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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
30/06/2022 |
Data da última atualização: |
30/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FERREIRA, I. J. S.; TURCO, S. H. N.; SILVA, R. T.; FREITAS, S. T. de; COSTA, D. dos S. |
Afiliação: |
IARA J. S. FERREIRA, UNICAMP; SILVIA H. N. TURCO, UNIVASF; RODRIGO T. SILVA, UNIVASF; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; DANIEL DOS S. COSTA, UNIVASF. |
Título: |
Effects of commercial rapid cooling programs on rosa mango quality. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Engenharia Agrícola, v. 42, n. 3, e20210126, 2022. |
ISSN: |
1809-4430 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1809-4430-Eng.Agric.v42n3e20210126/2022 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Mango quality is affected by thermal storage conditions. Therefore, it is important to use cooling techniques and their monitoring to maintain desirable properties in the fruit. The objective of this study was to evaluate the effects of commercial rapid cooling programs on the quality of 'Rosa' mango. Mangoes were distributed on different horizontal positions of six pallets. All pallets were put through two rapid cooling times, three pallets for 120 minutes and three pallets for 240 minutes. Subsequently, the fruits were stored in a cold chamber for 7 and 14 days, followed by an evaluation of shelf life for 3 days at 20°C. Experimental design was in randomized blocks with three replicates, with one pallet per replicate. The weight, pH, and skin color of the fruit were assessed. According to the results, fruits closer to the air inlet in the packages showed the highest cooling rates. After storage and shelf life, quality parameters were not significantly affected by the rapid cooling programs. In conclusion, the 120-minute program can be satisfactorily adopted for the rapid cooling process of the 'Rosa' mango, considering the reduction of energy costs and the reduction of the dwell time of the fruit in the cold chamber. |
Palavras-Chave: |
Manga rosa; Resfriamento forçado; Resfriamento rápido. |
Thesagro: |
Armazenamento; Conservação; Manga; Mangifera Indica; Pós-Colheita; Refrigeração. |
Thesaurus Nal: |
Mangoes; Postharvest physiology; Postharvest technology; Temperature. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144375/1/EFFECTS-OF-COMMERCIAL-RAPID-COOLING-PROGRAMS-manga-rosa-refrigeracao.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registros recuperados : 14 | |
4. | | ANDRADE, V. P. M. de; SIMOES, W. L.; SILVA, W. O. da; NASCIMENTO, B. R. do; DIAS, N. da S. Produção da manga Kent submetida a deficit hídrico controlado no Submédio do Vale do São Francisco. In: JORNADA DE INTEGRAÇÃO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 4., 2019, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2020. p. 28. (Embrapa Semiárido. Documentos, 294).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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5. | | SILVA, W. O. da; SIMOES, W. L.; ANDRADE, V. P. M. de; SILVA, J. S. da; TORRES JÚNIOR, V. G.; NASCIMENTO, B. R. do. Cultivo da mangueira Kent sob deficit hídrico no Submédio do Vale do São Francisco. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 15., 2020, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2020. p. 24. (Embrapa Semiárido. Documentos, 299).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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7. | | ANDRADE, V. P. M. de; SIMOES, W. L.; DIAS, N. da S.; MOUCO, M. A. do C.; TORRES JÚNIOR, V. G. Produção da manga kent submetida a déficit hídrico controlado no Vale do Submédio São Fancisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 26., 2019, Juazeiro, BA/Petrolina, PE. Fruticultura de precisão: desafios e oportunidades - anais. Petrolina: Embrapa Semiárido: UNIVASF: SBF, 2019. p. 2077-2080.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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8. | | ANDRADE, V. P. M. de; SIMOES, W. L.; MOUCO, M. A. do C.; TORRES JÚNIOR, V. G.; SILVA, W. O. da. Produção da mangueira Kent (Mangifera indica l.) submetida a diferentes lâminas de irrigação no Semiárido nordestino. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 26., 2019, Juazeiro, BA/Petrolina, PE. Fruticultura de precisão: desafios e oportunidades - anais. Petrolina: Embrapa Semiárido: UNIVASF: SBF, 2019. p. 2081-2084.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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9. | | SIMOES, W. L.; ANDRADE, V. P. M. de; MOUCO, M. A. do C.; SOUSA, J. S. C. de; LIMA, J. R. F. de. Produção e qualidade da mangueira Kent (Mangifera indica L.) submetida a diferentes lâminas de irrigação no semiárido nordestino. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, , v. 14, n. 2, e7832, 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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11. | | ANDRADE, V. P. M. de; SIMOES, W. L.; DIAS, N. da S.; MOUCO, M. A. do C.; SILVA, W. O. da. Pós colheita da manga Kent submetida a déficit hídrico controlado no Semiárido nordestino. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 26., 2019, Juazeiro, BA/Petrolina, PE. Fruticultura de precisão: desafios e oportunidades - anais. Petrolina: Embrapa Semiárido: UNIVASF: SBF, 2019. p. 2073-2076.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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12. | | ANDRADE, V. P. M. de; SILVA, J. A. B. da; SOUZA, J. S. C. de; OLIVEIRA, F. F.; SIMOES, W. L. Physiological characteristics of grapevine under irrigation and fertilization management. Pesquisa Agropecuária Tropical., Goiânia, v. 47, n. 4, p. 390-398, oct./dec. 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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13. | | ANDRADE, V. P. M. de; DIAS, M. da S.; SILVA, J. A. B. DA; SOUSA, J. S. C. de; SIMOES, W. L. Yield and quality of Italia grapes submitted to irrigation and fertilization control at the San Francisco Valley, Brazil. Comunicata Scientiae, v. 7, n. 2, p. 175-182, 2016Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
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14. | | SIMOES, W. L.; ANDRADE, V. P. M. de; SILVA, J. S. da; SANTOS, C. A. F.; SOUZA, J. S. C. de; CALGARO, M.; BARBOSA, K. V. F.; NASCIMENTO, B. R. do. Fruit production and quality of Paluma guava with nematode-tolerant rootstock irrigated in the semi-arid region. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 27, n. 5, p. 400-406, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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