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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  18/08/2017
Data da última atualização:  30/01/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  BARRETO, A. G.; SOBRAL, L. DE A.; GUERRA, A. F.; NOGUEIRA, R. I.; GODOY, R. C. B. de; FREITAS, S. P.
Afiliação:  Angela Gava Barreto, CEFET; Louise de Aguiar Sobral, UFRJ; André Fioravante Guerra, CEFET; REGINA ISABEL NOGUEIRA, CTAA; ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; Suely Pereira Freitas, UFRJ.
Título:  Moisture sorption isotherms and shelf life evaluation of pinhão (Araucaria angustifolia) flour.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: EUROPEAN DRYING CONFERENCE, 6., 2017, Bélgium. Innovations in drying: bridging the gap between academia and industry: book of abstracts. Bélgium: Liège Université, 2017. EFCE event n° 738.
Páginas:  7 p.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this work moisture sorption isotherms and shelf life of pinhão flour were evaluated at 20 ±1 °C using static gravimetric methods in an aw range of 0.011 to 1.0. Pinhão endosperm, after convective drying at 40 oC, 50 oC and 60 °C, was milled to a finely ground powder (dp<1mm) and packed in metallized PET, vacuum sealed and stored in a low atmospheric relative humidity at 25 °C. The sorption data, fitted by GAB model, regardeless of drying temperature showed the characteristics of type III isotherm. Futhermore, the shel life of packged flour carried out during four months was proved the pinhão flour stability.
Palavras-Chave:  GAB model.
Thesaurus Nal:  shelf life; water activity.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162816/1/Poster63-Nogueira-pinhao.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA13688 - 1UPCAA - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  06/06/2013
Data da última atualização:  18/10/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  MONDO, V. H. V.; CICERO, S. M.; DOURADO-NETO, D.; PUPIM, T. L.; DIAS, M. A. N.
Afiliação:  VITOR HENRIQUE VAZ MONDO, CNPAF; SILVIO MOURE CICERO, ESALQ; DURVAL DOURADO-NETO, ESALQ; TULIO LOURENÇO PUPIM, ESALQ; MARCOS ALTOMANI NEVES, ESALQ.
Título:  Effect of seed vigor on intraspecific competition and grain yield in maize.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Agronomy Journal, Madison, v. 105, n. 1, p. 222-228, 2013.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  High-vigor seeds result in faster emergence of seedlings and crop establishment than low-vigor seeds. Th ese characteristics could enhance plant competitive ability and could have direct eff ects on maize (Zea mays L.) grain yield. Th is study examined the hypothesis that seed vigor heterogeneity in maize seed lots could increase intraspecifi c competition and negatively aff ect crop grain yield. A 2-yr experiment was executed combining two hybrid maize seed lots, possessing high-vigor and low-vigor seeds, in seven diff erent distributions in the sowing row. Th e distributions of the plants originating from high- and low-vigor seeds were evaluated at harvest for dry mass accumulation, prolifi cacy, number of grains per row, number of rows per ear, 1000-grain mass, and grain yield. A replacement series design for data analysis of two homogeneous populations and fi ve seed mixture populations was applied. We concluded that, in plant populations originating from heterogeneous seed lots, intraspecifi c competition was intensifi ed, resulting in losses of dry mass accumulation and grain yield. Plants originating from low-vigor seeds had less competitive ability and reduced plant dry mass accumulation and grain yield than those originating from high-vigor seeds and were responsible for crop yield losses. Plants originating from high-vigor seeds had a dominant eff ect on those originating from low-vigor seeds and had no compensatory eff ects. Th e major production component aff ect... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Competencia intraespecífica.
Thesagro:  Erva daninha; Milho; Semente; Zea mays.
Thesaurus NAL:  Corn; Intraspecific competition.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
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Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF32094 - 1UPCAP - DD2013.0242013.024
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