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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
16/11/2004 |
Data da última atualização: |
08/03/2010 |
Autoria: |
HERMANN, P. S. DE P.; YOSHIDA, C. M. P.; ANTUNES, A. J.; MARCONDES, J. A. |
Título: |
Surface evaluation of whey protein films by atomic force microscopy and water vapour permeability analysis. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
Packaging Technology and Science, Sussex, v.17, n. 5, p. 267-273, 2004. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The atomic force microscopy (AFM) technique is a powerful tool for studying
surfaces and has been used to provide qualitative and quantitative information
about nanometer-scale matter properties that are often inaccessible by any other experimental technique. In this work AFM was used to evaluate the surfaces of
edible films produced with whey protein concentrate (WPC). The morphology and the roughness of the films were analysed. The effects of WPC and plasticizer
concentration were characterized in terms of water vapour permeability (WVP) and roughness parameters. Roughness was calculated through the images captured with AFM. AFM can be useful to identify structural changes of the film resulting from sample preparation. The results showed a relation between water vapour permeability and area roughness, through different sample preparation. The analyses of topography through roughness (Jbtained with AFM, demonstrated the correlation between the morphology of the film, obtained with nanometer resolution and WVP. |
Palavras-Chave: |
Filmes comestíveis; Força atômica microscópica. |
Thesaurus Nal: |
roughness. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
11/12/2008 |
Data da última atualização: |
04/03/2010 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
MEDEIROS, K. A.; NASCIMENTO, W. M.; CRODA, M. D. |
Afiliação: |
Raquel Alves de Freitas, Embrapa Hortaliças; Warley Marcos Nascimento, Embrapa Hortaliças; Kelliane Almeida de Medeiros, Embrapa Hortaliças; Mariana D. Croda, Embrapa Hortaliças. |
Título: |
Potencial fisiológico de sementes e estabelecimento de plântulas de ervilha-vagem. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 26, n. 2, p. S5186-S5192, 2008. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Suplemento. CD-ROM. Trabalho apresentado no 48. Congresso Brasileiro de Olericultura, Maringá, 2008. |
Palavras-Chave: |
Análise fisiológica; Cultivar CNPH 06-1958; Envelhecimento acelerado. |
Thesagro: |
Condutividade Eletrica; Ervilha; Germinação; Pisum Sativum; Semente; Temperatura. |
Thesaurus NAL: |
vigor. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00861naa a2200265 a 4500 001 1782204 005 2010-03-04 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMEDEIROS, K. A. 245 $aPotencial fisiológico de sementes e estabelecimento de plântulas de ervilha-vagem. 260 $c2008 500 $aSuplemento. CD-ROM. Trabalho apresentado no 48. Congresso Brasileiro de Olericultura, Maringá, 2008. 650 $avigor 650 $aCondutividade Eletrica 650 $aErvilha 650 $aGerminação 650 $aPisum Sativum 650 $aSemente 650 $aTemperatura 653 $aAnálise fisiológica 653 $aCultivar CNPH 06-1958 653 $aEnvelhecimento acelerado 700 1 $aNASCIMENTO, W. M. 700 1 $aCRODA, M. D. 773 $tHorticultura Brasileira, Brasília, DF$gv. 26, n. 2, p. S5186-S5192, 2008.
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Registro original: |
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