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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  29/06/2006
Data da última atualização:  26/07/2018
Autoria:  TELIS, V. R. N.; LOURENÇON, V. A.; GABAS, A. L.; TELIS-ROMERO, J.
Afiliação:  Vânia Regina Nicoletti Telis, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - Unesp/Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos; Vânia Araújo Lourençon, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - Unesp/Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos; Ana Lúcia Gabas, Universidade de São Paulo - USP/Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos/Departamento de Engenharia de Alimentos; Javier Telis-Romero, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - Unesp/Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos.
Título:  Drying rates of Rubi grapes submitted to chemical pretreatments for raisin production.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 3, p. 503-509, mar. 2006
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Taxas de secagem de uva Rubi submetida a pré-tratamentos químicos para a produção de passas.
Conteúdo:  The objective of this work was to determine the most appropriated chemical treatment to be used to dry grapes cv. Rubi for raisin production. Drying curves for convective drying with air at 50oC, in a tray drier, were obtained for grapes submitted to chemical pretreatments with different concentrations of potassium carbonate and olive oil, and different dipping times, according to factorial designs. Convective drying curves were also obtained for grapes pretreated in aqueous suspensions of soybean lecithin, at varied lecithin concentrations and dipping times. Page model was adjusted to the experimental drying curves, and the calculated drying times showed that the best pretreatment consisted in dipping grapes for 2 minutes in a 5% olive oil and 6% K2CO3 emulsion, at 50oC, which resulted in a drying time close to that of the pretreatment with 2.5% of olive oil, but with a lower consumption of this substance. In addition, the immersion of grapes in an aqueous suspension of 2% soy lecithin, at 50oC, for 5 minutes, resulted in a total drying time slightly higher than the most effective pretreatment.
Palavras-Chave:  azeite de oliva; cinética de secagem; dipping treatments; drying kinetics; lecitina de soja; pré-tratamentos químicos; soybean lecithin.
Thesagro:  Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  olive oil.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/107408/1/Drying.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE35521 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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