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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  27/08/2014
Data da última atualização:  02/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  WELKE, J. E.; ZANUS, M. C.; LAZZAROTTO, M.; ZINI, C. A.
Afiliação:  Juliane Elisa Welke; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Cláudia Alcaraz Zini.
Título:  Quantitative analysis of headspace volatile compounds using comprehensive two-dimensional gas chromatography and their contribution to the aroma of Chardonnay wine.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 59, p. 85-99, 2014.
Idioma:  Português
Notas:  DOI 10.1016/j.foodres.2014.02.002
Conteúdo:  The quantitative determination of volatile compounds of Chardonnay wines using HS-SPME-GC × GC/TOFMS along with the determination of odor activity value (OAV) and relative odor contribution (ROC) of volatiles are reported for the first time. The use of GC × GC/TOFMS for the analysis of Chardonnay wine of Serra Gaucha resulted in the tentative identification of 243 compounds, showing the superior performance of this analytical technique for this specific varietal wine, considering that the number of compounds usually separated by 1D-GC for this type of wine is lower. Furthermore, 42 compounds co-eluted in the first dimension and 34 of them were separated in the second dimension, while the others were resolved by spectral deconvolution (8), which indicates that the conventional 1D-GC/MS may result in misleading results. The calculation of OAV and ROC allowed the determination of the volatile compounds that presented the greater contribution to wine aroma. Ethyl octanoate, ethyl hexanoate, ethyl butanoate, and beta-damascenone showed the highest OAV and ROC values, although other 43 compounds showed also potential to contribute to wine aroma. Figures of merit of the developed method were: accuracies from 92.4 to 102.6%, repeatability from 1.2% to 13.4%, LOD from 0.001 ?g L?1 (ethyl isovalerate and hexanoic acid) to 2.554 ?g L?1 (ethyl 3-hydroxybutanoate), LOQ from 0.003 ?g L?1 (ethyl isovalerate and hexanoic acid) to 7.582 ?g L?1 (ethyl 3-hydroxybutanoate).
Palavras-Chave:  Chardonnay; Odor activity value; Relative odor contribution.
Thesagro:  Aroma; Cromatografia gasosa; Vinho.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/107375/1/Welke2014-Aroma-Chardonnay.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV15211 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  29/01/2001
Data da última atualização:  30/03/2017
Autoria:  LARA, M. A. C.; SERENO, J. R. B.; ABREU, U. G. P.; CONTEL, E. P. B.
Afiliação:  Instituto de Zootecnia (Nova Odessa, SP). EMBRAPA Pantanal (Corumba, MS).
Título:  Polimorfismo genetico de la peptidasa-B en bovinos criados en Brasil.
Ano de publicação:  2000
Fonte/Imprenta:  Archivos de Zootecnia, v.49, n.185/186, p.31-37, 2000.
Idioma:  Espanhol
Conteúdo:  El presente estudio fue conducido con el objetivo de investigar la presencia de diferentes formas de la Pep-B en razas bovinas y sus distancias geneticas, a partir de sus frecuencias alelicas. Fueron utilizads 1691 muestras de sangre de vacunos de origen Bos taurus taurus, pertenecientes a las razas especializadas (Frisona, Pardo-Suiza y Jersey), naturalizadas brasilenas (Pantaneira, Caracu y Mantiqueira) y argentina (Criollo Argentino) y razas de origen Bos taurus indicus (Nelore y Gir). En las razas Frisona, Pardo-Suiza, Jersey y Criollo Argentino, el locus Pep-B mostro ser monomorfico, con la fijacion del alelo Pep-B2. En las razas Pantaneira y Mantiqueira fueron observados los siguientes fenotipos: Pep-B2, Pep-B3, Pep-B1-2, Pep-B2-3 y Pep-B1-3 mientras que en las demas, los fenotipos fueron Pep-B1, Pep-B1-2, y Pep-B2. La presencia del alelo Pep-B3, en las razas Mantiqueira y pantaneira, sustenta la hipotesis de que, ese alelo, pueda ser marcador de razas ibericas, pues segun los datos historicos, ambas razas tuvieron en su origen la participacion de los bovinos oriundos de la Peninsula Iberica. El cluster formado por las razas Mantiqueira y pantaneira, refuerza la hipotesis de origen monofiletica y, por tanto esas razas pudieron tener un ancestro comum, probablemente el Bos taurus primigenius, introducido por los portuguses y espanoles durante la coloracion de America del Sur.
Palavras-Chave:  Bovine; Brasil; Genetic; Relacao; Relation.
Thesagro:  Bovino; Genética; Polimorfismo.
Thesaurus NAL:  Brazil; polymorphism.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAP47783 - 1UPCSP - PPSP1621516215
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