
Data da última atualização: |
03/03/2010 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
WANG, S. H.; MENESES, S. P.; LIMA, E. C. S.; REZENDE, R. S.; TORREZAN, R. |
Afiliação: |
S. H. WANG, UFRRJ; S. P. MENESES, UFRRJ; E. C. S. LIMA, UFRRJ; R. S. REZENDE, UFRRJ; RENATA TORREZAN, CTAA. |
Título: |
Efeitos dos parâmetros de branqueamento dos grãos de soja na absorção de água e na absorção de gordura de suas farinhas. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 8., 2009, Campinas. Ciência de alimentos no mundo globalizado: novos desafios, novas perspectivas. Campinas: Unicamp, 2009. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Absorção de gordura. |
Thesagro: |
Absorção de Água; Soja. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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