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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
10/12/2014 |
Data da última atualização: |
18/02/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
WELKE, J. E.; ZANUS, M. C.; LAZZAROTTO, M.; PULGATI, F. H.; ZINI, C. A. |
Afiliação: |
JULIANE ELISA WELKE, UFRGS; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; FERNANDO HEPP PULGATI, UFRGS; CLÁUDIA ALCARAZ ZINI, UFRGS. |
Título: |
Main differences between volatiles of sparkling and base wines accessed through comprehensive two dimensional gas chromatography with time-of-flight mass spectrometric detection and chemometric tools. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 164, p. 427-437, 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The main changes in the volatile profile of base wines and their corresponding sparkling wines produced by traditional method were evaluated and investigated for the first time using headspace solid-phase microextraction combined with comprehensive two-dimensional gas chromatography with timeof- flight mass spectrometry detection (GC GC/TOFMS) and chemometric tools. Fisher ratios helped to find the 119 analytes that were responsible for the main differences between base and sparkling wines and principal component analysis explained 93.1% of the total variance related to the selected 78 compounds. It was also possible to observe five subclusters in base wines and four subclusters in sparkling wines samples through hierarchical cluster analysis, which seemed to have an organised distribution according to the regions where the wines came from. Twenty of the most important volatile compounds co-eluted with other components and separation of some of them was possible due to GC GC/TOFMS performance. |
Palavras-Chave: |
Composto volátil. |
Thesagro: |
Vinho. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
14/04/2004 |
Data da última atualização: |
03/09/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SA, I. B.; SILVA FILHO, P. P. da; SILVA, D. F. da; SILVA, C. F. de. |
Afiliação: |
IEDO BEZERRA SA, CPATSA; PAULO PEREIRA DA SILVA FILHO, CPATSA. |
Título: |
Detecção das fontes de sedimentos no Rio São Francisco: uma abordagem utilizando técnicas de sensoriamento remoto - Instituto de Milênio Semi-Árido. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO NORDESTINA DE BOTÂNICA, 27., 2004, Petrolina. Anais... Petrolina: SBB; Embrapa Semi-Árido; UNEB, 2004. . |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Até pouco tem po se acreditava que o problema dos sedimentos se reduzia ao simples fato do mau aspecto visual das águas de um determinado rio, lago ou represa. A medida que as investigações foram se aprofundando, se demonstrou que as águas carregadas de sedimentos transportavam fertilizantes e inseticidas (contaminação química), argilas e partículas de matéria orgânica, cuja elevada capacidade de absorção lhe permite reter bactérias de qualquer tipo, nocivas a saúde. Por outro lado, os sedimentos, fisicamente, produzem o assoreamento de obras de infra-estruturas, provocam inundações na parte alta e desestabilizam os curso d'água |
Palavras-Chave: |
Ecossistema aquático; Imagem de satélite; Informação geográfica; Rio São Francisco. |
Thesagro: |
Análise; Contaminação; Impacto Ambiental; Sedimento; Sensoriamento Remoto. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPATSA/28558/1/OPB1173.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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