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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá. |
Data corrente: |
13/04/2016 |
Data da última atualização: |
14/03/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
JAHNKE, S. M.; BARROS, C. R. de J.; CANTO-SILVA, C. R.; REDAELLI, L. R.; ROMANOWSKI, H. P. |
Afiliação: |
SIMONE MUNDSTOCK JAHNKE, UFRGS, Porto Alegre, RS; CRISTIANE RAMOS DE JESUS BARROS, CPAF-AP; CÉLSON ROBERTO CANTO-SILVA, IFRS, Porto Alegre, RS; LUIZA RODRIGUES REDAELLI, UFRGS, Porto Alegre RS; HELENA PICCOLI ROMANOWSKI, UFRGS, Porto Alegre, RS. |
Título: |
Efeito da interação de populações do predador Cosmoclopius nigroannulatus Stäl (Hemiptera: Reduviidae) e do parasitismo de Gryon gallardoi (Brèthes) (Hymenoptera: Platygastridae) na dinâmica populacional de Spartocera dentiventris (Berg) (Hemiptera: Coreidae) em cultivo de tabaco. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Entomotropica, v. 31, n. 10, p. 76-81, 2016. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O estudo investigou a variação na densidade populacional do predador Cosmoclopius nigroannulatus e do parasitismo por Gryon gallardoi, avaliando o efeito sobre a dinâmica populacional de Spartocera dentiventris, praga de tabaco na América do Sul. Em uma cultura experimental, foram observadas as populações durante o ciclo da cultura. A área foi colonizada por S. dentiventris e C. nigroannulatus em setembro, mas o parasitismo foi registrado somente em janeiro. Não foram observados adultos da segunda geração de S. dentiventris, indicando a mortalidade de imaturos. Sugere-se que a ausência de parasitismo durante a primeira geração forneceu mais presas ao predador, resultando num grande aumento da população deste. O parasitismo na segunda geração causou uma competição com os predadores, o que impediu a ocorrência da segunda geração do fitófago na área. |
Palavras-Chave: |
Interação multitrófica; Percevejo do fumo. |
Thesagro: |
Nicotiana tabacum; Praga de planta. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/142283/1/CPAF-AP-2016-Efeito-da-intereacao-de-populacoes-do-predador.pdf
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Marc: |
LEADER 01741naa a2200217 a 4500 001 2043278 005 2017-03-14 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aJAHNKE, S. M. 245 $aEfeito da interação de populações do predador Cosmoclopius nigroannulatus Stäl (Hemiptera$bReduviidae) e do parasitismo de Gryon gallardoi (Brèthes) (Hymenoptera: Platygastridae) na dinâmica populacional de Spartocera dentiventris (Berg) (Hemiptera: Coreidae) em cultivo de tabaco.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aO estudo investigou a variação na densidade populacional do predador Cosmoclopius nigroannulatus e do parasitismo por Gryon gallardoi, avaliando o efeito sobre a dinâmica populacional de Spartocera dentiventris, praga de tabaco na América do Sul. Em uma cultura experimental, foram observadas as populações durante o ciclo da cultura. A área foi colonizada por S. dentiventris e C. nigroannulatus em setembro, mas o parasitismo foi registrado somente em janeiro. Não foram observados adultos da segunda geração de S. dentiventris, indicando a mortalidade de imaturos. Sugere-se que a ausência de parasitismo durante a primeira geração forneceu mais presas ao predador, resultando num grande aumento da população deste. O parasitismo na segunda geração causou uma competição com os predadores, o que impediu a ocorrência da segunda geração do fitófago na área. 650 $aNicotiana tabacum 650 $aPraga de planta 653 $aInteração multitrófica 653 $aPercevejo do fumo 700 1 $aBARROS, C. R. de J. 700 1 $aCANTO-SILVA, C. R. 700 1 $aREDAELLI, L. R. 700 1 $aROMANOWSKI, H. P. 773 $tEntomotropica$gv. 31, n. 10, p. 76-81, 2016.
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Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
13/04/2017 |
Data da última atualização: |
17/04/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
IVAMOTO, S. T.; SAKURAY, L. M.; FERREIRA, L. P.; KITZBERGER, C. S. G.; SCHOLZ, MARIA B. S.; POT, D.; LEROY, T.; VIEIRA, L. G. E.; DOMINGUES, D. S.; PEREIRA, L. F. P. |
Afiliação: |
SUZANA T. IVAMOTO, IAPAR/UEL; LEONARDO M. SAKURAY, IAPAR/UEL; LUCIA P. FERREIRA, IAPAR; CÍNTIA S. G. KITZBERGER, IAPAR; MARIA B. S. SCHOLZ, IAPAR; DAVID POT, CIRAD; THIERRY LEROY, CIRAD; LUIZ G. E. VIEIRA, UNOESTE; DOUGLAS S. DOMINGUES, UNESP; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, SAPC. |
Título: |
Diterpenes biochemical profile and transcriptional analysis of cytochrome P450s genes in leaves, roots, flowers, and during Coffea arabica L. fruit development. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Physiology and Biochemistry, v. 111, p. 340-347, Dec. 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Lipids are among the major chemical compounds present in coffee beans, and they affect the flavor and aroma of the coffee beverage. Coffee oil is rich in kaurene diterpene compounds, mainly cafestol (CAF) and kahweol (KAH), which are related to plant defense mechanisms and to nutraceutical and sensorial beverage characteristics. Despite their importance, the final steps of coffee diterpenes biosynthesis remain unknown. To understand the molecular basis of coffee diterpenes biosynthesis, we report the content dynamics of CAF and KAH in several Coffea arabica tissues and the transcriptional analysis of cytochrome P450 genes (P450). We measured CAF and KAH concentrations in leaves, roots, flower buds, flowers and fruit tissues at seven developmental stages (30?240 days after flowering - DAF) using HPLC. Higher CAF levels were detected in flower buds and flowers when compared to fruits. In contrast, KAH concentration increased along fruit development, peaking at 120 DAF. We did not detect CAF or KAH in leaves, and higher amounts of KAH than CAF were detected in roots. Using P450 candidate genes from a coffee EST database, we performed RT-qPCR transcriptional analysis of leaves, flowers and fruits at three developmental stages (90, 120 and 150 DAF). Three P450 genes (CaCYP76C4, CaCYP82C2 and CaCYP74A1) had transcriptional patterns similar to CAF concentration and two P450 genes (CaCYP71A25 and CaCYP701A3) have transcript accumulation similar to KAH concentration. These data warrant further investigation of these P450s as potential candidate genes involved in the final stages of the CAF and KAH biosynthetic pathways. MenosLipids are among the major chemical compounds present in coffee beans, and they affect the flavor and aroma of the coffee beverage. Coffee oil is rich in kaurene diterpene compounds, mainly cafestol (CAF) and kahweol (KAH), which are related to plant defense mechanisms and to nutraceutical and sensorial beverage characteristics. Despite their importance, the final steps of coffee diterpenes biosynthesis remain unknown. To understand the molecular basis of coffee diterpenes biosynthesis, we report the content dynamics of CAF and KAH in several Coffea arabica tissues and the transcriptional analysis of cytochrome P450 genes (P450). We measured CAF and KAH concentrations in leaves, roots, flower buds, flowers and fruit tissues at seven developmental stages (30?240 days after flowering - DAF) using HPLC. Higher CAF levels were detected in flower buds and flowers when compared to fruits. In contrast, KAH concentration increased along fruit development, peaking at 120 DAF. We did not detect CAF or KAH in leaves, and higher amounts of KAH than CAF were detected in roots. Using P450 candidate genes from a coffee EST database, we performed RT-qPCR transcriptional analysis of leaves, flowers and fruits at three developmental stages (90, 120 and 150 DAF). Three P450 genes (CaCYP76C4, CaCYP82C2 and CaCYP74A1) had transcriptional patterns similar to CAF concentration and two P450 genes (CaCYP71A25 and CaCYP701A3) have transcript accumulation similar to KAH concentration. These data warra... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cafestol; Expressão genética; Kahweol; RT-qPCR. |
Thesagro: |
Biossíntese; Café; Coffea Arábica; Composto químico; Gene; Lipidio. |
Thesaurus NAL: |
Gene expression; High performance liquid chromatography. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/159038/1/Diterpenes-biochemical-profile.pdf
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Marc: |
LEADER 02756naa a2200373 a 4500 001 2068512 005 2017-04-17 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aIVAMOTO, S. T. 245 $aDiterpenes biochemical profile and transcriptional analysis of cytochrome P450s genes in leaves, roots, flowers, and during Coffea arabica L. fruit development.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aLipids are among the major chemical compounds present in coffee beans, and they affect the flavor and aroma of the coffee beverage. Coffee oil is rich in kaurene diterpene compounds, mainly cafestol (CAF) and kahweol (KAH), which are related to plant defense mechanisms and to nutraceutical and sensorial beverage characteristics. Despite their importance, the final steps of coffee diterpenes biosynthesis remain unknown. To understand the molecular basis of coffee diterpenes biosynthesis, we report the content dynamics of CAF and KAH in several Coffea arabica tissues and the transcriptional analysis of cytochrome P450 genes (P450). We measured CAF and KAH concentrations in leaves, roots, flower buds, flowers and fruit tissues at seven developmental stages (30?240 days after flowering - DAF) using HPLC. Higher CAF levels were detected in flower buds and flowers when compared to fruits. In contrast, KAH concentration increased along fruit development, peaking at 120 DAF. We did not detect CAF or KAH in leaves, and higher amounts of KAH than CAF were detected in roots. Using P450 candidate genes from a coffee EST database, we performed RT-qPCR transcriptional analysis of leaves, flowers and fruits at three developmental stages (90, 120 and 150 DAF). Three P450 genes (CaCYP76C4, CaCYP82C2 and CaCYP74A1) had transcriptional patterns similar to CAF concentration and two P450 genes (CaCYP71A25 and CaCYP701A3) have transcript accumulation similar to KAH concentration. These data warrant further investigation of these P450s as potential candidate genes involved in the final stages of the CAF and KAH biosynthetic pathways. 650 $aGene expression 650 $aHigh performance liquid chromatography 650 $aBiossíntese 650 $aCafé 650 $aCoffea Arábica 650 $aComposto químico 650 $aGene 650 $aLipidio 653 $aCafestol 653 $aExpressão genética 653 $aKahweol 653 $aRT-qPCR 700 1 $aSAKURAY, L. M. 700 1 $aFERREIRA, L. P. 700 1 $aKITZBERGER, C. S. G. 700 1 $aSCHOLZ, MARIA B. S. 700 1 $aPOT, D. 700 1 $aLEROY, T. 700 1 $aVIEIRA, L. G. E. 700 1 $aDOMINGUES, D. S. 700 1 $aPEREIRA, L. F. P. 773 $tPlant Physiology and Biochemistry$gv. 111, p. 340-347, Dec. 2016.
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Embrapa Café (CNPCa) |
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