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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  05/01/2015
Data da última atualização:  02/07/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NOGUEIRA, R. M.; ALVARES, V. de S.; RUFFATO, S.; LOES, R. P.; SOUSA E SILVA, J. de.
Afiliação:  Roberta M. Nogueira, Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT); VIRGINIA DE SOUZA ALVARES, CPAF-AC; Solenir Ruffato, Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT); Roberto P. Lopes, Universidade Federal de Viçosa (UFV); Juarez de Sousa e Silva, Universidade Federal de Viçosa (UFV).
Título:  Physical properties of Brazil nuts.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Revista Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 34, n. 5, p. 963-971, set./out. 2014.
ISSN:  0100-6916 (impresso); 1808-4389 (CD-rom); 1809-4430 (online).
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The Brazil-nut, also known as Para-nut, is widely used as food and in cosmetic industries. The seeds are rich in lipids and protein, and also present a considerable amount of selenium. Limited research has been conducted on postharvest of the Brazil nut, being an important information to design equipment related to aeration, drying, storage and transportation steps. Thus, the objective of this study was to determine the physical properties of the Brazil-nut with and without tegument. The dimensions found for the almonds with tegument were 39.35 mm in the X axis, 24.19 mm in the Y axis, and 17.88 mm in the Z axis. However for the almond without tegument the values were 31.05 mm in X, 14.38 in Y and 15.91 mm in Z axis. The sphericity was 66.40% and 51.59% for the kernels with and without seed tegument respectively. The kernels with and without tegument presented sphericity of 63.00% and 47.72% respectively. The mass of 1000 almonds was 6.13 kg for almond with teguments and 3.18 kg for almonds without teguments. Specific mass of 0.947 g.cm-3 and 1.003 g.cm-3 for the kernels with and without tegument, coupled with a porosity of 46.88% and 37.60% and, resulting on a bulk density of 0.504 g.cm-3 and 0.626 g.cm-3 for almonds with and without teguments respectively. Finally, the angle of repose for the kernels with teguments was 36.37°. A castanha-do-brasil, também conhecida como castanha-do-pará, é muito utilizada na alimentação humana e na indústria cosmética. As sementes são rica... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Castanha do brasil; Fisiología postcosecha; Nuez del brasil; Propiedades físicas.
Thesagro:  Castanha do Para; Pós-Colheita; Propriedade Físico-Química.
Thesaurus Nal:  Brazil nuts; Physical properties; Postharvest physiology.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/114748/1/25371.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AC25371 - 2UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agropecuária Oeste.
Data corrente:  30/07/2012
Data da última atualização:  08/08/2012
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  MARTINS, N. M.; CASTRO, A. S. O.; SCHOLZ, R. A.; MERCANTE, F. M.
Afiliação:  NAYARA MORENO MARTINS, UFGD; ALINI SUZANE OLIVEIRA CASTRO, UEMS; RAFAEL AFONSO SCHOLZ, UFGD; FABIO MARTINS MERCANTE, CPAO.
Título:  Eficiência simbiótica de bactérias fixadoras de nitrogênio inoculadas em diferentes espécies de adubo verde.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: JORNADA DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA, 2012, Dourados. Resumos... Brasília, DF: Embrapa; Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2012. 1 CD-ROM. JIPE 2012.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  JIPE 2012.
Thesagro:  Microbiologia do Solo.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/62605/1/28-nayara.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAO34037 - 1UMTRA - CDCD 462
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