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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
29/03/2017 |
Data da última atualização: |
29/03/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ALVES, H. M. R.; VOLPATO, M. M. L.; VIEIRA, T. G. C.; MACIEL, D. A.; GONÇALVES, T. G.; DANTAS, M. F. |
Afiliação: |
HELENA MARIA RAMOS ALVES, SAPC; EPAMIG SUL; EPAMIG SUL; EPAMIG SUL; EPAMIG SUL; EPAMIG SUL. |
Título: |
Characterization and spectral monitoring of coffee lands in Brazil. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: THE INTERNATIONAL SOCIETY FOR PHOTOGRAMMETRY AND REMOTE SENSING, 23., 2016, Prague, Czeach Republic. Proceedings... |
Volume: |
4-B8 |
Páginas: |
p. 801-803 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In Brazil, coffee production has great economic and social importance. Despite this fact, there is still a shortage of information regarding its spatial distribution, crop management and environment. The aim of this study was to carry out spectral monitoring of coffee lands and to characterize their environments using geotechnologies. Coffee fields with contiguous areas over 0.01 km2 within a 488.5 km2 region in the south of Minas Gerais state were selected for the study. Spectral data from the sensors OLI/Landsat 8 and the Shuttle Radar Topography Mission from 2014 to 2015 were obtained, as well as information on production areas, surface temperature, vegetation indexes, altitude and slope, were gathered and analyzed. The results indicate that there is great variation in the NDVI and NDWI values, with means ranging from 0.21 to 0.91 (NDVI) and 0.108 to 0.543 (NDWI). The altitude ranged from 803 to 1150 m, and the surface temperature from 20.9°C to 27.6°C. The altitude and the surface temperature distribution patterns were correlated with the vegetation indexes. The slope classes were very homogeneous, predominantly with declivities between 8 to 20%, characterized as wavy relief. This study made possible the characterization and monitoring of coffee lands and its results may be instrumental in decision-making processes related to coffee management. |
Palavras-Chave: |
Coffee. |
Thesagro: |
Sensoriamento remoto. |
Thesaurus Nal: |
Landsat; Remote sensing; Surface temperature. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/158264/1/Characterization-and-spectral-monitoring-of-coffee.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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81. | | SOUZA, K. R.; SILVEIRA, M. A.; ALVES, H. M. R.; BORÉM, R. A. T.; VOLPATO, M. M. L.; VIEIRA, T. G. C.; BARBOSA, J. N. Turismo rural: alternativa de melhoria para a cafeicultura familiar do sul de Minas Gerais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS DE CAFEEIROS, 35., 2009, Araxá.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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82. | | SANTOS, W. J. R. dos; VOLPATO, M. M. L.; ALVES, H. M. R.; VIEIRA, T. G. C.; SOUZA, V. C. de O. Variação temporal do índice de vegetação de lavouras cafeeiras utilizando produtos do sensor MODIS/TERRA. SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 6., 2009, Vitória. Inovação científica, competitividade e mudanças climáticas: anais... Vitória: Consórcio Pesquisa Café, 2009.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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83. | | SILVA, E. da; VIEIRA, T. G. C.; ALVES, H. M. R.; VOLPATO, M. M. L.; SOUZA, V. C. O. de; SANTOS, W. J. R. dos. Evolução de áreas cafeeiras na paisagem do município de Três Pontas entre os anos de 1987 e 2007. In.: Congresso de Iniciação Científica da Universidade Federal de Lavras, 23.; Seminário de Avaliação do PIBIC/CNPq, 18; Seminário de Avaliação do PIBIC/FAPEMIG, 13.; Seminário de Avaliação do Programa BIC Júnior, 5.; Reunião Regional da SBPC, 2010, Lavras.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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84. | | VOLPATO, M. M. L.; ALVES, H. M. R.; VIEIRA, T. G. C.; SILVA, L. F. M.; BORÉM, F. M.; MEIRELES, E. J. L.; BORÉM, R. A. T. Espacialização da temperatura do ar na região de indicação geográfica da Mantiqueira de Minas. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 8., 2013, Salvador. Sustentabilidade e inclusão Social. Brasília, DF: Embrapa Café, 2013.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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85. | | SOUZA, C. G.; BORÉM, R. A. T.; CARVALHO, L. M. T.; VOLPATO, M. M. L.; ALVES, H. M. R.; VIEIRA, T. G. C.; ZANELLA, L. Environmental characterization of coffee in an area of environmental protection in coqueiral, southern region of Minas Gerais state, Brazil. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 2012, San José. Proceedings... [S.l]: Association for Science and Information on Coffee (ASIC), 2012. p. 223. p. 347Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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88. | | BARBOSA, J. N.; BORÉM, F. M.; ALVES, H. M. R.; VOLPATO, M. M. L.; VIEIRA, T. G. C.; OLIVEIRA, V. C. de; SOUZA, K. R. Fatores climáticos e a espacialização dos cafés do Estado de Minas Gerais e sua relação com a qualidade da bebida. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS DE CAFEEIROS, 35., 2009, Araxá.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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89. | | ALVES, H. M. R.; VALPATO, M. M. L.; VIEIRA, T. G. C.; LACERDA, M. P. C.; BORÉM, R. A. T.; BORÉM, F. M. Geotecnologias aplicadas à caracterização dos ambientes cafeeiros da Mantiqueira de Minas. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 17., 2015, João Pessoa. Anais... São José dos Campos: INPE, 2015. p. 3635-3639 , 2015Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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90. | | ALVES, H. M. R.; VOLPATO, M. M. L.; VIEIRA, T. G. C.; BOELL, M. G.; SOUZA, V. C. O. de; MESQUITA JUNIOR, C. H. Geoinformação na cafeicultura de Minas Gerais: mapas digitais, I3GEO, web Mapping e internet. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 9., 2015, Curitiba. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2015.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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91. | | SANTOS, W. J. R.; ALVES, H. M. R.; VIEIRA, T. G. C.; SOUSA, R. B.; SILVA, E.; BRAGA, R. C. A.; VOLPATO, M. M. L. Mapeamento e distribuição por classes de relevo da cultura cafeeira em uma área piloto no Município de Três Pontas - MG. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 34., 2008, Caxambu.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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92. | | REZENDE, F. A.; ALVES, H. M. R.; VIEIRA, T. G. C.; VOLPATO, M. M. L.; BERNARDES, T.; BOTELHO, T. G.; SANTOS, W. J. R. Mapeamento do uso da terra em área piloto no município de três pontas, MG. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 33., 2007, Lavras. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2009.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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93. | | REZENDE, F. A.; ALVES, H. M. R.; VIEIRA, T G. C.; VOLPATO, M. M. L.; BERNARDES, T.; BOTELHO, T. G.; SANTOS, W. J. R. Mapeamento do uso da terra em área piloto no Município de Três Pontas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 33., 2007, Lavras.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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94. | | VIEIRA, T. G. C.; ALVES, H. M. R.; VOLPATO, M. M. L.; BORÉM, R. A. T.; LACERDA, M. P. C.; SOUZA, V. C. O. de; BORÉM, F. M. Mapeamento do uso da terra da indicação geográfica Mantiqueira de Minas. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 8., 2013, Salvador. Sustentabilidade e inclusão Social. Brasília, DF: Embrapa Café, 2013.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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95. | | MESSIAS, C. G.; ALVES, H. M. R.; VOLPATO, M. M. L.; VIEIRA, T. G. C.; BORÉM, F. M.; BORÉM, R. A. T.; LACERDA, M. P. C. Mapping of coffee lands by remote sensing. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 2012, San José. Proceedings... [S.l]: Association for Science and Information on Coffee (ASIC), 2012. p. 223. p. 303Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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97. | | VOLPATO, M. M. L.; VIEIRA, T. G. C.; ALVES, H. M. R.; SANTOS, W. J. R. dos; SOUZA, V. C. de O. Ìndice de vegetação espectral e sua relação com a estiagem agrícola em áreas cafeeiras no Município de Três Potnas, Minas Gerais. In.: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRÍCOLA, 39.; CONGRESSO LATIONOAMERICANO Y DEL CARIBE DE INGENIERÍA AGRÍCOLA, 9., 2010, Vitória. A engenhria Agrícola e o Desenvolvimento das pequenas propriedades rurais. Trabalho também foi apresentado no Congresso de Iniciação Científica da Universidade Federal de Lavras, 23.; Seminário de Avaliação do PIBIC/CNPq, 18; Seminário de Avaliação do PIBIC/FAPEMIG, 13.; Seminário de Avaliação do Programa BIC...Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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99. | | VOLPATO, M. M. L.; ALVES, H. M. R.; VIEIRA, T. G. C.; BOELL, V. G.; SOUZA, J. C. de; BOELL, M. G.; SOARES, W. L. Mineração de dados espectrais para modelagem de ocorrência da broca do café. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 9., 2015, Curitiba. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2015Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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100. | | VOLPATO, M. M.; ALVES, H. M. R.; VIEIRA, T. G. C.; ANDRADE, L. N. de; SOARES, W. L.; SOUZA, V. C. O.; ALVARENGA, M. T.; BOELL, M. G. Mineração de dados espectrais para modelagem de ocorrência de cercosporiose em cafeeiros. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 8., 2013, Salvador. Sustentabilidade e inclusão Social. Brasília, DF: Embrapa Café, 2013.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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