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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  27/04/2000
Data da última atualização:  15/10/2004
Autoria:  YUYAMA, M. M.; HENNING, A. A.
Título:  Studies on the association of Fusarium graminearum with soybean.
Ano de publicação:  1999
Fonte/Imprenta:  In: WORLD SOYBEAN RESEARCH CONFERENCE, 6., 1999, Chicago. Proceedings: invited and contributed papers and posters. Chicago: University of Illinois / Soybean Research & Development Council, 1999.
Páginas:  p.634.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  During the 1995/96 growing season, Fusarium graminearum Schwabe, a pathogen of various winter cerals and corn, was isolated from soybean seeds produced in the Northern region of the state of Santa Catarina, Brazil, in an area where susceptible crops have been cultivated in previous years. This fact demanded studies to prove the association of the fungus with the soybean crop. Twenty seven monoascosporic cultures of the fungus isolated from soybean seeds and one from wheat seeds were used in this study. Inoculation of F. graminearum was done by the toothpick method and by wheat seeds colonized with the fungus. Only the toothpick method was effective to cause infection in inoculated plants. In this method, it was determined that the period of incubation of the toothpick in culture media containing the fungus did not affect the results of the inoculation. On the other hand, the age of the plants at the inoculation time was a factor that affected the infection rate of inoculated plants. Twenty-three-day old plants showed the highest infection rates. Inoculation of the 28 isolates to soybean cultivars 'BR-16' and 'FT-Abyara' showed that 'BR-16' was more susceptible than 'FT-Abyara' Although all isolates were able to infect the plants after inoculation, they did not kill the plants or transmitted the fungus systemically to the new seeds. The results of this study indicate that Fusarium graminearum may occur in plants and seeds however it is not pathogenic to soybean.
Palavras-Chave:  Brasil; Disease; Soybean.
Thesagro:  Doença; Fungo; Fusarium Graminearum; Semente; Soja.
Thesaurus Nal:  Brazil; fungi.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO17453 - 1UPCPL - --633.34072W927p
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  17/03/2006
Data da última atualização:  28/03/2022
Autoria:  MANDARINO, J. M. G.; BRUEL, F. H.; SÁ, M. E. L. de.
Afiliação:  CNPSO; UEL; Epamig.
Título:  Propriedades físico-químicas da soja.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 27, n. 230, p. 22-26, jan./fev. 2006.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A soja é um dos alimentos mais antigos utilizados pelo homem. Originou-se na região da Manchúria, oeste da China, de onde foi levada para outros países do Oriente como Coréia, Japão, Indonésia, dentre outros. Com a chegada dos navegadores europeus ao Oriente, a soja foi levada para a Europa e, posteriormente, para as Américas. Apresenta em sua composição elevado teor de proteínas de alto valor biológico, óleo rico em ácidos graxos poliinsaturados, carboidratos, minerais e vitaminas. Diversos compostos fitoquímicos, metabólitos secundários de baixo peso molecular, são sintetizados e armazenados em seus grãos, os quais possuem atividades antiestrogênica e antioxidante, que reduzem os riscos de diversas doenças crônicas e degenerativas.
Thesagro:  Propriedade Físico-Química; Soja.
Thesaurus NAL:  Physicochemical properties; Soybeans.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO26088 - 1UPCAP - DD
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