Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  08/04/2021
Data da última atualização:  30/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, T. B.; ARA[UJO, F. P. de; NETO, A. F.; FREITAS, S. T. de; ARAÚJO, J. de S; VILAR, S. B. de O.; ARAÚJO, A. J. B.; LIMA, M. S.
Afiliação:  T. BARBOSA SANTOS; F. P. DE ARAUJO; A. F. NETO; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; J. DE SOUZA ARAÚJO; S. B. DE OLIVEIRA VILAR; A. J. BRITO ARAÚJO; M. S. LIMA.
Título:  Phytochemical compounds and antioxidant activity of the pulp of two brazilian passion fruit species: Passiflora cincinnata Mast. And Passiflora edulis Sims.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  International Journal of Fruit Science, v. 21, n. 1, p. 255-269, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1080/15538362.2021.1872050
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  About 600 species of Passiflora are described around the world, of which 120 are native to Brazil. In the present work, the phytochemical compounds were analyzed by high-performance liquid chromatography, and the antioxidant activities (AOX) were measured in the pulp of P. edulis and P. cincinnata species. The P. edulis presented a higher bioactive content and AOX when compared to P. cincinnata. Citric and malic acids were the main organic acids found. The principal component analysis-PCA associated the highest values of quercetin-3-glucoside, hesperidin, trans-caftaric acid, chlorogenic acid, caffeic acid, p-coumaric acid, trans-resveratrol, rutin, procyanidin-B2, epigallocatechin-gallate and epicatechin-gallate, to P. cincinnata. The P. edulis was associated with higher values of total phenolic, vitamin C, total carotenoids, AOX (DPPH? , ABTS+? and FRAP), cis-resveratrol, naringenin, kaempferol-3-glucoside, myricetin and procyanidin-B1. P. cincinnata, although not a commercial species such as P. edulis, presented phenolic compounds and antioxidant activity in acceptable values, including the high values of quercetin 3-glucoside. The present study contributes to the knowledge of the physical-chemical composition of the Passiflora species.
Palavras-Chave:  HPLC; Passiflora cincinnata.
Thesagro:  Ácido Orgânico; Composto Fenólico; Fruta Tropical; Maracujá; Passifloraceae.
Thesaurus Nal:  Passiflora edulis f. edulis; Passion fruits; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA59511 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Ocidental. Para informações adicionais entre em contato com cpaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  17/12/2020
Data da última atualização:  01/03/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 4
Autoria:  MONTEIRO, P. C.; BRANDÃO, F. R.; FARIAS, C. F. S.; SEBASTIÃO, F. de A.; MAJOLO, C.; DAIRIKI, J. K.; OLIVEIRA, M. R. de; CHAVES, F. C. M.; O'SULLIVAN, F. L. A.; MARTINS, M. L.; CHAGAS, E. C.
Afiliação:  Patrícia Castro Monteiro, UFAM; Franmir Rodrigues Brandão, UFAM; Caio Francisco Santana Farias, Uninorte Laureate International Universities; Fernanda de Alexandre Sebastião, Bolsista CPAA; CLAUDIA MAJOLO, CPAA; JONY KOJI DAIRIKI, CPAA; MARCELO ROSEO DE OLIVEIRA, CPAA; FRANCISCO CELIO MAIA CHAVES, CPAA; FERNANDA LOUREIRO ALMEIDA OSULLIVAN, CPAA; Maurício Laterça Martins, AQUOS – Aquatic Organisms Health Laboratory, Aquaculture Department, Federal University of Santa Catarina (UFSC); EDSANDRA CAMPOS CHAGAS, CPAA.
Título:  Dietary supplementation with essential oils of Lippia sidoides, Ocimum gratissimum and Zingiber officinale on the growth and hemato-immunological parameters of Colossoma macropomum challenged with Aeromonas hydrophila.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Aquaculture Reports, v. 19, Art. 100561, March 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to evaluate the effects of essential oil (EO) of Lippia sidoides, Ocimum gratissimum, and Zingiber officinale in the diet of tambaqui (Colossoma macropomum) growth, hematological and immunological parameters. The survival rate was also calculated after challenge with Aeromonas hydrophila.
Thesagro:  Lippia Sidoides; Tambaqui.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAA38407 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional