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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  29/05/2023
Data da última atualização:  29/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CHAMONE, M. E. R.; ASCHERI, J. L. R.; VARGAS-SOLÓRZANO, J. W.; STEPHAN, M. P.; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  MEIRY ELLEN RAMOS CHAMONE, UFRRJ; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; JHONY WILLIAN VARGAS-SOLÓRZANO; MARILIA PENTEADO STEPHAN, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Chemical Characterization of White Lupin (Lupinus albus) Flour Treated by Extrusion Cooking and Aqueous Debittering Processes.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Plant Foods for Human Nutrition, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11130-023-01050-0
Idioma:  Inglês
Notas:  Online first.
Conteúdo:  Lupin is a very nutritious legume with high levels of protein and fiber, but it also contains quinolizidine alkaloids which, depending on the species, can accumulate to toxic levels. The objective of this work was to evaluate the white lupin chemical composition, due to the effects of different processes (aqueous debittering, extrusion cooking, and reactive extrusion), aiming at reducing total alkaloids, preserving fibers, and increasing in vitro protein digestibility. Regarding raw material, the aqueous process reduced significantly total alkaloids (?93.87%), increased dietary fiber (+22.03%), and increased protein digestibility (+6.73%), whereas the extrusion processes were inefficient to reduce alkaloids (< ?3.70%) and reduced the dietary fiber content, the reduction being more severe during reactive extrusion (?75.36%). Protein digestibility was improved by extrusion cooking (+3.07%), while the reactive extrusion reduced digestibility (?12.50%). Electrophoresis and quantification of soluble proteins and aromatic amino acids confirmed the high digestibility index, staying only the ?-conglutin fraction in the digested sampes evaluated by SDS-PAGE. The aqueous process proved to be the best option, as it reduces the alkaloid content to safe levels and improves the protein digestion of white lupin flour.
Palavras-Chave:  Protein digestibility; Reactive extrusion.
Thesaurus Nal:  Extrusion.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15516 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  29/08/2019
Data da última atualização:  29/08/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  NASCIMENTO JUNIOR, A. do; BASSOI, M. C.; FOLONI, J. S. S.; SILVA, S. R.; TAVARES, L. C. V.; MIRANDA, L. C.; BORGES, R. de S.
Afiliação:  ALFREDO DO NASCIMENTO JUNIOR, CNPT; MANOEL CARLOS BASSOI, CNPSO; JOSE SALVADOR SIMONETI FOLONI, CNPSO; SERGIO RICARDO SILVA, CNPT; LUIS CESAR VIEIRA TAVARES, CNPSO; LUIZ CARLOS MIRANDA, CNPSO; ROGERIO DE SA BORGES, SIN.
Título:  BRS Surubim - nova cultivar de triticale da Embrapa.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE TRIGO E TRITICALE, 12., 2018, Passo Fundo. Ata e Resumos... Passo Fundo: Projeto Passo Fundo, 2019. Melhoramento, Aptidão Industrial e Sementes.
Páginas:  p. 492-496.
Idioma:  Português
Thesagro:  Triticale; Variedade.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/199875/1/ID44644-2019RCBPTT2AtasResumos2018p492.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO39519 - 1UPCPC - DD
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