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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
06/01/2015 |
Data da última atualização: |
07/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
DUTRA, M. de S.; MESQUITA, M. S. O.; VASCONCELOS, A. K. D.; BATISTA, A. S. M.; MESQUITA, R. M.; MAGALHÃES, Y. A.; LIMA, L. D. de; DUARTE, T. F. |
Afiliação: |
MIKAELLE DE SOUZA DUTRA, Graduação - Universidade Estadual Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE; MAURO SÉRGIO OLIVEIRA MESQUITA, Graduação - UVA - Sobral, CE; ARIANNY KASSIA DONATO VASCONCELOS, Graduação - UVA - Sobral, CE; ANA SANCHA MALVEIRA BATISTA, UVA - Sobral, CE; RÔMULO MELO MESQUITA, Graduação - UVA - Sobral, CE; YARA ARRUDA MAGALHÃES, Graduação - UVA - Sobral, CE; LISIANE DORNELES DE LIMA, CNPC; TEREZINHA FERNANDES DUARTE, CNPC. |
Título: |
Qualidade sensorial da carne de cordeiros Morada Nova com ou sem suplementação, abatidos em diferentes idades. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 9., 2014, Ilhéus. Produção animal: novas diretrizes; trabalhos apresentados. Ilhéus: SNPA, 2014. 3 f. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Objetivou-se caracterizar a carne de cordeiros Morada Nova abatidos em diferentes idades e submetidos ou não a suplementação. Foram utilizados 32 cordeiros, machos, não castrados, abatidos aos 60, 78, 106 e 134 dias, com grupo de 8 cordeiros em cada abate, num esquema fatorial 4x2. Avaliaram-se os parâmetros de dureza, suculência, sabor, cor, aroma e aceitação global, para tanto foi utilizado um painel treinado com 13 pessoas. A suplementação não modificou as características sensoriais, enquanto a idade ao abate não altera dureza, suculência e aceitação global. O sabor é intensificado com o aumento da idade de abate e a cor diminui com o aumento da idade, mas só foi diferente mesmo aos 60 e 134 dias, os outros são iguais. O aroma aos 60 dias é menos intenso que o restante. [Sensory quality of meat from lambs Morada Nova with or without supplementation, slaughtered in different ages]. Abstract: bjective of characterizing the meat from lambs Morada Nova slaughtered in different ages and submitted or no supplementation. We used 32 uncastrated males, lambs slaughtered at 60, 78, 106 and 134 days, with a group of 8 lambs in each slaughter, a factorial 4 x 2. We evaluated the parameters of hardness, juiciness, taste, colour, aroma and global acceptance, for both used a trained panel with 13 people. No supplementation modified sensory characteristics, while the age at slaughter does not change hardness, juiciness and global acceptance. The flavor is intensified with increasing age of slaughter and the color decreases with increasing age, but was only really different to 60 and 134 days, others are equal. The aroma to 60 days is less intense than the rest. MenosResumo: Objetivou-se caracterizar a carne de cordeiros Morada Nova abatidos em diferentes idades e submetidos ou não a suplementação. Foram utilizados 32 cordeiros, machos, não castrados, abatidos aos 60, 78, 106 e 134 dias, com grupo de 8 cordeiros em cada abate, num esquema fatorial 4x2. Avaliaram-se os parâmetros de dureza, suculência, sabor, cor, aroma e aceitação global, para tanto foi utilizado um painel treinado com 13 pessoas. A suplementação não modificou as características sensoriais, enquanto a idade ao abate não altera dureza, suculência e aceitação global. O sabor é intensificado com o aumento da idade de abate e a cor diminui com o aumento da idade, mas só foi diferente mesmo aos 60 e 134 dias, os outros são iguais. O aroma aos 60 dias é menos intenso que o restante. [Sensory quality of meat from lambs Morada Nova with or without supplementation, slaughtered in different ages]. Abstract: bjective of characterizing the meat from lambs Morada Nova slaughtered in different ages and submitted or no supplementation. We used 32 uncastrated males, lambs slaughtered at 60, 78, 106 and 134 days, with a group of 8 lambs in each slaughter, a factorial 4 x 2. We evaluated the parameters of hardness, juiciness, taste, colour, aroma and global acceptance, for both used a trained panel with 13 people. No supplementation modified sensory characteristics, while the age at slaughter does not change hardness, juiciness and global acceptance. The flavor is intensified with increas... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Acceptability; Aceitabilidade; Aceitação; Dureza; Flavour; Organoleptic analysis; Raça Morada Nova; Suculência. |
Thesagro: |
Análise organoléptica; Carne; Cor; Cordeiro; Ovino; Sabor. |
Thesaurus Nal: |
Juiciness; Lamb meat; Mutton; Sheep. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/114871/1/aac-Qualidade.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pantanal. Para informações adicionais entre em contato com cpap.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
06/02/1998 |
Data da última atualização: |
05/04/2017 |
Autoria: |
SERENO, J. R. B.; SANTOS, S. A.; ZUCCARI, C. E. S. N.; MAZZA, M. C. M. |
Afiliação: |
EMBRAPA Pantanal (Corumba, MS). |
Título: |
Establishment of a breeding season and evaluation of the reproductive performance of the Pantaneira horse in Mato Grosso do Sul, Brazil. |
Ano de publicação: |
1997 |
Fonte/Imprenta: |
Animal Genetic Resources Information, v.21, p.43-48, 1997. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to establish a breeding season and to evaluate the reproductive performance of a horse herd of the Pantaneira breed from Nhumirim Ranch in the lowlands of Mato Grosso do Sul, Brazil. During the period 1990/91, the stallion was kept year-round with 17 mares. In the following year (91/92) a breeding season of seven months (Sept. 91 to Mar. 92) was established, in which the stallion and 15 mares were used. In the first period (90/91), the concentration of births occurred from September to December of 1991. The percentage of pregnancy and parturition observed in 90/91 and 91/92 for the male: female proportions of 1:17 and 1:15 were: 82.3, 100 and 86.7, 100%, respectively. In the breeding season from Oct. 91 to Feb. 92 with male/female ratios of A-1:11, B-1:10 and C-1:10, it was observed that the percentage of pregnancy was 90.9, 100 and 100%, respectively, with 100% parturition in the 3 groups. Independently of the number of females used (A-1:10, B-1:08, C-1:12), the rate of pregnancy obtained from the breeding season from Oct. 92 to Feb. 93 was 100%. |
Palavras-Chave: |
Conservation; Horse; Mato Grosso do Sul; Raca Pantaneira. |
Thesagro: |
Cavalo; Conservação; Reprodução. |
Thesaurus NAL: |
Brazil; breeding season; Pantanal; reproduction. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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