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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
07/03/2016 |
Data da última atualização: |
13/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NOVO, A. L. M.; JANSEN, K.; SLINGERLAND, M. |
Afiliação: |
ANDRE LUIZ MONTEIRO NOVO, CPPSE; KEES JANSEN, WAGENINGEN UNIVERSITY AND RESEARCH CENTRE - WUR; MAJA SLINGERLAND, WAGENINGEN UNIVERSITY AND RESEARCH CENTER - WUR. |
Título: |
The sugarcane-biofuel expansion and dairy farmers' responses in Brazil. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Rural Studies, v. 28, p. 640-649, 2012. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2012.07.004 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The expansion of sugarcane for biofuels is a highly contentious issue. The growth of sugarcane area has occurred simultaneously with a reduction of dairy production in São Paulo state, the primary production region for sugar and ethanol in Brazil. This paper analyses different dairy farm rationales to continue dairy production in the context of a dramatically expanding sugarcane economy. Combining different data sets e semi-structured interviews with 34 farmers and baseline data from all members of a dairy farm co-operative e makes it possible to recognize different farm types. This heuristic tool is used to identify the various strategies regarding shifting to biofuel production or investing in dairy farming. The paper identifies labour availability, household resilience and technology introduction as key factors in the context of complex, multiple interactions between the biofuel sector and dairy production. We will argue that biofuel-sugarcane expansion not always pushes aside dairy farming. Those farmers that shift to sugarcane are not simply spurred by better prices, but mainly change as result of perceptions of labour constraints, risks and the opportunities offered by diversification. For farmers who totally quit dairy production the shift to sugarcane may pass the point of no return. |
Palavras-Chave: |
Adaptation; Biofuel; Dairy; Labour; Rural urban interaction. |
Thesagro: |
Cana de Açúcar. |
Thesaurus Nal: |
sugarcane. |
Categoria do assunto: |
B Sociologia Rural |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/140741/1/The-sugarcane-biofuel-expansion-and-dairy-farmers-responses-in-Brazil-2012-Journal-of-Rural-Studies.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Biblioteca |
ID |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
08/12/2017 |
Data da última atualização: |
11/12/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PRADO, M. E. A. do; OLIVEIRA, F. C. E. de; CORREIA, V. T. da V.; MIGUEL, R. de A.; QUEIROZ, V. A. V.; FERREIRA, A. A. |
Afiliação: |
Maria Emília Araújo do Prado, Universidade Federal de São João del-Rei; Fernanda Cristina Esteves de Oliveira, Universidade Federal de São João del-Rei; Vinícius Tadeu da Veiga Correia, Universidade Federal de Sao João del-Rei; RAFAEL DE ARAUJO MIGUEL, CNPMS; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; Andreza Angélica Ferreira, Universidade Federal d São João del-Rei. |
Título: |
Perfil antioxidante de iogurtes tradicionais adicionados de farinhas integrais de sorgo. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: FÓRUM REGIONAL DE LATICÍNIOS, 8.; FÓRUM REGIONAL DE ALIMENTOS, 7.; SIMPÓSIO DO PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 2., Rio Pomba, 2017. Indústria de alimentos: perspectivas de mercado e tendências tecnológicas: anais... Rio Pomba: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais, 2017. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Antocianina; Cereal; Tanino. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/168599/1/Perfil-antioxidante.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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