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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Semiárido.
Data corrente:  24/08/2000
Data da última atualização:  25/09/2010
Autoria:  UNGARO, M. R. G.
Título:  Instruções para a cultura do girassol.
Ano de publicação:  1986
Fonte/Imprenta:  Campinas: IAC, 1986.
Páginas:  26 p.
Série:  (IAC. Boletim técnico, 105).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Fatores limitantes da cultura; Cultivares; Clima e solo; Implantação da cultura; Pragas; Moléstias do girassol; Colheita; Armazenamento.
Palavras-Chave:  Controle de doenca; Cultivation; Cultivo; Cultural methods; Sunflower.
Thesagro:  Girassol; Helianthus Annuus; Pratica Cultural; Variedade.
Thesaurus Nal:  disease control; varieties.
Categoria do assunto:  --
A Sistemas de Cultivo
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA53650 - 1ADDFL - PP1166711667
CPATU13424 - 1ADDFL - PP1012610126
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  30/10/2017
Data da última atualização:  01/11/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  DIAS, D. M.; MOREIRA, M. E. DE C.; GOMES, M. J. C.; TOLEDO, R. C. L.; NUTTI, M. R.; SANT'ANA, H. M. P.; MARTINO, H. S. D.
Afiliação:  Desirrê Morais Dias, UFV; Maria Eliza de Castro Moreira, UFV; Mariana Juste Contin Gomes, UFV; Renata Celi Lopes Toledo, UFV; MARILIA REGINI NUTTI, CTAA; Helena Maria Pinheiro Sant’Ana, UFV; Hércia Stampini Duarte Martino, UFV.
Título:  Rice and bean targets for biofortification combined with high carotenoid content crops regulate transcriptional mechanisms increasing iron bioavailability.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Nutrients, v. 7, p. 9683-9696, 2015.
DOI:  10.3390/nu7115488
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Iron deficiency affects thousands of people worldwide. Biofortification of staple food crops aims to support the reduction of this deficiency. This study evaluates the effect of combinations of common beans and rice, targets for biofortification, with high carotenoid content crops on the iron bioavailability, protein gene expression, and antioxidant effect. Iron bioavailability was measured by the depletion/repletion method. Seven groups were tested (n = 7): Pontal bean (PB); rice + Pontal bean (R + BP); Pontal bean + sweet potato (PB + SP); Pontal bean + pumpkin (PB + P); Pontal bean + rice + sweet potato (PB + R + P); Pontal bean + rice + sweet potato (PB + R + SP); positive control (Ferrous Sulfate). The evaluations included: hemoglobin gain, hemoglobin regeneration efficiency (HRE), gene expression of divalente metal transporter 1 (DMT-1), duodenal citocromo B (DcytB), ferroportin, hephaestin, transferrin and ferritin and total plasma antioxidant capacity (TAC). The test groups, except the PB, showed higher HRE (p < 0.05) than the control. Gene expression of DMT-1, DcytB and ferroportin increased (p < 0.05) in the groups fed with high content carotenoid crops (sweet potato or pumpkin). The PB group presented lower (p < 0.05) TAC than the other groups. The combination of rice and common beans, and those with high carotenoid content crops increased protein gene expression, increasing the iron bioavailability and antioxidant capacity
Palavras-Chave:  Antioxidant capacity; Pumpkin; Sweet potato.
Thesaurus NAL:  biofortification; Food fortification; gene expression; iron; Nutritive value; Pumpkins.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA13839 - 1UPCAP - DD
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