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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  10/11/2023
Data da última atualização:  10/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, Y. J. S.; SILVA, A. C. A.; CARVALHO, R. A. de; COLNAGO, L. A.; VANIN, F. M.
Afiliação:  University of Sao Paulo, Faculty of Animal Science and Food Engineering (USP/FZEA); University of Sao Paulo, Faculty of Animal Science and Food Engineering (USP/FZEA); University of Sao ˜ Paulo, Faculty of Animal Science and Food Engineering (USP/FZEA); LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; University of Sao ˜ Paulo, Faculty of Animal Science and Food Engineering (USP/FZEA).
Título:  Rapid quantification of phenolic content and antioxidant activity in cookies produced with amazonian palm fruit flour using Micro-NIR spectrometer and PLS regression.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Microchemical Journal, v. 195, 109398, 2023.
Páginas:  1 - 7
ISSN:  0026-265X
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.microc.2023.109398
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT There are several reports of the potential benefits of phenolic compound (PC) in food products, due to their antioxidant activities (AC). However, in recent years, new research results have demonstrated that PC has potential health risks due to the reduction in absorption of protein nutrients and cytotoxic effects. The PC and AC quantifications are laborious and time-consuming methods, therefore it is necessary to develop simple, fast and precise method to determine these parameters, not only in the raw materials, but also in food products. Therefore, this study focused on the potential of Micro-NIR spectrometer data modeled with partial least square regression to predict PC and AC in processed food (cookies) prepared with peach palm (PP), that is rich in PC. The cookies were prepared using 12.5 to 100 % of PP flour in substitution to wheat flour (WF). The NIR model for AC, determined by the ferric reducing antioxidant power (FRAP) method, shows R2 cv = 0.93 (regression coefficient of cross-validation step); RMSECV = 0.05; R2 p = 0.87 (regression coefficient of prediction step); RMSEP = 0.04; RPD = 2.73, and by 2,2-azinobis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) radical capture (ABTS) exhibit R2 cv = 0.83; RMSECV = 3.72; R2 p = 0.70; RMSEP = 4.12; RPD = 1.76, and for PC, determined by FolinCiocalteu, shows R2 cv = 0.86; RMSECV = 0.44; R2 p = 0.80; RMSEP = 0.43; RPD = 2.04. These excellent results, mainly for FRAP and PC, demonstrated that portable NIR spectrometer... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Peach palm; Portable NIR.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18300 - 1UPCAP - DDPROCI.23/1012023/108
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1.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, Y. J. S.; MALEGORI, C.; COLNAGO, L. A.; VANIN, F. M. Application on infrared spectroscopy for the analysis of total phenolic compounds in fruits. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, v. 64, n. 10, 2024. 2906–2916
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, Y. J. S.; SILVA, A. C. A.; CARVALHO, R. A. de; COLNAGO, L. A.; VANIN, F. M. Rapid quantification of phenolic content and antioxidant activity in cookies produced with amazonian palm fruit flour using Micro-NIR spectrometer and PLS regression. Microchemical Journal, v. 195, 109398, 2023. 1 - 7
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, Y. J. S.; FACCHINATTO, W. M.; ROCHETTI, A. L.; CARVALHO, R. A.; Le FEUNTEUN; FUKUMASU, H.; MORZEL, M.; COLNAGO, L. A.; VANIN, F. M. Systemic characterization of pupunha (Bactris gasipaes) flour with views of polyphenol content on cytotoxicity and protein in vitro digestion. Food Chemistry, v. 405, 134888, 2023. 9 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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