|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
25/06/2003 |
Data da última atualização: |
25/10/2018 |
Autoria: |
TELIS, V. R. N.; ROMANELLI, P. F.; GABAS, A. L.; ROMERO, J. T. |
Afiliação: |
VÂNIA REGINA NICOLETTI TELIS, Universidade Estadual Paulista - Unesp/Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos; PEDRO FERNANDO ROMANELLI, Universidade Estadual Paulista - Unesp/Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos; ANA LÚCIA GABAS, Universidade de São Paulo - USP/Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos; JAVIER TELIS ROMERO, Universidade Estadual Paulista - Unesp/Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos. |
Título: |
Salting kinetics and salt diffusivities in farmed Pantanal caiman muscle. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 38, n. 4, p. 529-535, abr. 2003 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Cinética de salga e difusividades de sal em carne de jacaré do Pantanal criado em cativeiro. |
Conteúdo: |
The legal Pantanal caiman (Caiman crocodilus yacare) farming, in Brazil, has been stimulated and among meat preservation techniques the salting process is a relatively simple and low-cost method. The objective of this work was to study the sodium chloride diffusion kinetics in farmed caiman muscle during salting. Limited volumes of brine were employed, with salting essays carried at 3, 4 and 5 brine/muscle ratios, at 15%, 20% and 25% w/w brine concentrations, and brine temperatures of 10, 15 and 20oC. The analytical solution of second Fick's law considering one-dimensional diffusion through an infinite slab in contact with a well-stirred solution of limited volume was used to calculate effective salt diffusion coefficients and to predict the sodium chloride content in the fillets. A good agreement was obtained between the considered analytical model and experimental data. Salt diffusivities in fillets were found to be in the range of 0.47x10-10 to 9.62x10-10 m2/s. |
Palavras-Chave: |
brines; Caiman crocodilus yacare; preservação; preservation; processing; transferência de massa. |
Thesagro: |
Carne; Processamento; Salmoura. |
Thesaurus Nal: |
mass transfer; meat. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/24575/1/v38n04_529.pdf
|
Marc: |
LEADER 01905naa a2200301 a 4500 001 1108988 005 2018-10-25 008 2003 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aTELIS, V. R. N. 245 $aSalting kinetics and salt diffusivities in farmed Pantanal caiman muscle. 260 $c2003 500 $aTítulo em português: Cinética de salga e difusividades de sal em carne de jacaré do Pantanal criado em cativeiro. 520 $aThe legal Pantanal caiman (Caiman crocodilus yacare) farming, in Brazil, has been stimulated and among meat preservation techniques the salting process is a relatively simple and low-cost method. The objective of this work was to study the sodium chloride diffusion kinetics in farmed caiman muscle during salting. Limited volumes of brine were employed, with salting essays carried at 3, 4 and 5 brine/muscle ratios, at 15%, 20% and 25% w/w brine concentrations, and brine temperatures of 10, 15 and 20oC. The analytical solution of second Fick's law considering one-dimensional diffusion through an infinite slab in contact with a well-stirred solution of limited volume was used to calculate effective salt diffusion coefficients and to predict the sodium chloride content in the fillets. A good agreement was obtained between the considered analytical model and experimental data. Salt diffusivities in fillets were found to be in the range of 0.47x10-10 to 9.62x10-10 m2/s. 650 $amass transfer 650 $ameat 650 $aCarne 650 $aProcessamento 650 $aSalmoura 653 $abrines 653 $aCaiman crocodilus yacare 653 $apreservação 653 $apreservation 653 $aprocessing 653 $atransferência de massa 700 1 $aROMANELLI, P. F. 700 1 $aGABAS, A. L. 700 1 $aROMERO, J. T. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 38, n. 4, p. 529-535, abr. 2003
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 5 | |
3. | | TELIS, V. R. N.; LOURENÇON, V. A.; GABAS, A. L.; TELIS-ROMERO, J. Drying rates of Rubi grapes submitted to chemical pretreatments for raisin production. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 3, p. 503-509, mar. 2006 Título em português: Taxas de secagem de uva Rubi submetida a pré-tratamentos químicos para a produção de passas.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
4. | | TELIS, V. R. N.; ROMANELLI, P. F.; GABAS, A. L.; ROMERO, J. T. Salting kinetics and salt diffusivities in farmed Pantanal caiman muscle. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 38, n. 4, p. 529-535, abr. 2003 Título em português: Cinética de salga e difusividades de sal em carne de jacaré do Pantanal criado em cativeiro.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
Registros recuperados : 5 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|