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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
01/02/2018 |
Data da última atualização: |
01/02/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARVALHO, J. C. B. de; ESPINDOLA, C. R.; ALVES, M. C.; GREGO, C. R.; VIEIRA, S. R. |
Afiliação: |
JOSEANE CARINA BORGES DE CARVALHO, Secretaria da Educação do Estado de São Paulo; CARLOS ROBERTO ESPINDOLA, IG/Unicamp; MARLENE CRISTINA ALVES, Unesp; CELIA REGINA GREGO, CNPTIA; SIDNEY ROSA VIEIRA. |
Título: |
Spatial analysis of soil physical attributes from a degraded area under different types of management. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
African Journal of Environmental Science and Technology, v. 11, n. 9, p. 486-498, Sept. 2017. |
DOI: |
10.5897/AJEST2016.2256 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this work was to analyze the spatial variability of soil aggregates, porosity and density under five different land-uses and management conditions (degraded substrate - SD; degraded substrate with sewage sludge and Eucalyptus crop - SDLE; soil under pasture SP; capoeira under regeneration - SR; and soil under cerrado - SC). Total porosity (m3.m-3) and density (Mg m-3) of the soil; the mean weight diameter (MWD, mm) of the aggregates; and the percentage of aggregates resistant to rainfall were evaluated. The date of soil was analyzed with descriptive statistics for initial exploration and geostatistics, to analyze the spatial variability. There was spatial dependency and the parameter adjust range varied from 8 to 12 m under the treatments SD and SR for the aggregates and SR for macroporosity, total porosity and soil density. There was spatial dependency also under SP, for the aggregates, microporosity, and total porosity; under SC, for the aggregates; and under SDLE, for microporosity. Soil data with spatial dependence in the field were characterized both by high and low values in the same area. Therefore it is not adequate to consider these areas as homogeneous for future experiments and agricultural activities. |
Palavras-Chave: |
Análise espacial; Geoestatística; Spatial variability. |
Thesaurus Nal: |
Geostatistics; Soil aggregates. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/172002/1/AP-Spatial-analysis-Grego-etal.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Volume |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
20/12/2007 |
Data da última atualização: |
24/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
Nacional - B |
Autoria: |
PINELI, L. de L. de O.; ARAÚJO, W. M. C.; MORETTI, C. L.; PERETTI, A. P. R.; ONUKI, A. C. A.; NASCIMENTO, A. B. G. |
Afiliação: |
LÍVIA DE LACERDA DE OLIVIERA PINELI, Universidade de Brasília; WILMA MARIA COELHO ARAÚJO, Universidade de Brasília; CELSO LUIZ MORETTI, CNPH; ANA PAULA REZENDE PERETTI, Universidade de Brasília; ANA CECÍLIA AMORIM ONUKI, Faculdade da Terra de Brasília; ALINE BRUM GOMES NASCIMENTO, Faculdade da Terra de Brasília. |
Título: |
Aceitabilidade e vida de prateleira de batatas minimamente processadas. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
Higiene Alimentar, São Paulo, v. 21, n. 148, p. 31-37, jan. fev. 2007. |
ISSN: |
0101-9171 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi determinar a aceitabilidade de batatas minimamente processadas. Batatas ‘Ágata’, classificação primeirinha, foram processadas na forma de mini-batatas, imersas em ácido cítrico a 3%, e ácido eritórbico a 5%, centrifugadas, embaladas em atmosfera modificada com 10%CO2 e 2%O2 (balanço N2 – 88%), e armazenadas a 5°C por 9 dias. |
Palavras-Chave: |
Análise sensorial; Produto minimamente processado; Vida útil. |
Thesagro: |
Batata; Processamento Mínimo; Solanum Tuberosum; Vida de Prateleira. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/780443/1/AP-CNPH-24012024-MORETTI-et-al.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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