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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
20/03/2012 |
Data da última atualização: |
20/03/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ZUCCARI, M. L.; QUARTAROLI, C. F.; SCANAVACA JUNIOR, L.; SILVA, E. M.; BACCI, D. de LA C. |
Afiliação: |
MARIA LUCIA ZUCCARI, CNPMA; CARLOS FERNANDO QUARTAROLI, CNPM; LAERTE SCANAVACA JUNIOR, CNPMA; EDUARDO MENDES DA SILVA, UFBA; DENISE DE LA CORTE BACCI, IG-USP. |
Título: |
Relação das áreas verdes com a qualidade de vida em Salvador (BA). |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARBORIZAÇÃO URBANA, 15.; CONGRESSO IBERO-AMERICANO DE ARBORIZAÇÃO URBANA, 1.; 2011, Recife. Anais... Recife: Sociedade Brasileira de Arborização Urbana, 2011. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: A utilização de imagens de satélite de alta resolução espacial para a classificação da cobertura das terras em ambientes urbanos pode fornecer dados úteis à análise ambiental dos espaços urbanos e gerar subsídios ao planejamento focado na gestão de microbacias. Os espaços urbanos necessitam de áreas verdes para equilíbrio de vários fatores, tais como microclima (conforto térmico e umidade relativa); qualidade do ar e da água; regulação do ciclo hidrológico, que ajudam a evitar enchentes; e a estética da paisagem. Para a cidade de Salvador que concentra a maior parte de sua economia nas atividades relacionadas ao turismo, tais fatores tornam-se ainda mais importantes porque os desequilíbrios ambientais podem levar ao declínio das mesmas. Também é muito importante a reflexão que envolve a distribuição homogênea das áreas com arborização e áreas vegetadas como desejável sobre todo o território urbano porque o encadeamento de todos os fatores citados eleva a qualidade da saúde física, social, e emocional da população e diminuindo as desigualdades sociais. Muitas vezes as áreas arborizadas estão concentradas apenas em parques e bairros com elevado nível socioeconômico. Estudos sobre essa distribuição devem ser realizados para fornecer subsídios ao planejamento e gestão, contribuindo também para a geração de conhecimento quando são comparados vários bairros ou municípios entre si. |
Palavras-Chave: |
Cobertura das terras. |
Thesagro: |
Arborização; Área verde; Cobertura do solo; Qualidade de vida. |
Thesaurus Nal: |
Land cover; Quality of life; Vegetation cover. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/56022/1/2011AA96.pdf
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Marc: |
LEADER 02337nam a2200253 a 4500 001 1919478 005 2012-03-20 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aZUCCARI, M. L. 245 $aRelação das áreas verdes com a qualidade de vida em Salvador (BA).$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARBORIZAÇÃO URBANA, 15.; CONGRESSO IBERO-AMERICANO DE ARBORIZAÇÃO URBANA, 1.; 2011, Recife. Anais... Recife: Sociedade Brasileira de Arborização Urbana$c2011 520 $aResumo: A utilização de imagens de satélite de alta resolução espacial para a classificação da cobertura das terras em ambientes urbanos pode fornecer dados úteis à análise ambiental dos espaços urbanos e gerar subsídios ao planejamento focado na gestão de microbacias. Os espaços urbanos necessitam de áreas verdes para equilíbrio de vários fatores, tais como microclima (conforto térmico e umidade relativa); qualidade do ar e da água; regulação do ciclo hidrológico, que ajudam a evitar enchentes; e a estética da paisagem. Para a cidade de Salvador que concentra a maior parte de sua economia nas atividades relacionadas ao turismo, tais fatores tornam-se ainda mais importantes porque os desequilíbrios ambientais podem levar ao declínio das mesmas. Também é muito importante a reflexão que envolve a distribuição homogênea das áreas com arborização e áreas vegetadas como desejável sobre todo o território urbano porque o encadeamento de todos os fatores citados eleva a qualidade da saúde física, social, e emocional da população e diminuindo as desigualdades sociais. Muitas vezes as áreas arborizadas estão concentradas apenas em parques e bairros com elevado nível socioeconômico. Estudos sobre essa distribuição devem ser realizados para fornecer subsídios ao planejamento e gestão, contribuindo também para a geração de conhecimento quando são comparados vários bairros ou municípios entre si. 650 $aLand cover 650 $aQuality of life 650 $aVegetation cover 650 $aArborização 650 $aÁrea verde 650 $aCobertura do solo 650 $aQualidade de vida 653 $aCobertura das terras 700 1 $aQUARTAROLI, C. F. 700 1 $aSCANAVACA JUNIOR, L. 700 1 $aSILVA, E. M. 700 1 $aBACCI, D. de LA C.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
15/03/2022 |
Data da última atualização: |
15/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
BENATI, J. A.; BARRETO, C. F.; NAVROSKI, R.; FARIAS, R. de M.; MARTINS, C. R.; MALGARIM, M. B. |
Afiliação: |
JORGE ATÍLIO BENATI; CAROLINE FARIAS BARRETO; RENAN NAVROSKI; ROSELI DE MELLO FARIAS; CARLOS ROBERTO MARTINS, CPACT; MARCELO BARBOSA MALGARIM. |
Título: |
Effect of salicylic acid in post-harvest quality of "BRS Kampai" peaches submitted to different cold storage periods. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Australian Journal of Crop Science, v. 15, n. 2, p. 196-200, 2021. |
ISSN: |
1835-2707 |
DOI: |
10.21475/ajcs.21.15.02.p2549 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Fast ripening of fruits is one of the main hindrances to peach preservation. Even though the use of cold storage has extended commercialization periods, fruit quality is affected during storage. This study aimed at evaluating the influence of application of salicylic acid (SA) during cold storage, followed by commercialization simulation, regarding physical and chemical characteristics of ?BRS Kampai? peaches, which were harvested in the 2017 crop. The experiment was conducted in a completely randomized factorial design (4×3: SA concentrations × storage days), with four replications of ten fruits each. SA was applied at the following concentrations: 0, 2, 4 and 6 mM. Afterwards, fruits were submitted to cold storage at 1±0.5ºC and 80-85% relative humidity. Analyses were carried out on harvest day, on the 10th cold storage day, followed by a day at room temperature (20ºC) and on the 20th cold storage day, followed by a day at room temperature. Fruits were evaluated in terms of their mass loss, epidermis color, chromatic hue, pulp firmness, soluble solids (SS), pH and titratable acidity (TA). Both application of SA and cold storage contributed to decrease mass loss and TA, besides increasing the SS/TA relation. Fruits which were stored for 20 days and kept at room temperature for a day exhibited the highest values of SS and the lowest values of both brightness and pulp firmness. SA was efficient to maintain the quality of ?BRS Kampai? peaches submitted to cold storage for 10 and 20 days and an extra day of commercialization simulation. MenosFast ripening of fruits is one of the main hindrances to peach preservation. Even though the use of cold storage has extended commercialization periods, fruit quality is affected during storage. This study aimed at evaluating the influence of application of salicylic acid (SA) during cold storage, followed by commercialization simulation, regarding physical and chemical characteristics of ?BRS Kampai? peaches, which were harvested in the 2017 crop. The experiment was conducted in a completely randomized factorial design (4×3: SA concentrations × storage days), with four replications of ten fruits each. SA was applied at the following concentrations: 0, 2, 4 and 6 mM. Afterwards, fruits were submitted to cold storage at 1±0.5ºC and 80-85% relative humidity. Analyses were carried out on harvest day, on the 10th cold storage day, followed by a day at room temperature (20ºC) and on the 20th cold storage day, followed by a day at room temperature. Fruits were evaluated in terms of their mass loss, epidermis color, chromatic hue, pulp firmness, soluble solids (SS), pH and titratable acidity (TA). Both application of SA and cold storage contributed to decrease mass loss and TA, besides increasing the SS/TA relation. Fruits which were stored for 20 days and kept at room temperature for a day exhibited the highest values of SS and the lowest values of both brightness and pulp firmness. SA was efficient to maintain the quality of ?BRS Kampai? peaches submitted to cold storage for 10 a... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
BRS Kampai. |
Thesagro: |
Armazenamento; Pêssego; Prunus; Prunus Persica. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232563/1/Artigo-Effect-of-salicylic-acid-in.pdf
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Marc: |
LEADER 02362naa a2200265 a 4500 001 2140926 005 2022-03-15 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1835-2707 024 7 $a10.21475/ajcs.21.15.02.p2549$2DOI 100 1 $aBENATI, J. A. 245 $aEffect of salicylic acid in post-harvest quality of "BRS Kampai" peaches submitted to different cold storage periods.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aFast ripening of fruits is one of the main hindrances to peach preservation. Even though the use of cold storage has extended commercialization periods, fruit quality is affected during storage. This study aimed at evaluating the influence of application of salicylic acid (SA) during cold storage, followed by commercialization simulation, regarding physical and chemical characteristics of ?BRS Kampai? peaches, which were harvested in the 2017 crop. The experiment was conducted in a completely randomized factorial design (4×3: SA concentrations × storage days), with four replications of ten fruits each. SA was applied at the following concentrations: 0, 2, 4 and 6 mM. Afterwards, fruits were submitted to cold storage at 1±0.5ºC and 80-85% relative humidity. Analyses were carried out on harvest day, on the 10th cold storage day, followed by a day at room temperature (20ºC) and on the 20th cold storage day, followed by a day at room temperature. Fruits were evaluated in terms of their mass loss, epidermis color, chromatic hue, pulp firmness, soluble solids (SS), pH and titratable acidity (TA). Both application of SA and cold storage contributed to decrease mass loss and TA, besides increasing the SS/TA relation. Fruits which were stored for 20 days and kept at room temperature for a day exhibited the highest values of SS and the lowest values of both brightness and pulp firmness. SA was efficient to maintain the quality of ?BRS Kampai? peaches submitted to cold storage for 10 and 20 days and an extra day of commercialization simulation. 650 $aArmazenamento 650 $aPêssego 650 $aPrunus 650 $aPrunus Persica 653 $aBRS Kampai 700 1 $aBARRETO, C. F. 700 1 $aNAVROSKI, R. 700 1 $aFARIAS, R. de M. 700 1 $aMARTINS, C. R. 700 1 $aMALGARIM, M. B. 773 $tAustralian Journal of Crop Science$gv. 15, n. 2, p. 196-200, 2021.
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Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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