BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  04/05/2017
Data da última atualização:  24/04/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VINHOLES, J.; VIZZOTTO, M.
Afiliação:  Juliana Vinholes; MARCIA VIZZOTTO, CPACT.
Título:  Synergisms in Alpha-glucosidase Inhibition and Antioxidant Activity of Camellia sinensis L. Kuntze and Eugenia uniflora L. Ethanolic Extracts.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Pharmacognosy Research, v. 9, n. 1, p. 101-107, 2017.
DOI:  10.4103/0974-8490.197797
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT Background: Camellia sinensis, the most consumed and popular beverages worldwide, and Eugenia uniflora, a Brazilian native species, have been already confirmed to have beneficial effects in the treatment of diabetes mellitus. However, their potential acting together against an enzyme linked to this pathology has never been exploited. Objective: The aim of this study was to evaluate the inhibitory properties of individual and combined ethanolic extracts of the leaves of C. sinensis and E. uniflora over alpha?glucosidase, a key digestive enzyme used on the Type 2 diabetes mellitus (T2DM) control. In addition, their inhibitory activity against 2,2?diphenyl?1?picrylhydrazyl radical (DPPH?) and peroxyl radicals was also assayed. Materials and Methods: Enzyme inhibition and antioxidant potential were assessed based on in vitro assays. Total phenolic compounds, carotenoids, and chlorophylls A and B were achieved using spectrophotometric methods. Results: E. uniflora was almost 40 times more active on alpha?glucosidase than C. sinensis and combined extracts showed a significant synergistic effect with an obtained IC50 value almost 5 times lower than the theoretical value. C. sinensis extract was twice more active than E. uniflora concerning DPPH?, in contrast, E. uniflora was almost 10 times more effective than C. sinensis on inhibition of peroxyl radicals with a significant synergistic effect for combined extracts. The extracts activities may be related with their phytoche... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Eugenia uniflora L.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1069234/1/VizzottoPhcogRes201791101197797.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT19831 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  30/04/2004
Data da última atualização:  16/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  PAULINO, R. V.; ARAÚJO, O. J.; PORTO, E. R.
Afiliação:  EVERALDO ROCHA PORTO, CPATSA.
Título:  Cultivo de tilápia rosa (Oreochromis sp.) utilizando-se rejeito de dessalinização de água salobra subterrânea.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA DE PESCA, 13., 2003, Porto Seguro. Resumos... Porto Seguro : ABEP; 2003.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O peixe cultivado, a tilápia rosa (Oreochromis sp), apresentou uma grande capacidade de adaptação às águas residuais de dessalinização.
Palavras-Chave:  Água subterrânea; Rejeito; Tilápia rosa.
Thesagro:  Dessalinização; Tilápia.
Thesaurus NAL:  Oreochromis.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/137181/1/Separata01397.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA28689 - 1UPCAA - PP0139701397
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional