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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
18/09/2013 |
Data da última atualização: |
10/04/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GARRUTI, D. dos S.; PINHO, N. de O. F.; ALVES, V. C. C.; PENHA, M. F. A. da; TOBARUELA, E. de C.; ARAUJO, I. M. da S. |
Afiliação: |
DEBORAH DOS SANTOS GARRUTI, CNPAT; Nayra de Oliveira Frederico Pinho, UFC - Depto. Engenharia de Alimentos; Victor Costa Castro Alves, UFC - Faculdade de Farmácia; Maria Flávia Azevedo da Penha, UFC - Depto. Tecnologia de Alimentos; Eric de Castro Tobaruela, UFC - Faculdade de Farmácia; IDILA MARIA DA SILVA ARAUJO, CNPAT. |
Título: |
Volatile profile and sensory quality of new varieties of Capsicum chinense pepper. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 33, s. 1, p. 102-108, 2013. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
(CATA); Análise de aroma; Check-all-that-apply; Flavor analysis; HS-SPME/GC-MS; Método CATA. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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Volume |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Hortaliças. Para informações adicionais entre em contato com cnph.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
26/10/2023 |
Data da última atualização: |
21/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
BORGES, R. C. F.; LEITE, S. dos S.; MARTINS, J. M. T.; SANTOS, M. D. M.; VELOSO, J. S.; MADEIRA, N. R.; FONSECA, M. E. N.; BOITEUX, L. S.; REIS, A. |
Afiliação: |
RAFAELA C. F. BORGES, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; STÉFANI DOS SANTOS LEITE, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; JOÃO MARCOS T. MARTINS, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; MARIA D. M. SANTOS, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; JOSIENE S. VELOSO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; NUNO RODRIGO MADEIRA, CNPH; MARIA ESTHER DE N FONSECA BOITEUX, CNPH; LEONARDO SILVA BOITEUX, CNPH; AILTON REIS, CNPH. |
Título: |
Powdery mildew (Erysiphe cruciferarum) on brassicaceae in Brazil. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Australasian Plant Pathology, v. 52, p. 419-425, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s13313-023-00930-y |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A fungal complex belonging to the order Helotiales (including Erysiphaceae) has been reported inducing powdery mildew (PM) on members of the Brassicaceae family worldwide. However, no formal report is available employing comprehensive taxonomic analyses of the PM-inducing fungi on these hosts in Brazil. Herein, PM isolates from six Brassicaceae vegetables (viz. broccoli, cauliflower, kale, Chinese cabbage, Indian mustard, and wild mustard) were collected in five geographic areas in the Brazilian Cerrado biome. Morphological aspects of hyphae, conidiophores, and conidia of these isolates were employed in combination with phylogenetic analyses of the sequences of the internal transcribed spacer (ITS) region of rDNA obtained with the pair of Erysiphaceae-specific primers (PMITS1 and PMITS2). Erysiphe cruciferarum was identified as the sole causal PM agent in all six Brassicaceae vegetables. Pathogenicity of the isolates was evaluated by spraying conidial suspension on Brassicaceae seedlings under greenhouse conditions. All isolates were pathogenic to their original hosts. PM has become an emergent foliar disease of Brassicaceae in Brazil especially in dry areas under dripping irrigation systems. This disease has been a limiting factor in the Cerrado region where a long and well-defined dry season favours disease onset and progression. |
Thesagro: |
Brassica Juncea; Brassica Oleracea; Brassica Rapa; Etiologia. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02159naa a2200277 a 4500 001 2157542 005 2024-02-21 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s13313-023-00930-y$2DOI 100 1 $aBORGES, R. C. F. 245 $aPowdery mildew (Erysiphe cruciferarum) on brassicaceae in Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aA fungal complex belonging to the order Helotiales (including Erysiphaceae) has been reported inducing powdery mildew (PM) on members of the Brassicaceae family worldwide. However, no formal report is available employing comprehensive taxonomic analyses of the PM-inducing fungi on these hosts in Brazil. Herein, PM isolates from six Brassicaceae vegetables (viz. broccoli, cauliflower, kale, Chinese cabbage, Indian mustard, and wild mustard) were collected in five geographic areas in the Brazilian Cerrado biome. Morphological aspects of hyphae, conidiophores, and conidia of these isolates were employed in combination with phylogenetic analyses of the sequences of the internal transcribed spacer (ITS) region of rDNA obtained with the pair of Erysiphaceae-specific primers (PMITS1 and PMITS2). Erysiphe cruciferarum was identified as the sole causal PM agent in all six Brassicaceae vegetables. Pathogenicity of the isolates was evaluated by spraying conidial suspension on Brassicaceae seedlings under greenhouse conditions. All isolates were pathogenic to their original hosts. PM has become an emergent foliar disease of Brassicaceae in Brazil especially in dry areas under dripping irrigation systems. This disease has been a limiting factor in the Cerrado region where a long and well-defined dry season favours disease onset and progression. 650 $aBrassica Juncea 650 $aBrassica Oleracea 650 $aBrassica Rapa 650 $aEtiologia 700 1 $aLEITE, S. dos S. 700 1 $aMARTINS, J. M. T. 700 1 $aSANTOS, M. D. M. 700 1 $aVELOSO, J. S. 700 1 $aMADEIRA, N. R. 700 1 $aFONSECA, M. E. N. 700 1 $aBOITEUX, L. S. 700 1 $aREIS, A. 773 $tAustralasian Plant Pathology$gv. 52, p. 419-425, 2023.
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