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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  16/11/2004
Data da última atualização:  08/03/2010
Autoria:  HERMANN, P. S. DE P.; YOSHIDA, C. M. P.; ANTUNES, A. J.; MARCONDES, J. A.
Título:  Surface evaluation of whey protein films by atomic force microscopy and water vapour permeability analysis.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  Packaging Technology and Science, Sussex, v.17, n. 5, p. 267-273, 2004.
Idioma:  Português
Conteúdo:  The atomic force microscopy (AFM) technique is a powerful tool for studying surfaces and has been used to provide qualitative and quantitative information about nanometer-scale matter properties that are often inaccessible by any other experimental technique. In this work AFM was used to evaluate the surfaces of edible films produced with whey protein concentrate (WPC). The morphology and the roughness of the films were analysed. The effects of WPC and plasticizer concentration were characterized in terms of water vapour permeability (WVP) and roughness parameters. Roughness was calculated through the images captured with AFM. AFM can be useful to identify structural changes of the film resulting from sample preparation. The results showed a relation between water vapour permeability and area roughness, through different sample preparation. The analyses of topography through roughness (Jbtained with AFM, demonstrated the correlation between the morphology of the film, obtained with nanometer resolution and WVP.
Palavras-Chave:  Filmes comestíveis; Força atômica microscópica.
Thesaurus Nal:  roughness.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA8466 - 1UPCSP - --PROCI-04.000212004.00021
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  11/12/2008
Data da última atualização:  04/03/2010
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  MEDEIROS, K. A.; NASCIMENTO, W. M.; CRODA, M. D.
Afiliação:  Raquel Alves de Freitas, Embrapa Hortaliças; Warley Marcos Nascimento, Embrapa Hortaliças; Kelliane Almeida de Medeiros, Embrapa Hortaliças; Mariana D. Croda, Embrapa Hortaliças.
Título:  Potencial fisiológico de sementes e estabelecimento de plântulas de ervilha-vagem.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 26, n. 2, p. S5186-S5192, 2008.
Idioma:  Português
Notas:  Suplemento. CD-ROM. Trabalho apresentado no 48. Congresso Brasileiro de Olericultura, Maringá, 2008.
Palavras-Chave:  Análise fisiológica; Cultivar CNPH 06-1958; Envelhecimento acelerado.
Thesagro:  Condutividade Eletrica; Ervilha; Germinação; Pisum Sativum; Semente; Temperatura.
Thesaurus NAL:  vigor.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH34486 - 1UPCPL - --CD 259CD 259
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