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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amapá.
Data corrente:  13/04/2016
Data da última atualização:  14/03/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  JAHNKE, S. M.; BARROS, C. R. de J.; CANTO-SILVA, C. R.; REDAELLI, L. R.; ROMANOWSKI, H. P.
Afiliação:  SIMONE MUNDSTOCK JAHNKE, UFRGS, Porto Alegre, RS; CRISTIANE RAMOS DE JESUS BARROS, CPAF-AP; CÉLSON ROBERTO CANTO-SILVA, IFRS, Porto Alegre, RS; LUIZA RODRIGUES REDAELLI, UFRGS, Porto Alegre RS; HELENA PICCOLI ROMANOWSKI, UFRGS, Porto Alegre, RS.
Título:  Efeito da interação de populações do predador Cosmoclopius nigroannulatus Stäl (Hemiptera: Reduviidae) e do parasitismo de Gryon gallardoi (Brèthes) (Hymenoptera: Platygastridae) na dinâmica populacional de Spartocera dentiventris (Berg) (Hemiptera: Coreidae) em cultivo de tabaco.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Entomotropica, v. 31, n. 10, p. 76-81, 2016.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O estudo investigou a variação na densidade populacional do predador Cosmoclopius nigroannulatus e do parasitismo por Gryon gallardoi, avaliando o efeito sobre a dinâmica populacional de Spartocera dentiventris, praga de tabaco na América do Sul. Em uma cultura experimental, foram observadas as populações durante o ciclo da cultura. A área foi colonizada por S. dentiventris e C. nigroannulatus em setembro, mas o parasitismo foi registrado somente em janeiro. Não foram observados adultos da segunda geração de S. dentiventris, indicando a mortalidade de imaturos. Sugere-se que a ausência de parasitismo durante a primeira geração forneceu mais presas ao predador, resultando num grande aumento da população deste. O parasitismo na segunda geração causou uma competição com os predadores, o que impediu a ocorrência da segunda geração do fitófago na área.
Palavras-Chave:  Interação multitrófica; Percevejo do fumo.
Thesagro:  Nicotiana tabacum; Praga de planta.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/142283/1/CPAF-AP-2016-Efeito-da-intereacao-de-populacoes-do-predador.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amapá (CPAF-AP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AP17371 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  13/04/2017
Data da última atualização:  17/04/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  IVAMOTO, S. T.; SAKURAY, L. M.; FERREIRA, L. P.; KITZBERGER, C. S. G.; SCHOLZ, MARIA B. S.; POT, D.; LEROY, T.; VIEIRA, L. G. E.; DOMINGUES, D. S.; PEREIRA, L. F. P.
Afiliação:  SUZANA T. IVAMOTO, IAPAR/UEL; LEONARDO M. SAKURAY, IAPAR/UEL; LUCIA P. FERREIRA, IAPAR; CÍNTIA S. G. KITZBERGER, IAPAR; MARIA B. S. SCHOLZ, IAPAR; DAVID POT, CIRAD; THIERRY LEROY, CIRAD; LUIZ G. E. VIEIRA, UNOESTE; DOUGLAS S. DOMINGUES, UNESP; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, SAPC.
Título:  Diterpenes biochemical profile and transcriptional analysis of cytochrome P450s genes in leaves, roots, flowers, and during Coffea arabica L. fruit development.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Plant Physiology and Biochemistry, v. 111, p. 340-347, Dec. 2016.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Lipids are among the major chemical compounds present in coffee beans, and they affect the flavor and aroma of the coffee beverage. Coffee oil is rich in kaurene diterpene compounds, mainly cafestol (CAF) and kahweol (KAH), which are related to plant defense mechanisms and to nutraceutical and sensorial beverage characteristics. Despite their importance, the final steps of coffee diterpenes biosynthesis remain unknown. To understand the molecular basis of coffee diterpenes biosynthesis, we report the content dynamics of CAF and KAH in several Coffea arabica tissues and the transcriptional analysis of cytochrome P450 genes (P450). We measured CAF and KAH concentrations in leaves, roots, flower buds, flowers and fruit tissues at seven developmental stages (30?240 days after flowering - DAF) using HPLC. Higher CAF levels were detected in flower buds and flowers when compared to fruits. In contrast, KAH concentration increased along fruit development, peaking at 120 DAF. We did not detect CAF or KAH in leaves, and higher amounts of KAH than CAF were detected in roots. Using P450 candidate genes from a coffee EST database, we performed RT-qPCR transcriptional analysis of leaves, flowers and fruits at three developmental stages (90, 120 and 150 DAF). Three P450 genes (CaCYP76C4, CaCYP82C2 and CaCYP74A1) had transcriptional patterns similar to CAF concentration and two P450 genes (CaCYP71A25 and CaCYP701A3) have transcript accumulation similar to KAH concentration. These data warra... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cafestol; Expressão genética; Kahweol; RT-qPCR.
Thesagro:  Biossíntese; Café; Coffea Arábica; Composto químico; Gene; Lipidio.
Thesaurus NAL:  Gene expression; High performance liquid chromatography.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/159038/1/Diterpenes-biochemical-profile.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC1166 - 1UPCAP - DD
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