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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
08/08/2016 |
Data da última atualização: |
07/06/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NICODEMO, M. L. F.; CASTIGLIONI, P. P.; PEZZOPANE, J. R. M.; THOLON, P.; CARPANEZZI, A. A. |
Afiliação: |
MARIA LUIZA FRANCESCHI NICODEMO, CPPSE; Paula Priscila Castiglioni, UNIVERSIDADE CAMILO CASTELO BRANCO; JOSE RICARDO MACEDO PEZZOPANE, CPPSE; PATRICIA THOLON, CPPSE; ANTONIO APARECIDO CARPANEZZI, CNPF. |
Título: |
Reducing competition in agroforestry by pruning native trees. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Árvore, Viçosa, MG, v. 40, n. 3, p. 509-518, 2016. |
DOI: |
10.1590/0100-67622016000300014 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The degree to which pruning helps reestablish balance in agroforestry was assessed in a system established in São Carlos, São Paulo, Brazil, in 2008. Seven native tree species were planted at a density of 600 trees/ha in five strips of three rows each, and annual crops were cultivated in the 17-m crop strips between the tree strips. Competition was established after 35 months, decreasing the aboveground biomass production of corn planted close to the trees. An assessment of black oats in the dry season following tree pruning showed that the proximity of trees caused reductions in plant and panicle density, aboveground biomass production, number of grains per panicle and grain weight. Because pruning was not sufficient to maintain crop yields, tree thinning is recommended in order to minimize competition and restore conditions for adequate crop production. |
Palavras-Chave: |
Crop-livestock-forestry integration; ILPF; Sistema agroflorestal; Sustainable. |
Thesaurus Nal: |
Agroforestry; silviculture. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/198285/1/2016-Leonardo-RA-Reducing.pdf
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Marc: |
LEADER 01623naa a2200253 a 4500 001 2050680 005 2019-06-07 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/0100-67622016000300014$2DOI 100 1 $aNICODEMO, M. L. F. 245 $aReducing competition in agroforestry by pruning native trees.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aThe degree to which pruning helps reestablish balance in agroforestry was assessed in a system established in São Carlos, São Paulo, Brazil, in 2008. Seven native tree species were planted at a density of 600 trees/ha in five strips of three rows each, and annual crops were cultivated in the 17-m crop strips between the tree strips. Competition was established after 35 months, decreasing the aboveground biomass production of corn planted close to the trees. An assessment of black oats in the dry season following tree pruning showed that the proximity of trees caused reductions in plant and panicle density, aboveground biomass production, number of grains per panicle and grain weight. Because pruning was not sufficient to maintain crop yields, tree thinning is recommended in order to minimize competition and restore conditions for adequate crop production. 650 $aAgroforestry 650 $asilviculture 653 $aCrop-livestock-forestry integration 653 $aILPF 653 $aSistema agroflorestal 653 $aSustainable 700 1 $aCASTIGLIONI, P. P. 700 1 $aPEZZOPANE, J. R. M. 700 1 $aTHOLON, P. 700 1 $aCARPANEZZI, A. A. 773 $tRevista Árvore, Viçosa, MG$gv. 40, n. 3, p. 509-518, 2016.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Registros recuperados : 78 | |
61. | | MUNOZ, A. E. P.; FLORES, R. M. V.; PEDROZA FILHO, M. X.; BARROSO, R. M.; RODRIGUES, A. P. O.; MATAVELI, M.; REZENDE, F. P. Piscicultores e demais agentes da cadeia produtiva discutem os custos de produção de pirarucu em viveiro escavado em Ariquemes, Rondônia. Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2015. 6 p. (Informativo Campo Futuro, 16).Tipo: Folder/Folheto/Cartilha |
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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71. | | MATOS, F. T. de; MATAVELI, M.; PEDROZA FILHO, M. X.; MUÑOZ, A. E. P.; BARROS, L. C. de; SOUSA, C. W. A. de; VOGADO, G. R.; ROCHA, H. S.; MESSIAS, J. A.; ROCHA, L. M. P. Aspectos técnicos e econômicos da produção de tilápias em tanques-rede no Lago de Palmas-TO, Parque Aquícola Brejinho II. Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2022. 45 p. (Embrapa Pesca e Aquicultura. Documentos, 52).Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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74. | | LUIZ, D. de B.; MUÑOZ, A. E. P.; LIMA, L. K. F. de; OLIVEIRA, M. O. dos S.; MARTO, V. C. de O.; CAMPELO, S. R.; ALVES, R. R.; CHICRALA, P. C. M. S.; SANTOS, V. R. V. dos. Caracterização e minimização do uso de água em indústria de processamento de peixes: estudo de caso (grupo siluriformes e grupo redondos). In: LUIZ, D. de B.; SANTOS, V. R. V. dos (ed.). Processamento sustentável de peixe: relatos de casos em indústrias. Brasília, DF: Embrapa, 2024. cap. 4, p. 111-140.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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75. | | MUÑOZ, A. E. P.; CHAMMAS, M.; CHAMMAS, F.; NONÔ, R.; TROMBETA, R.; MANOS, M. G. L.; OLIVEIRA, D. M. de; LEGAT, J. F. A.; LEGAT, A. P.; SILVA, M. A. S. da. A cadeia de valor de ostra nativa em Sergipe, Alagoas e Rio Grande do Norte. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 10., 2023, Florianópolis. Conservar, produzir e inovar: anais eletrônicos. Florianópolis: Aquabio, 2023. v. 1. p. 125. Aquaciência 2023.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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76. | | BARROSO, R. M.; MUÑOZ, A. E. P.; TAHIM, E. F.; TENÓRIO, R. A.; MUEHLMANN, L. D.; SILVA, F. M.; BARRETTO, L. E. G. de S.; HEIN, G.; CARMO, F. J.; FLORES, R. M. V. Dimensão socioeconômica da tilapicultura no Brasil. Brasília, DF: Embrapa, 2018. 110 p. il.Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros |
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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77. | | BARROSO, R. M.; MUÑOZ, A. E. P.; TAHIM, E. F.; WEBBER, D. C.; ALBUQUERQUE FILHO, A. da C.; PEDROZA FILHO, M. X.; TENÓRIO, R. A.; CARMO, F. J. do; BARRETO, L. E. G. de S.; MUEHLMANN, L. D.; SILVA, F. M.; HEIN, G. Diagnóstico da cadeia de valor da tilapicultura no Brasil. Brasília, DF: Embrapa, 2018. 181 p. il.Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros |
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Solos. |
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78. | | LUIZ, D. de B.; SANTOS, V. R. V. dos; LIMA, L. K. F. de; FRITZ, A. R. M.; BRIGIDA, A. I. S.; SOUZA, A. L. M. de; MUÑOZ, A. E. P.; FURTADO, A. A. L.; MESQUITA, E. de F. M. de; PONSANO, E. H. G.; GUIMARÃES, J. de T.; NAVAL, L. P.; RODRIGUES, L. G. G.; IWASHITA, M. K. P.; CHICRALA, P. C. M. S.; MOREIRA, R. de F. P. M.; BORGHESI, R.; ALVES, R. R.; MARTO, V. C. de O. Manual para gestão da água e de resíduos do processamento de peixes. Brasília, DF: Embrapa, 2020. 77 p. il.Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Unidades Centrais. |
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