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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
20/10/2011 |
Data da última atualização: |
23/09/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
OLIVEIRA, D. de S.; ARAÚJO, A. R.; COSTA, H. H. A.; BARBOSA, J. dos S. R.; LEITE, E. R.; LANDIM, A. V.; VASCONCELOS, A.; ROGERIO, M. C. P. |
Afiliação: |
Delano de Sousa Oliveira, Pós-graduando, Universidade Estadual Vale do Aracú - UVA, Sobral, CE.; Alexandre Ribeiro Araújo, Pós-graduando, UFMG; Hélio Henrique Araújo Costa, Pós-graduando, UVA - Sobral, CE.; Juliana dos Santos Rodrigues Barbosa, Pós-graduanda, UVA - Sobral, CE.; Enéas Reis Leite, UVA, Sobral, CE.; Aline Vieira Landim, UVA - Sobral, CE.; Ângela Vasconcelos, UVA - Sobral, CE.; MARCOS CLAUDIO PINHEIRO ROGERIO, CNPC. |
Título: |
Balanço energético de caprinos alimentados com dietas contendo soro de leite bovino. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 21., 2011, Maceió. Inovações tecnológicas e mercado consumidor: anais. Maceió: Associação Brasileira de Zootecnistas, 2011. 3 f. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Neste trabalho, objetivou-se determinar o balanço energético de caprinos alimentados com dietas contendo soro de leite bovino. Vinte caprinos machos não castrados, sem padrão racial definido (SPRD), com cinco meses e meio de idade e peso vivo médio de 17 + 3,9 kg foram utilizados. As dietas fornecidas foram compostas por feno de capim-aruana, milho moído, farelo de soja e calcário (dieta controle), e a inclusão do soro de leite bovino em 1,71%; 3,51% e 5,28% na MS (dietas teste). Foram coletadas amostras do alimento fornecido, sobras, fezes e urina para determinação da energia bruta. Os valores de energia digestível e energia metabolizável, bem como os teores desses nutrientes em proporção da matéria seca e o balanço energético foram obtidos através de cálculos. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado com quatro tratamentos e cinco repetições, sendo utilizado o teste Duncan para a comparação de médias, realizando-se também a análise de regressão, ambos, com uso do software SAEG 9.0. Não foram observadas diferenças (P>0,05) entre as dietas fornecidas em relação aos parâmetros avaliados, assim como não foram evidenciadas equações significativas (P>0,05). O balanço energético apresentou-se positivo, indicando fornecimento adequado desse nutriente aos animais com as dietas avaliadas. Energy balance of kids fed with diets containing bovine whey. Abstract: This study aimed to determine the energy balance of kids fed with diets containing bovine whey. Twenty intact native male goats with five and a half months old and average weight 17 + 3.9 kg were used. The diets were composed of aruana hay, ground corn, soybean meal and limestone (control diet), and the inclusion of whey at 1.71%, 3.51% and 5.28% DM (test diets). Samples from the food provided, orts, feces and urine were collected for determination of gross energy. Digestible and metabolizable energy values, the nutrient contents in proportion of dry matter, and energy balance were obtained by calculation. The experiment was a completely randomized design with four treatments and five replicates, by using the Duncan´s test for comparison of means, the regression analysis also were done, both using the software SAEG 9.0. There were no differences (P>0.05) between diets in relation to the parameters evaluated. Also for regression analysis, not were evidenced significant equations (P>0.05). The energy balance was positive, indicating adequate supply of this nutrient to animals according to the diets evaluated. MenosNeste trabalho, objetivou-se determinar o balanço energético de caprinos alimentados com dietas contendo soro de leite bovino. Vinte caprinos machos não castrados, sem padrão racial definido (SPRD), com cinco meses e meio de idade e peso vivo médio de 17 + 3,9 kg foram utilizados. As dietas fornecidas foram compostas por feno de capim-aruana, milho moído, farelo de soja e calcário (dieta controle), e a inclusão do soro de leite bovino em 1,71%; 3,51% e 5,28% na MS (dietas teste). Foram coletadas amostras do alimento fornecido, sobras, fezes e urina para determinação da energia bruta. Os valores de energia digestível e energia metabolizável, bem como os teores desses nutrientes em proporção da matéria seca e o balanço energético foram obtidos através de cálculos. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado com quatro tratamentos e cinco repetições, sendo utilizado o teste Duncan para a comparação de médias, realizando-se também a análise de regressão, ambos, com uso do software SAEG 9.0. Não foram observadas diferenças (P>0,05) entre as dietas fornecidas em relação aos parâmetros avaliados, assim como não foram evidenciadas equações significativas (P>0,05). O balanço energético apresentou-se positivo, indicando fornecimento adequado desse nutriente aos animais com as dietas avaliadas. Energy balance of kids fed with diets containing bovine whey. Abstract: This study aimed to determine the energy balance of kids fed with diets containing bovine whey. T... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Soro de leite bovino. |
Thesagro: |
Alimentação; Alimento alternativo; Consumo; Energia; Nutrição animal; Ovino. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/43973/1/AAC-Balanco-energetico.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
17/11/2022 |
Data da última atualização: |
17/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
HELLWIG, C. G.; MARTINS, C. R.; LIMA, A. D. V.; BARRETO, C. F.; MEDEIROS, J. C. F.; MALGARIM, M. B. |
Afiliação: |
CRISTIANO GEREMIAS HELLWIG; CARLOS ROBERTO MARTINS, CPACT; ANTONIO DAVI VAZ LIMA; CAROLINE FARIAS BARRETO; JULIO CESAR FARIAS MEDEIROS; MARCELO BARBOSA MALGARIM. |
Título: |
Hedge and central pruning in a high-density pecan orchard in southern Brazil. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Comunicata Scientiae, Bom Jesus, 2022. |
ISSN: |
2177-5133 |
DOI: |
https://doi.org/10.14295/CS.v13.3842 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
First online. Accepted: 28 March 2022. |
Conteúdo: |
This study aimed at evaluating the influence of two pruning methods, as well as absence of pruning, on vegetative and productive development and in the quality of pecan fruits in a high-density orchard. The experiment was conducted with the cultivar Melhorada in a commercial pecan orchard in municipality of Santa Rosa, Rio Grande do Sul state, Brazil. The study was carried out between July 2018 (dormancy phase of plants) and June 2020 (fruit ripening stage). In a randomized block design, the following treatments were applied: no pruning, hedge pruning and central pruning. Hedge pruning increased limb growth, while central pruning decreased the number of dry branches. Fruit production oscillated in the cycles. In the first, production was higher when central pruning was conducted. In the second cycle, it was higher in unpruned trees. Even though both pruning methods decreased the number of fruit with closed epicarps, they did not affect most variables of fruit quality. Therefore, results show that pruning methods promote vegetative development of pecan trees, reducing dry branches, but they are inconclusive regarding their production and have no significant effect on the main variables of their fruit quality. The evaluation and continuity of pruning for more cycles is important to obtain the most consistent results for indicating the best alternative for producers. |
Thesagro: |
Noz Peca; Poda. |
Thesaurus NAL: |
Carya illinoinensis. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148402/1/Artigo-Hedge-and-central-pruning-in.pdf
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Marc: |
LEADER 02130naa a2200253 a 4500 001 2148402 005 2022-11-17 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2177-5133 024 7 $ahttps://doi.org/10.14295/CS.v13.3842$2DOI 100 1 $aHELLWIG, C. G. 245 $aHedge and central pruning in a high-density pecan orchard in southern Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aFirst online. Accepted: 28 March 2022. 520 $aThis study aimed at evaluating the influence of two pruning methods, as well as absence of pruning, on vegetative and productive development and in the quality of pecan fruits in a high-density orchard. The experiment was conducted with the cultivar Melhorada in a commercial pecan orchard in municipality of Santa Rosa, Rio Grande do Sul state, Brazil. The study was carried out between July 2018 (dormancy phase of plants) and June 2020 (fruit ripening stage). In a randomized block design, the following treatments were applied: no pruning, hedge pruning and central pruning. Hedge pruning increased limb growth, while central pruning decreased the number of dry branches. Fruit production oscillated in the cycles. In the first, production was higher when central pruning was conducted. In the second cycle, it was higher in unpruned trees. Even though both pruning methods decreased the number of fruit with closed epicarps, they did not affect most variables of fruit quality. Therefore, results show that pruning methods promote vegetative development of pecan trees, reducing dry branches, but they are inconclusive regarding their production and have no significant effect on the main variables of their fruit quality. The evaluation and continuity of pruning for more cycles is important to obtain the most consistent results for indicating the best alternative for producers. 650 $aCarya illinoinensis 650 $aNoz Peca 650 $aPoda 700 1 $aMARTINS, C. R. 700 1 $aLIMA, A. D. V. 700 1 $aBARRETO, C. F. 700 1 $aMEDEIROS, J. C. F. 700 1 $aMALGARIM, M. B. 773 $tComunicata Scientiae, Bom Jesus, 2022.
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