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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
24/11/2009 |
Data da última atualização: |
22/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CONCEIÇÃO, M. A. F.; SAVEGNAGO, R. R.; SANTOS, L. C. dos; TEIXEIRA, E. C. Z. |
Afiliação: |
MARCO ANTONIO FONSECA CONCEICAO, CNPUV; RENATO R. SAVEGNAGO, CONSELHO NACIONAL DE DESENVOLVIMENTO CIENTÍFICO E TECNOLÓGICO; LEILA C. DOS SANTOS, CONSELHO NACIONAL DE DESENVOLVIMENTO CIENTÍFICO E TECNOLÓGICO; ERYCA CRISTINA Z. TEIXEIRA, CNPUV (bolsista). |
Título: |
Suspensão da irrigação durante o período de maturação de uvas para suco. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 12., 2009, [Montevideo]. [Anais...] [Montevideo]: Asociación de Enólogos del Uruguay, 2009. |
Páginas: |
Não paginado. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A cultivar de videira BRS Violeta (Vitis labrusca) foi desenvolvida pela Embrapa Uva e Vinho visando a produção de suco de uva e vinho de mesa em regiões temperadas e tropicais do Brasil (Camargo et al., 2005). Algumas regiões produtoras, entretanto, apresentam déficit hídrico durante o ciclo da cultura, fazendo-se necessário o uso de irrigação. Todavia, os recursos hídricos são, muitas vezes, escassos, necessitando-se, assim, otimizar o seu uso. Um dos recursos para essa otimização é utilizar a irrigação com déficit, com a aplicação de água somente em fases críticas de desenvolvimento, reduzindo-se ou suspendendo-se essa aplicação em outras fases da cultura (Geerts & Raes, 2009). O presente trabalho teve como objetivo avaliar a resposta da cultivar BRS Violeta à suspensão da irrigação durante a fase de maturação dos frutos. |
Palavras-Chave: |
BRS Violeta; Suspensão de irrigação. |
Thesagro: |
Irrigação; Maturação; Suco; Uva; Variedade; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/575799/1/ID11770.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
15/02/2022 |
Data da última atualização: |
16/02/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MORAIS, P. A. de O.; SOUZA, D. M. de; MADARI, B. E.; OLIVEIRA, A. E. de. |
Afiliação: |
PEDRO AUGUSTO DE OLIVEIRA MORAIS, UFG; DIEGO MENDES DE SOUZA, CNPAF; BEATA EMOKE MADARI, CNPAF; ANSELMO ELCANA DE OLIVEIRA, UFG. |
Título: |
Predicting silicon, aluminum, and iron oxides contents in soil using computer vision and infrared. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Microchemical Journal, v. 170, 106669, Nov. 2021. |
ISSN: |
0026-265X |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.microc.2021.106669 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Silicon, aluminum, and iron oxides are very abundant in soil. Their quantification is important for soil classification, which is a relevant information for the sustainable use and management of soils. In soil laboratories the determination of these oxides, using standard methods, is destructive, costly, laborious, and time consuming. This article presents two analytical methods to quantify SiO2, Al2O3, and Fe2O3 in soil samples using computer vision (COMPVIS) and mid-infrared spectroscopy (MIR). These two methods were developed using 52 soil samples from four states of Brazil. Digital images and MIR spectra were correlated with oxides contents quantified by atomic absorption spectroscopy (AAS) after acid digestion using three multivariate calibration methods: PLS, SPA-MLR, and LS-SVM. This the first time that soil image data has been correlated to silicon and aluminum oxides and the proposed method found excellent correlation values ( ranging from 0.95 to 0.99). With the exception of SiO2, MIR resulted in similar predictions to the COMPVIS method?s. LS-SVM presented higher than 0.95 for all oxides estimates. The developed analyses are low cost, fast, and environmentally sustainables. |
Palavras-Chave: |
MIA; SVM. |
Thesagro: |
Química do Solo. |
Thesaurus NAL: |
Aluminum; Environmental sustainability; Green chemistry; Hematite; Iron oxides; Silicon; Soil chemistry. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02075naa a2200301 a 4500 001 2140072 005 2022-02-16 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0026-265X 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.microc.2021.106669$2DOI 100 1 $aMORAIS, P. A. de O. 245 $aPredicting silicon, aluminum, and iron oxides contents in soil using computer vision and infrared.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aSilicon, aluminum, and iron oxides are very abundant in soil. Their quantification is important for soil classification, which is a relevant information for the sustainable use and management of soils. In soil laboratories the determination of these oxides, using standard methods, is destructive, costly, laborious, and time consuming. This article presents two analytical methods to quantify SiO2, Al2O3, and Fe2O3 in soil samples using computer vision (COMPVIS) and mid-infrared spectroscopy (MIR). These two methods were developed using 52 soil samples from four states of Brazil. Digital images and MIR spectra were correlated with oxides contents quantified by atomic absorption spectroscopy (AAS) after acid digestion using three multivariate calibration methods: PLS, SPA-MLR, and LS-SVM. This the first time that soil image data has been correlated to silicon and aluminum oxides and the proposed method found excellent correlation values ( ranging from 0.95 to 0.99). With the exception of SiO2, MIR resulted in similar predictions to the COMPVIS method?s. LS-SVM presented higher than 0.95 for all oxides estimates. The developed analyses are low cost, fast, and environmentally sustainables. 650 $aAluminum 650 $aEnvironmental sustainability 650 $aGreen chemistry 650 $aHematite 650 $aIron oxides 650 $aSilicon 650 $aSoil chemistry 650 $aQuímica do Solo 653 $aMIA 653 $aSVM 700 1 $aSOUZA, D. M. de 700 1 $aMADARI, B. E. 700 1 $aOLIVEIRA, A. E. de 773 $tMicrochemical Journal$gv. 170, 106669, Nov. 2021.
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Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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