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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
17/06/2015 |
Data da última atualização: |
12/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SOUZA, R. C.; REIS, R. B.; LOPES, F. C. F.; MOURTHE, M. H. F.; LANA, A. M. Q.; BARBOSA, F. A.; SOUSA, B. M. |
Afiliação: |
R. C. SOUZA, PUC MG; R.B. REIS, UFMG; FERNANDO CESAR FERRAZ LOPES, CNPGL; M. H. F. MOURTHE, UFMG; A. M. Q. LANA, UFMG; F. A. BARBOSA, UFMG; B. M. SOUSA, FEAD MG. |
Título: |
Efeito da adição de teores crescentes de ureia na cana-de-açúcar em dietas de vacas em lactação sobre a produção e composição do leite e viabilidade econômica. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 67, n. 2, p. 564-572, 2015. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/1678-7799 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
RESUMO - Avaliou-se o efeito da adição de teores crescentes de ureia (0,0; 0,5 e 1,0%) na matéria natural da cana-de-açúcar sobre a produção e composição do leite, eficiência alimentar e viabilidade econômica. Foram utilizadas 18 vacas em lactação, com produção média inicial de 21,3±0,8kg/dia de leite e com 83±7 dias em lactação, distribuídas em delineamento ensaio de reversão do tipo switch-back, 3x3. As dietas experimentais foram constituídas de cana-de-açúcar como volumoso único e concentrado, na relação de 50:50 (base MS). Não houve efeito da suplementação dos diferentes teores de ureia sobre a produção e composição do leite. Contudo, a eficiência alimentar (produção de leite/consumo de matéria seca) foi melhor nas dietas em que se utilizou ureia, sendo 1,14; 1,17 e 1,17, respectivamente, para as dietas com 0,0; 0,5 e 1,0% de ureia (P<0,05). Considerando-se apenas o custo alimentar, todas as dietas apresentaram saldo positivo, sendo que a dieta com 1,0% de ureia apresentou o melhor saldo. ABSTRACT - We studied the effect of increasing 0.0, 0.5 and 1.0% urea in natural sugar cane on cow milk production and composition, food productivity and economic viability. Eighteen lactating cows were studied, they had avarage milk production of 21.3±0.8kg/day and were 83±7 days in lactation in a switch-back, 3 x 3 design. The experimental diets consisted of a unique concentrated sugar cane portion with the 50:50 relation (MS base). The results showed no effect of different urea concentrations on the milk production or composition. However, food productivity (milk production/dry matter consumption) was 1.14; 1.17, and 1.17 respectively on urea diets of 0.0; 0.5 and 1.0% (P<0.05). Considering only the alimentary cost, all diets had a positive balance, and the 1.0% urea concentration was the best. MenosRESUMO - Avaliou-se o efeito da adição de teores crescentes de ureia (0,0; 0,5 e 1,0%) na matéria natural da cana-de-açúcar sobre a produção e composição do leite, eficiência alimentar e viabilidade econômica. Foram utilizadas 18 vacas em lactação, com produção média inicial de 21,3±0,8kg/dia de leite e com 83±7 dias em lactação, distribuídas em delineamento ensaio de reversão do tipo switch-back, 3x3. As dietas experimentais foram constituídas de cana-de-açúcar como volumoso único e concentrado, na relação de 50:50 (base MS). Não houve efeito da suplementação dos diferentes teores de ureia sobre a produção e composição do leite. Contudo, a eficiência alimentar (produção de leite/consumo de matéria seca) foi melhor nas dietas em que se utilizou ureia, sendo 1,14; 1,17 e 1,17, respectivamente, para as dietas com 0,0; 0,5 e 1,0% de ureia (P<0,05). Considerando-se apenas o custo alimentar, todas as dietas apresentaram saldo positivo, sendo que a dieta com 1,0% de ureia apresentou o melhor saldo. ABSTRACT - We studied the effect of increasing 0.0, 0.5 and 1.0% urea in natural sugar cane on cow milk production and composition, food productivity and economic viability. Eighteen lactating cows were studied, they had avarage milk production of 21.3±0.8kg/day and were 83±7 days in lactation in a switch-back, 3 x 3 design. The experimental diets consisted of a unique concentrated sugar cane portion with the 50:50 relation (MS base). The results showed no effect of different urea conce... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cost; Milk componentes. |
Thesaurus Nal: |
cattle. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/125483/1/Cnpgl-2015-ArqBMVZ-Efeito-adicao.pdf
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Marc: |
LEADER 02681naa a2200241 a 4500 001 2017835 005 2022-08-12 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/1678-7799$2DOI 100 1 $aSOUZA, R. C. 245 $aEfeito da adição de teores crescentes de ureia na cana-de-açúcar em dietas de vacas em lactação sobre a produção e composição do leite e viabilidade econômica.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aRESUMO - Avaliou-se o efeito da adição de teores crescentes de ureia (0,0; 0,5 e 1,0%) na matéria natural da cana-de-açúcar sobre a produção e composição do leite, eficiência alimentar e viabilidade econômica. Foram utilizadas 18 vacas em lactação, com produção média inicial de 21,3±0,8kg/dia de leite e com 83±7 dias em lactação, distribuídas em delineamento ensaio de reversão do tipo switch-back, 3x3. As dietas experimentais foram constituídas de cana-de-açúcar como volumoso único e concentrado, na relação de 50:50 (base MS). Não houve efeito da suplementação dos diferentes teores de ureia sobre a produção e composição do leite. Contudo, a eficiência alimentar (produção de leite/consumo de matéria seca) foi melhor nas dietas em que se utilizou ureia, sendo 1,14; 1,17 e 1,17, respectivamente, para as dietas com 0,0; 0,5 e 1,0% de ureia (P<0,05). Considerando-se apenas o custo alimentar, todas as dietas apresentaram saldo positivo, sendo que a dieta com 1,0% de ureia apresentou o melhor saldo. ABSTRACT - We studied the effect of increasing 0.0, 0.5 and 1.0% urea in natural sugar cane on cow milk production and composition, food productivity and economic viability. Eighteen lactating cows were studied, they had avarage milk production of 21.3±0.8kg/day and were 83±7 days in lactation in a switch-back, 3 x 3 design. The experimental diets consisted of a unique concentrated sugar cane portion with the 50:50 relation (MS base). The results showed no effect of different urea concentrations on the milk production or composition. However, food productivity (milk production/dry matter consumption) was 1.14; 1.17, and 1.17 respectively on urea diets of 0.0; 0.5 and 1.0% (P<0.05). Considering only the alimentary cost, all diets had a positive balance, and the 1.0% urea concentration was the best. 650 $acattle 653 $aCost 653 $aMilk componentes 700 1 $aREIS, R. B. 700 1 $aLOPES, F. C. F. 700 1 $aMOURTHE, M. H. F. 700 1 $aLANA, A. M. Q. 700 1 $aBARBOSA, F. A. 700 1 $aSOUSA, B. M. 773 $tArquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia$gv. 67, n. 2, p. 564-572, 2015.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Tabuleiros Costeiros. Para informações adicionais entre em contato com cpatc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
11/08/2021 |
Data da última atualização: |
26/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MARAFON, A. C.; AMARAL, A. F. C.; MACHADO, J. C.; CARNEIRO, J. da C.; BIERHALS, A. N.; GUIMARÃES, V. dos S. |
Afiliação: |
ANDERSON CARLOS MARAFON, CPATC; ANDRE FELIPE CAMARA AMARAL, CENARGEN; JUAREZ CAMPOLINA MACHADO, CNPGL; JAILTON DA COSTA CARNEIRO, CNPGL; ADRIANA NEUTZLING BIERHALS, Universidade Federal de Alagoas; VICTOR DOS SANTOS GUIMARÃES, Universidade Federal de Alagoas. |
Título: |
Chemical composition and calorific value of elephant grass varieties and other feedstocks intended for direct combustion. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Grassland Science, v. 67, p. 241-249, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1111/grs.12311 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Perennial grasses display several positive attributes as suitable energy crops for use as a solid fuel for direct combustion, such as high annual production of dry matter per unit area, perennity and high harvest flexibility. This study aimed to characterize the chemical composition and calorific value of 18 elephant grass (EG) varieties (Pennisetum purpureum Schum.) and 10 other potential bioenergy feedstocks intended for direct combustion. Samples were obtained from 6-month-old EG and sorghum and 3-year-old eucalyptus, Mimosa caesalpiniaefolia, and bamboo plants. Sugarcane bagasse and straw, rice husk, corn stover, coconut husk, and fiber samples were also evaluated. The elemental composition, lower heating value (LHV), and cellulose (CEL), hemicellulose (HCEL), lignin (LIG) and ash contents (% dry matter) were analyzed. The results indicated that the EG genotypes showed significant differences when compared with other evaluated biomasses, but showed no differences among themselves. The EG varieties showed a mean LHV (16.7 MJ/kg) superior to that of rice husk, sugarcane bagasse, and sorghum and similar to that of sugarcane straw, coconut fiber, and corn stover. The EG varieties showed a mean ash content (4.74%) inferior to that of rice husk, sugarcane bagasse, coconut fiber, and sorghum; a mean CEL content (36.0%) similar to that of sugarcane straw, coconut fiber, corn stover, sorghum, and Mimosa caesalpinifolia; HCEL; a mean HCEL content (30.3%) superior to that of rice husk, bamboo, eucalyptus, M. caesalpinifolia, coconut husk, and fiber; and a mean LIG content (8.80%) superior to that of corn stover and similar to that of sorghum, sugarcane bagasse, and straw biomass. The significant capacity of EG to accumulate dry matter was associated with the biomass quality attributes (LHV and CEL, HCEL, LIG, and ash contents), thereby making it an excellent alternative to lignocellulosic feedstock for direct combustion. MenosPerennial grasses display several positive attributes as suitable energy crops for use as a solid fuel for direct combustion, such as high annual production of dry matter per unit area, perennity and high harvest flexibility. This study aimed to characterize the chemical composition and calorific value of 18 elephant grass (EG) varieties (Pennisetum purpureum Schum.) and 10 other potential bioenergy feedstocks intended for direct combustion. Samples were obtained from 6-month-old EG and sorghum and 3-year-old eucalyptus, Mimosa caesalpiniaefolia, and bamboo plants. Sugarcane bagasse and straw, rice husk, corn stover, coconut husk, and fiber samples were also evaluated. The elemental composition, lower heating value (LHV), and cellulose (CEL), hemicellulose (HCEL), lignin (LIG) and ash contents (% dry matter) were analyzed. The results indicated that the EG genotypes showed significant differences when compared with other evaluated biomasses, but showed no differences among themselves. The EG varieties showed a mean LHV (16.7 MJ/kg) superior to that of rice husk, sugarcane bagasse, and sorghum and similar to that of sugarcane straw, coconut fiber, and corn stover. The EG varieties showed a mean ash content (4.74%) inferior to that of rice husk, sugarcane bagasse, coconut fiber, and sorghum; a mean CEL content (36.0%) similar to that of sugarcane straw, coconut fiber, corn stover, sorghum, and Mimosa caesalpinifolia; HCEL; a mean HCEL content (30.3%) superior to that of rice h... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Biomass attributes; Thermal energy. |
Thesagro: |
Bioenergia; Capim Elefante; Combustão; Composição Química; Energia Térmica; Pennisetum Purpureum. |
Thesaurus NAL: |
Bioenergy. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02868naa a2200301 a 4500 001 2136691 005 2021-11-26 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1111/grs.12311$2DOI 100 1 $aMARAFON, A. C. 245 $aChemical composition and calorific value of elephant grass varieties and other feedstocks intended for direct combustion.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aPerennial grasses display several positive attributes as suitable energy crops for use as a solid fuel for direct combustion, such as high annual production of dry matter per unit area, perennity and high harvest flexibility. This study aimed to characterize the chemical composition and calorific value of 18 elephant grass (EG) varieties (Pennisetum purpureum Schum.) and 10 other potential bioenergy feedstocks intended for direct combustion. Samples were obtained from 6-month-old EG and sorghum and 3-year-old eucalyptus, Mimosa caesalpiniaefolia, and bamboo plants. Sugarcane bagasse and straw, rice husk, corn stover, coconut husk, and fiber samples were also evaluated. The elemental composition, lower heating value (LHV), and cellulose (CEL), hemicellulose (HCEL), lignin (LIG) and ash contents (% dry matter) were analyzed. The results indicated that the EG genotypes showed significant differences when compared with other evaluated biomasses, but showed no differences among themselves. The EG varieties showed a mean LHV (16.7 MJ/kg) superior to that of rice husk, sugarcane bagasse, and sorghum and similar to that of sugarcane straw, coconut fiber, and corn stover. The EG varieties showed a mean ash content (4.74%) inferior to that of rice husk, sugarcane bagasse, coconut fiber, and sorghum; a mean CEL content (36.0%) similar to that of sugarcane straw, coconut fiber, corn stover, sorghum, and Mimosa caesalpinifolia; HCEL; a mean HCEL content (30.3%) superior to that of rice husk, bamboo, eucalyptus, M. caesalpinifolia, coconut husk, and fiber; and a mean LIG content (8.80%) superior to that of corn stover and similar to that of sorghum, sugarcane bagasse, and straw biomass. The significant capacity of EG to accumulate dry matter was associated with the biomass quality attributes (LHV and CEL, HCEL, LIG, and ash contents), thereby making it an excellent alternative to lignocellulosic feedstock for direct combustion. 650 $aBioenergy 650 $aBioenergia 650 $aCapim Elefante 650 $aCombustão 650 $aComposição Química 650 $aEnergia Térmica 650 $aPennisetum Purpureum 653 $aBiomass attributes 653 $aThermal energy 700 1 $aAMARAL, A. F. C. 700 1 $aMACHADO, J. C. 700 1 $aCARNEIRO, J. da C. 700 1 $aBIERHALS, A. N. 700 1 $aGUIMARÃES, V. dos S. 773 $tGrassland Science$gv. 67, p. 241-249, 2021.
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Registro original: |
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