|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas; Embrapa Solos. |
Data corrente: |
20/06/2022 |
Data da última atualização: |
10/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Nota Técnica/Nota Científica |
Autoria: |
LOMBARDO, U.; ARROYO-KALIN, M.; SCHMIDT, M.; HUISMAN, H.; LIMA, H. P.; MORAES, M. de P.; NEVES, E. G.; CLEMENT, C. R.; FONSECA, J. A. da; ALMEIDA, F. O. de; ALHO, C. F. B. V.; RAMSEY, C. B.; BROWN, G. G.; CAVALLINI, M. S.; COSTA, M. L. da; CUNHA, L.; ANJOS, L. H. C. dos; DENEVAN, W. M.; FAUSTO, C.; CAROMANO, C. F.; FONTANA, A.; FRANCHETTO, B.; GLASER, B.; HECKENBERGER, M. J.; HECHT, S.; HONORATO, V.; JAROSCH, K. A.; JUNQUEIRA, A. B.; KATER, T.; TAMANAHA, E. K.; KUYPER, T. W.; LEHMANN, J.; MADELLA, M.; MAEZUMI, S. Y.; CASCON, L. M.; MAYLE, F. E.; MCKEY, D.; MORAES, B.; MORCOTE-RÍOS, G.; BARBOSA, C. A. P.; MAGALHÃES, M. P.; PRESTES-CARNEIRO, G.; PUGLIESE, F.; PUPIM, F. N.; RACZKA, M. F.; PY-DANIEL, A. R.; ROCHA, B. C. da; RODRIGUES, L.; ROSTAIN, S.; MACEDO, R. S.; SHOCK, M. P.; SPRAFKE, T.; BASSI, F. S.; VALLE, R.; VIDAL-TORRADO, P.; VILLAGRÁN, X. S.; WATLING, J.; WEBER, S. L.; TEIXEIRA, W. G. |
Afiliação: |
UMBERTO LOMBARDO, Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB); MANUEL ARROYO-KALIN, Institute of Archaeology; MORGAN SCHMIDT, Earth, Atmospheric and Planetary Sciences, Massachusetts Institute of Technology; HANS HUISMAN, University of Groningen; HELENA P. LIMA, Museu Paraense Emílio Goeldi; CLAIDE DE PAULA MORAES, Universidade Federal do Oeste do Pará; EDUARDO G. NEVES, University of São Paulo; CHARLES R. CLEMENT, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; JOÃO AIRES DA FONSECA, ArqueoMaquina; FERNANDO OZORIO DE ALMEIDA, Universidade do Estado do Rio de Janeiro; CARLOS FRANCISCO BRAZÃO VIEIRA ALHO, Wageningen University & Research; CHRISTOPHER BRONK RAMSEY, University of Oxford; GEORGE GARDNER BROWN, CNPF; MARTA S. CAVALLINI, University of São Paulo; MARCONDES LIMA DA COSTA, Federal University of Pará; LUÍS CUNHA, Universidade de Coimbra; LÚCIA HELENA C. DOS ANJOS, Federal Rural University of Rio de Janeiro; WILLIAM M. DENEVAN, University of Wisconsin-Madison; CARLOS FAUSTO, Universidade Federal do Rio de Janeiro; CAROLINE FERNANDES CAROMANO, Naturalis Biodiversity Center; ADEMIR FONTANA, CNPS; BRUNA FRANCHETTO, Universidade Federal do Rio de Janeiro; BRUNO GLASER, Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg; MICHAEL J. HECKENBERGER, University of Florida; SUSANNA HECHT, School of Public Affairs, UCLA; VINICIUS HONORATO, Universidade Federal do Oeste do Pará; KLAUS A. JAROSCH, University of Bern; ANDRÉ BRAGA JUNQUEIRA, Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB); THIAGO KATER, University of São Paulo; EDUARDO K. TAMANAHA, Instituto de Desenvolvimento Sustentável Mamirauá; THOMAS W. KUYPER, Wageningen University & Research, Wageningen; JOHANNES LEHMANN, Cornell University; MARCO MADELLA, Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA); S. YOSHI MAEZUMI, University of Amsterdam; LEANDRO MATTHEWS CASCON, Leiden University; FRANCIS E. MAYLE, University of Reading; DOYLE MCKEY, Univ Paul-Valéry Montpellier; BRUNO MORAES, Amazon Hopes Collective; GASPAR MORCOTE-RÍOS, Universidad Nacional de Colombia; CARLOS A. PALHETA BARBOSA, Institute of National Historic and Artistic Heritage; MARCOS PEREIRA MAGALHÃES, Museu Paraense Emílio Goeldi; GABRIELA PRESTES-CARNEIRO, Universidade Federal do Oeste do Pará; FRANCISCO PUGLIESE, University of São Paulo; FABIANO N. PUPIM, Universidade Federal de São Paulo; MARCO F. RACZKA, University of Reading; ANNE RAPP PY-DANIEL, Universidade Federal do Oeste do Pará; BRUNA CIGARAN DA ROCHA, Universidade Federal do Oeste do Pará; LEONOR RODRIGUES, Agroscope; STÉPHEN ROSTAIN, French National Centre for Scientific Research; RODRIGO SANTANA MACEDO, Instituto Nacional do Semiárido; MYRTLE P. SHOCK, Universidade Federal do Oeste do Pará; TOBIAS SPRAFKE, Center of Competence for Soils; FILIPPO STAMPANONI BASSI, Museu da Amazônia; RAONI VALLE, Universidade Federal do Oeste do Pará; PABLO VIDAL-TORRADO, University of São Paulo; XIMENA S. VILLAGRÁN, University of São Paulo; JENNIFER WATLING, University of São Paulo; SADIE L. WEBER, University of São Paulo; WENCESLAU GERALDES TEIXEIRA, CNPS. |
Título: |
Evidence confirms an anthropic origin of Amazonian Dark Earths. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Nature Communications, v. 13, n. 3444, 2022. |
Páginas: |
6 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1038/s41467-022-31064-2 |
Idioma: |
Inglês Português |
Conteúdo: |
First described over 120 years ago in Brazil, Amazonian Dark Earths (ADEs) are expanses of dark soil that are exceptionally fertile and contain large quantities of archaeological artefacts. The elevated fertility of the dark and often deep A horizon of ADEs is widely regarded as an outcome of pre-Columbian human influence1. Archaeological research provides clear evidence that their widespread formation in lowland South America was concentrated in the Late Holocene, an outcome of sharp human population growth that peaked towards 1000 BP2,3,4. In their recent paper Silva et al.5 argue that the higher fertility of ADEs is principally a result of fluvial deposition and, as a corollary, that pre-Columbian peoples just made use of these locales, contributing little to their enhanced nutrient status.
Soil formation is inherently complex and often difficult to interpret, requiring a combination of geochemical data, stratigraphy, and dating. Although Silva et al. use this combination of methods to make their case5, their hypothesis, based on the analysis of a single ADE site and its immediate surroundings (Caldeirão, see maps in Silva et al.5), is too limited to distinguish among the multiple possible mechanisms for ADE formation. Moreover, it disregards or misreads a wealth of evidence produced by archaeologists, soil scientists, geographers and anthropologists, showing that ADEs are anthropic soils formed on land surfaces enriched by inputs associated with pre-Columbian sedentary settlement6,7,8,9. To be accepted, and be pertinent at a regional level, Silva et al.’s hypothesis5 would need to be supported by solid evidence (from numerous ADE sites), which we demonstrate is lacking. MenosFirst described over 120 years ago in Brazil, Amazonian Dark Earths (ADEs) are expanses of dark soil that are exceptionally fertile and contain large quantities of archaeological artefacts. The elevated fertility of the dark and often deep A horizon of ADEs is widely regarded as an outcome of pre-Columbian human influence1. Archaeological research provides clear evidence that their widespread formation in lowland South America was concentrated in the Late Holocene, an outcome of sharp human population growth that peaked towards 1000 BP2,3,4. In their recent paper Silva et al.5 argue that the higher fertility of ADEs is principally a result of fluvial deposition and, as a corollary, that pre-Columbian peoples just made use of these locales, contributing little to their enhanced nutrient status.
Soil formation is inherently complex and often difficult to interpret, requiring a combination of geochemical data, stratigraphy, and dating. Although Silva et al. use this combination of methods to make their case5, their hypothesis, based on the analysis of a single ADE site and its immediate surroundings (Caldeirão, see maps in Silva et al.5), is too limited to distinguish among the multiple possible mechanisms for ADE formation. Moreover, it disregards or misreads a wealth of evidence produced by archaeologists, soil scientists, geographers and anthropologists, showing that ADEs are anthropic soils formed on land surfaces enriched by inputs associated with pre-Columbian sedentary ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Amazonian Dark Earths; Arqueologia; Ciencias ambientais; Environmental sciences. |
Thesagro: |
Microbiologia do Solo; Solo. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia; Archaeology; Terra preta. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144138/1/NatureCommunications-2022-EvidenceConfirmAmazonDarkEarths.pdf
|
Marc: |
LEADER 04190naa a2200949 a 4500 001 2144138 005 2022-11-10 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1038/s41467-022-31064-2$2DOI 100 1 $aLOMBARDO, U. 245 $aEvidence confirms an anthropic origin of Amazonian Dark Earths.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a6 p. 520 $aFirst described over 120 years ago in Brazil, Amazonian Dark Earths (ADEs) are expanses of dark soil that are exceptionally fertile and contain large quantities of archaeological artefacts. The elevated fertility of the dark and often deep A horizon of ADEs is widely regarded as an outcome of pre-Columbian human influence1. Archaeological research provides clear evidence that their widespread formation in lowland South America was concentrated in the Late Holocene, an outcome of sharp human population growth that peaked towards 1000 BP2,3,4. In their recent paper Silva et al.5 argue that the higher fertility of ADEs is principally a result of fluvial deposition and, as a corollary, that pre-Columbian peoples just made use of these locales, contributing little to their enhanced nutrient status. Soil formation is inherently complex and often difficult to interpret, requiring a combination of geochemical data, stratigraphy, and dating. Although Silva et al. use this combination of methods to make their case5, their hypothesis, based on the analysis of a single ADE site and its immediate surroundings (Caldeirão, see maps in Silva et al.5), is too limited to distinguish among the multiple possible mechanisms for ADE formation. Moreover, it disregards or misreads a wealth of evidence produced by archaeologists, soil scientists, geographers and anthropologists, showing that ADEs are anthropic soils formed on land surfaces enriched by inputs associated with pre-Columbian sedentary settlement6,7,8,9. To be accepted, and be pertinent at a regional level, Silva et al.’s hypothesis5 would need to be supported by solid evidence (from numerous ADE sites), which we demonstrate is lacking. 650 $aAmazonia 650 $aArchaeology 650 $aTerra preta 650 $aMicrobiologia do Solo 650 $aSolo 653 $aAmazonian Dark Earths 653 $aArqueologia 653 $aCiencias ambientais 653 $aEnvironmental sciences 700 1 $aARROYO-KALIN, M. 700 1 $aSCHMIDT, M. 700 1 $aHUISMAN, H. 700 1 $aLIMA, H. P. 700 1 $aMORAES, M. de P. 700 1 $aNEVES, E. G. 700 1 $aCLEMENT, C. R. 700 1 $aFONSECA, J. A. da 700 1 $aALMEIDA, F. O. de 700 1 $aALHO, C. F. B. V. 700 1 $aRAMSEY, C. B. 700 1 $aBROWN, G. G. 700 1 $aCAVALLINI, M. S. 700 1 $aCOSTA, M. L. da 700 1 $aCUNHA, L. 700 1 $aANJOS, L. H. C. dos 700 1 $aDENEVAN, W. M. 700 1 $aFAUSTO, C. 700 1 $aCAROMANO, C. F. 700 1 $aFONTANA, A. 700 1 $aFRANCHETTO, B. 700 1 $aGLASER, B. 700 1 $aHECKENBERGER, M. J. 700 1 $aHECHT, S. 700 1 $aHONORATO, V. 700 1 $aJAROSCH, K. A. 700 1 $aJUNQUEIRA, A. B. 700 1 $aKATER, T. 700 1 $aTAMANAHA, E. K. 700 1 $aKUYPER, T. W. 700 1 $aLEHMANN, J. 700 1 $aMADELLA, M. 700 1 $aMAEZUMI, S. Y. 700 1 $aCASCON, L. M. 700 1 $aMAYLE, F. E. 700 1 $aMCKEY, D. 700 1 $aMORAES, B. 700 1 $aMORCOTE-RÍOS, G. 700 1 $aBARBOSA, C. A. P. 700 1 $aMAGALHÃES, M. P. 700 1 $aPRESTES-CARNEIRO, G. 700 1 $aPUGLIESE, F. 700 1 $aPUPIM, F. N. 700 1 $aRACZKA, M. F. 700 1 $aPY-DANIEL, A. R. 700 1 $aROCHA, B. C. da 700 1 $aRODRIGUES, L. 700 1 $aROSTAIN, S. 700 1 $aMACEDO, R. S. 700 1 $aSHOCK, M. P. 700 1 $aSPRAFKE, T. 700 1 $aBASSI, F. S. 700 1 $aVALLE, R. 700 1 $aVIDAL-TORRADO, P. 700 1 $aVILLAGRÁN, X. S. 700 1 $aWATLING, J. 700 1 $aWEBER, S. L. 700 1 $aTEIXEIRA, W. G. 773 $tNature Communications$gv. 13, n. 3444, 2022.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
27/01/2012 |
Data da última atualização: |
31/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MANDELLI, F.; TONIETTO, J.; ZANUS, M. C.; GUERRA, C. C. |
Afiliação: |
FRANCISCO MANDELLI, CNPUV; JORGE TONIETTO, CNPUV; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV. |
Título: |
Caracterização de terroirs vitícolas da região da Serra Gaúcha, Brasil. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 19., 2006, Cabo Frio. Frutas do Brasil: saúde para o mundo: palestras e resumos. Cabo Frio: Sociedade Brasileira de Fruticultura; Campos dos Goytacazes: Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, 2006. |
Páginas: |
p. 449. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Resumo. |
Conteúdo: |
A Serra Gaúcha, embora apresente elementos globais de identidade quanto aos fatores naturais, é formada por áreas que se diferenciam quanto ao aspecto topográfiCO, edáfico e climático. Nestas condições de produção, a ocorrência de diferentes topoclimas implica na existência de diferentes respostas da videira, com possibilidade de obter-se uma diferenciação ao nível das características da uva e da tipicidade dos vinhos elaborados a partir de diferentes terroirs (efeito da interação clima x solo x videira). O objetivo desse trabalho é de caracterizar o comportamento de cultivares de videira quanto aos aspectos agronômicos e ao potencial enológico, através de microvinificações, visando à identificação e à caracterização de terroirs vitícolas na Serra Gaúcha. |
Palavras-Chave: |
Caracterização; Indicação geográfica; Rio Grande do Sul; Terroir; Zoneamneto agrícola; Zoneamneto vitivinícola. |
Thesagro: |
Uva; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
Z Localizações Geográficas |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/913748/1/13693.pdf
|
Marc: |
LEADER 01748nam a2200265 a 4500 001 1913748 005 2022-08-31 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMANDELLI, F. 245 $aCaracterização de terroirs vitícolas da região da Serra Gaúcha, Brasil.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 19., 2006, Cabo Frio. Frutas do Brasil: saúde para o mundo: palestras e resumos. Cabo Frio: Sociedade Brasileira de Fruticultura; Campos dos Goytacazes: Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro$c2006 300 $ap. 449. 500 $aResumo. 520 $aA Serra Gaúcha, embora apresente elementos globais de identidade quanto aos fatores naturais, é formada por áreas que se diferenciam quanto ao aspecto topográfiCO, edáfico e climático. Nestas condições de produção, a ocorrência de diferentes topoclimas implica na existência de diferentes respostas da videira, com possibilidade de obter-se uma diferenciação ao nível das características da uva e da tipicidade dos vinhos elaborados a partir de diferentes terroirs (efeito da interação clima x solo x videira). O objetivo desse trabalho é de caracterizar o comportamento de cultivares de videira quanto aos aspectos agronômicos e ao potencial enológico, através de microvinificações, visando à identificação e à caracterização de terroirs vitícolas na Serra Gaúcha. 650 $aUva 650 $aViticultura 653 $aCaracterização 653 $aIndicação geográfica 653 $aRio Grande do Sul 653 $aTerroir 653 $aZoneamneto agrícola 653 $aZoneamneto vitivinícola 700 1 $aTONIETTO, J. 700 1 $aZANUS, M. C. 700 1 $aGUERRA, C. C.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|