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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
19/12/2016 |
Data da última atualização: |
21/12/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MANZKE, N. E.; GOMES, B, K.; LIMA, G. J. M. M. de; XAVIER, E. G. |
Afiliação: |
NAIANA EINHARDT MANZKE, UFPel; BRUNA KUHN GOMES, UFPel; GUSTAVO JULIO MELLO M DE LIMA, CNPSA; EDUARDO GONÇALVES XAVIER, UFPel. |
Título: |
Nutrição de leitões neonatos: importância da suplementação. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Archivos de Zootecnia, v. 65, n. 252, p. 585-591, 2016. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: A suinocultura vem apresentando uma grande evolução técnica na última década, devido, especialmente, aos grandes avanços atribuídos à genética. Observa-se maior número de leitões produzidos por matriz, o que aumenta os desafios nutricionais, sanitários e de manejo na fase de maternidade. O incremento no número de leitões nascidos reduz a uniformidade das leitegadas, aumentando a frequência de leitões de baixo peso, o que pode levar a um aumento na competição por colostro. Além disso, todos os recém-nascidos apresentam o desafio natural da termorregulação, uma vez que estes animais dispõem de escassas reservas de glicose e gordura corporal ao nascer, dependendo quase que exclusivamente da ingestão de colostro e leite para sobrevivência. Esses fatores levam à mortalidade crescente de leitões neonatos, o que representa um dos maiores problemas atuais na suinocultura, uma vez que o maior número de mortes ocorre nos três primeiros dias de vida. Desta forma, é importante que se realizem estudos sobre o fornecimento de fontes suplementares de energia para melhorar o desenvolvimento imune e o desempenho de leitões nesse momento da criação. O objetivo dessa revisão é caracterizar diferentes fontes que promovam uma suplementação energética adequada, reduzindo a mortalidade e melhorando o desempenho na fase de aleitamento. Abstract: The swine industry has shown a great technological progress during the last years, especially due to major advances in genetics. A higher number of piglets produced per litter and lower individual weights has been observed, which increased health challenges. The increasing litter size also reduces uniformity at birth by increasing the frequency of small piglets, which can increase the competition between littermates for colostrum and milk. In addition, all piglets have the natural challenge of facing the control of thermoregulation, having low reserves of glucose and fat at birth. This makes piglets rely almost exclusively on colostrum and milk intake for their survival. These factors may lead to an increase in piglet mortality, which mainly occurs in the first three days of life and represents one of the biggest issues facing the pork industry. The supply of energy sources becomes important in order to enhance the immunity development and the performance of young piglets. The purpose of this review is to present the potential use of different energy sources to promote adequate supplementation, reducing mortality and improving the performance of newborn piglets. MenosResumo: A suinocultura vem apresentando uma grande evolução técnica na última década, devido, especialmente, aos grandes avanços atribuídos à genética. Observa-se maior número de leitões produzidos por matriz, o que aumenta os desafios nutricionais, sanitários e de manejo na fase de maternidade. O incremento no número de leitões nascidos reduz a uniformidade das leitegadas, aumentando a frequência de leitões de baixo peso, o que pode levar a um aumento na competição por colostro. Além disso, todos os recém-nascidos apresentam o desafio natural da termorregulação, uma vez que estes animais dispõem de escassas reservas de glicose e gordura corporal ao nascer, dependendo quase que exclusivamente da ingestão de colostro e leite para sobrevivência. Esses fatores levam à mortalidade crescente de leitões neonatos, o que representa um dos maiores problemas atuais na suinocultura, uma vez que o maior número de mortes ocorre nos três primeiros dias de vida. Desta forma, é importante que se realizem estudos sobre o fornecimento de fontes suplementares de energia para melhorar o desenvolvimento imune e o desempenho de leitões nesse momento da criação. O objetivo dessa revisão é caracterizar diferentes fontes que promovam uma suplementação energética adequada, reduzindo a mortalidade e melhorando o desempenho na fase de aleitamento. Abstract: The swine industry has shown a great technological progress during the last years, especially due to major advances in genetics. A higher number of... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Nutrição animal; Suíno. |
Thesaurus Nal: |
Animal nutrition; Swine. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03145naa a2200205 a 4500 001 2058914 005 2016-12-21 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMANZKE, N. E. 245 $aNutrição de leitões neonatos$bimportância da suplementação.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aResumo: A suinocultura vem apresentando uma grande evolução técnica na última década, devido, especialmente, aos grandes avanços atribuídos à genética. Observa-se maior número de leitões produzidos por matriz, o que aumenta os desafios nutricionais, sanitários e de manejo na fase de maternidade. O incremento no número de leitões nascidos reduz a uniformidade das leitegadas, aumentando a frequência de leitões de baixo peso, o que pode levar a um aumento na competição por colostro. Além disso, todos os recém-nascidos apresentam o desafio natural da termorregulação, uma vez que estes animais dispõem de escassas reservas de glicose e gordura corporal ao nascer, dependendo quase que exclusivamente da ingestão de colostro e leite para sobrevivência. Esses fatores levam à mortalidade crescente de leitões neonatos, o que representa um dos maiores problemas atuais na suinocultura, uma vez que o maior número de mortes ocorre nos três primeiros dias de vida. Desta forma, é importante que se realizem estudos sobre o fornecimento de fontes suplementares de energia para melhorar o desenvolvimento imune e o desempenho de leitões nesse momento da criação. O objetivo dessa revisão é caracterizar diferentes fontes que promovam uma suplementação energética adequada, reduzindo a mortalidade e melhorando o desempenho na fase de aleitamento. Abstract: The swine industry has shown a great technological progress during the last years, especially due to major advances in genetics. A higher number of piglets produced per litter and lower individual weights has been observed, which increased health challenges. The increasing litter size also reduces uniformity at birth by increasing the frequency of small piglets, which can increase the competition between littermates for colostrum and milk. In addition, all piglets have the natural challenge of facing the control of thermoregulation, having low reserves of glucose and fat at birth. This makes piglets rely almost exclusively on colostrum and milk intake for their survival. These factors may lead to an increase in piglet mortality, which mainly occurs in the first three days of life and represents one of the biggest issues facing the pork industry. The supply of energy sources becomes important in order to enhance the immunity development and the performance of young piglets. The purpose of this review is to present the potential use of different energy sources to promote adequate supplementation, reducing mortality and improving the performance of newborn piglets. 650 $aAnimal nutrition 650 $aSwine 650 $aNutrição animal 650 $aSuíno 700 1 $aGOMES, B, K. 700 1 $aLIMA, G. J. M. M. de 700 1 $aXAVIER, E. G. 773 $tArchivos de Zootecnia$gv. 65, n. 252, p. 585-591, 2016.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrossilvipastoril. Para informações adicionais entre em contato com cpamt.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril. |
Data corrente: |
05/02/2020 |
Data da última atualização: |
05/02/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BARRO, J. P.; MEYER, M. C.; GODOY, C. V.; DIAS, A. R.; UTIAMADA, C. M.; JACCOUD FILHO, D. de S.; WRUCK, D. S. M.; BORGES, E. P.; SIQUERI, F.; JULIATTI, F. C.; CAMPOS, H. D.; NUNES JUNIOR, J.; CARNEIRO, L. C.; SILVA, L. H. C. P. da; MARTINS, M. C.; BALARDIN, R. S.; ZITO, R. K.; FURLAN, S. H.; VENANCIO, W. S; DEL PONTE, E. M. |
Afiliação: |
JHONATAN P. BARRO, Universidade Federal de Voçosa, Viçosa, MG; MAURICIO CONRADO MEYER, CNPSO; CLAUDIA VIEIRA GODOY, CNPSO; ALFREDO R. DIAS, Fundação Chapadão, Chapadão do Sul, MS; CARLOS M. UTIAMADA, TAGRO, Londrina, PR; DAVID DE S. JACCOUD FILHO, UEPG, Ponta Grossa, PR; DULANDULA SILVA MIGUEL WRUCK, CPAMT; EDSON P. BORGES, Fundação Chapadão, Chapadão do Sul, MS; FABIANO SIQUERI, Fundação Mato Grosso, Rondonópolis, MT.; FERNANDO C. JULIATTI, Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, MG.; HERCULES D. CAMPOS, Universidade de Rio Verde, Rio Verde, GO.; JOSE NUNES JUNIOR, Centro Tecnológico para Pesquisas Agropecuárias,Goiânia, GO; LUCIANA C. CARNEIRO, Universidade Federal de Goiás, Jataí , GO.; LUIS H. C. P. DA SILVA, AgroCarregal, Rio Verde, GO.; MONICA C. MARTINS, Círculo Verde Assessoria Agronômica e Pesquisa, Luís Eduardo Magalhães, BA.; RICARDO S. BALARDIN, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS.; ROBERTO KAZUHIKO ZITO, CNPSO; SILVANIA H. FURLAN, Instituto Biológico, São Paulo, SP.; WILSON S. VENANCIO, CWR Pesquisa Agrícola, Ponta Grossa, PR.; EMERSON MEDEIROS DEL PONTE, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG. |
Título: |
Performance and Profitability of Fungicides for Managing Soybean White Mold:A 10-Year Summary of Cooperative Trials |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Disease, v. 103, n. 9, p. 2212-2220, 2019. |
ISSN: |
0191-2917 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
White mold, caused by Sclerotinia sclerotiorum, is a yield-limiting disease of soybean in Brazil. Uniform fungicide trials have been conducted annually since 2009. Data from 74 cooperative field trials conducted over a 10-year period were assembled. We selected five fungicides applied two times around flowering: dimoxystrobin plus boscalid (DIMO+BOSC), carbendazim plus procymidone (CARB+PROC), fluazinam (FLUZ), fluopyram (FLUO), and procymidone (PROC). For comparison, thiophanate-methyl (TMET) applied four times was also included as a low-cost treatment. Network models were fitted to the log of white mold incidence (percentages) and log of sclerotia mass data (grams/hectare) and to the nontransformed yield data (kilograms/hectare) for each treatment, including the untreated check. Back-transformation of the meta-analytic estimates indicated that the lowest and highest mean (95% confidence interval [CI]) percent reductions in incidence and sclerotia mass were 54.2 (49.3 to 58.7) and 51.6% (43.7 to 58.3) for TMET and 83.8 (79.1 to 87.5) and 87% (81.9 to 91.6) for CARB+PROC, respectively. The overall mean (95% CI) yield responses ranged from 323 kg/ha (247.4 to 400.3) for TMET to 626 kg/ha (521.7 to 731.7) for DIMO+BOSC, but the variance was significantly reduced by a binary variable (30% threshold) describing disease incidence in the untreated check. On average, an increment of 352 kg/ha was estimated for trials where the incidence was >30% compared with the low-disease scenario. Hence, the probability of breaking even on fungicide costs for the high-disease scenario was >65% for the more effective, but more expensive fungicide (FLUZ) than TMET. For the low-disease scenario, profitability was less likely and depended more on variations in fungicide cost and soybean price. MenosWhite mold, caused by Sclerotinia sclerotiorum, is a yield-limiting disease of soybean in Brazil. Uniform fungicide trials have been conducted annually since 2009. Data from 74 cooperative field trials conducted over a 10-year period were assembled. We selected five fungicides applied two times around flowering: dimoxystrobin plus boscalid (DIMO+BOSC), carbendazim plus procymidone (CARB+PROC), fluazinam (FLUZ), fluopyram (FLUO), and procymidone (PROC). For comparison, thiophanate-methyl (TMET) applied four times was also included as a low-cost treatment. Network models were fitted to the log of white mold incidence (percentages) and log of sclerotia mass data (grams/hectare) and to the nontransformed yield data (kilograms/hectare) for each treatment, including the untreated check. Back-transformation of the meta-analytic estimates indicated that the lowest and highest mean (95% confidence interval [CI]) percent reductions in incidence and sclerotia mass were 54.2 (49.3 to 58.7) and 51.6% (43.7 to 58.3) for TMET and 83.8 (79.1 to 87.5) and 87% (81.9 to 91.6) for CARB+PROC, respectively. The overall mean (95% CI) yield responses ranged from 323 kg/ha (247.4 to 400.3) for TMET to 626 kg/ha (521.7 to 731.7) for DIMO+BOSC, but the variance was significantly reduced by a binary variable (30% threshold) describing disease incidence in the untreated check. On average, an increment of 352 kg/ha was estimated for trials where the incidence was >30% compared with the low-disease scenar... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Colheita; Controle Químico; Impacto Econômico. |
Thesaurus NAL: |
Chemical control; Disease control; Economic impact; Field crops; Fungi; Legumes; Oilseeds; Yields. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 03151naa a2200493 a 4500 001 2119868 005 2020-02-05 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0191-2917 100 1 $aBARRO, J. P. 245 $aPerformance and Profitability of Fungicides for Managing Soybean White Mold$bA 10-Year Summary of Cooperative Trials$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aWhite mold, caused by Sclerotinia sclerotiorum, is a yield-limiting disease of soybean in Brazil. Uniform fungicide trials have been conducted annually since 2009. Data from 74 cooperative field trials conducted over a 10-year period were assembled. We selected five fungicides applied two times around flowering: dimoxystrobin plus boscalid (DIMO+BOSC), carbendazim plus procymidone (CARB+PROC), fluazinam (FLUZ), fluopyram (FLUO), and procymidone (PROC). For comparison, thiophanate-methyl (TMET) applied four times was also included as a low-cost treatment. Network models were fitted to the log of white mold incidence (percentages) and log of sclerotia mass data (grams/hectare) and to the nontransformed yield data (kilograms/hectare) for each treatment, including the untreated check. Back-transformation of the meta-analytic estimates indicated that the lowest and highest mean (95% confidence interval [CI]) percent reductions in incidence and sclerotia mass were 54.2 (49.3 to 58.7) and 51.6% (43.7 to 58.3) for TMET and 83.8 (79.1 to 87.5) and 87% (81.9 to 91.6) for CARB+PROC, respectively. The overall mean (95% CI) yield responses ranged from 323 kg/ha (247.4 to 400.3) for TMET to 626 kg/ha (521.7 to 731.7) for DIMO+BOSC, but the variance was significantly reduced by a binary variable (30% threshold) describing disease incidence in the untreated check. On average, an increment of 352 kg/ha was estimated for trials where the incidence was >30% compared with the low-disease scenario. Hence, the probability of breaking even on fungicide costs for the high-disease scenario was >65% for the more effective, but more expensive fungicide (FLUZ) than TMET. For the low-disease scenario, profitability was less likely and depended more on variations in fungicide cost and soybean price. 650 $aChemical control 650 $aDisease control 650 $aEconomic impact 650 $aField crops 650 $aFungi 650 $aLegumes 650 $aOilseeds 650 $aYields 650 $aColheita 650 $aControle Químico 650 $aImpacto Econômico 700 1 $aMEYER, M. C. 700 1 $aGODOY, C. V. 700 1 $aDIAS, A. R. 700 1 $aUTIAMADA, C. M. 700 1 $aJACCOUD FILHO, D. de S. 700 1 $aWRUCK, D. S. M. 700 1 $aBORGES, E. P. 700 1 $aSIQUERI, F. 700 1 $aJULIATTI, F. C. 700 1 $aCAMPOS, H. D. 700 1 $aNUNES JUNIOR, J. 700 1 $aCARNEIRO, L. C. 700 1 $aSILVA, L. H. C. P. da 700 1 $aMARTINS, M. C. 700 1 $aBALARDIN, R. S. 700 1 $aZITO, R. K. 700 1 $aFURLAN, S. H. 700 1 $aVENANCIO, W. S 700 1 $aDEL PONTE, E. M. 773 $tPlant Disease$gv. 103, n. 9, p. 2212-2220, 2019.
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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