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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
15/02/2019 |
Data da última atualização: |
18/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
VASCONCELOS, A. A.; CUNHA, R. L.; CUNHA, E. F. M.; CAMPOS, W. E. O.; TAUBE, P. S.; DANTAS FILHO, H. A. |
Afiliação: |
Arthur Abinader Vasconcelos, UFOPA; ROBERTO LISBOA CUNHA, CPATU; ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU; Willison Eduardo Oliveira Campos, UFPA; Paulo Sérgio Taube, UFOPA; Heronides Adonias Dantas Filho, UFPA. |
Título: |
Prediction of glucose, fructose and sucrose content in Cassava (Manihot esculenta Crantz) genotypes from Amazon using PLS models. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Analytical Chemistry, v. 5, n. 19, p. 29-37, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The chemical characterization by classical methods requires a long time of analysis and the use of expensive and environmentally aggressive reagents. The use of the partial least squares (PLS) tool applied to FT-MIR data represents a reduction of these considered variables. The relative contributions of glucose, fructose, and sucrose obtained for the 26 cassava samples varied between 0.111-0.383 g/100g; 0.0317-0.256 g/100g and 0.286-0.775 g/100g, respectively. For five latent variables the mean of predicted glucose content in external samples was 0.220 g/100g and had the RMSEP value of 0.00590 g/100g; The best number of LVs for the prediction of the fructose content for new samples were five, where the mean of the predicted value was 0.0994 g/100g against the mean fructose reference value 0.0879 g/100g, with a 0.0115 g/100g RMSEP; The mean sucrose content in the external samples was 0.451 g/100g, compared with the reference value 0.515 g/100g, with a RMSEP 0.138 g/100g. The use of the PLS1 algorithm generated two good models with the second derivative in spectral data and one with the raw data in spectral data using four samples external to the prediction step. |
Palavras-Chave: |
Caracterização química. |
Thesagro: |
Frutose; Glicose; Mandioca; Sacarose. |
Thesaurus Nal: |
Cassava. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Registros recuperados : 12 | |
1. | | FACCHINATTO, W. M.; FIAMINGO, A.; BERNARDES FILHO, R.; CAMPANA-FILHO, S. P.; COLNAGO, L. A. Rapid and quantitative 13C MultiCP SSNMR for simultaneous evaluation of chitosan acetylation and crystallinity. In: BRAZIL MRS MEETING - SBPMAT, 17, 2018, Natal, RN. Proceedings... Natal, RN: SBPMat, 2019. 1Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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2. | | SILVA, D. S.; FACCHINATTO, W. M.; ALMEIDA, A.; COLNAGO, L. A.; CAMPANA-FILHO, S. P.; SARMENTO, B. Synthesis of 3,6-O,O' - dimyristoylchitosan for encapsulation and release of hydrophobic anticancer drug. In: BRAZIL MRS MEETING - SBPMAT, 17, 2018, Natal, RN. Proceedings... Natal, RN: SBPMat, 2019.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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3. | | SILVA, D. S.; ALMEIDA, A.; PREZOTTI, F. G.; FACCHINATTO, W. M.; COLNAGO, L. A.; CAMPANA-FILHO, S. P.; SARMENTO, B. Self-aggregates of 3,6-O,O'-dimyristoylchitosan derivative are effective in enhancing the solubility and intestinal permeability of camptothecin. In: Carbohidrate Polimers, n. 177, p. 178-186, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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4. | | FACCHINATTO, W. M.; SANTOS, D. M. dos; BUKZEM, A. de L.; MORAES, T. B.; HABITZREUTER, F.; AZEVEDO, E. R. de; COLNAGO, L. A.; CAMPANA-FILHO, S. P. Insight into morphological, physicochemical and spectroscopic properties of B-chitin nanocrystalline structures. Carbohydrate Polymers, v. 273, 118563, 2021. 1 - 14Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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5. | | FACCHINATTO, W. M.; GARCIA, R. H. S.; SANTOS, D. M.; FIAMINGO, A.; FLORES, D. W. M.; CAMPANA-FILHO, S. P.; AZEVEDO, E. R.; COLNAGO, L. A. Fast-forward approach of time-domain NMR relaxometry for solid-state chemistry of chitosan. Carbohydrate Polymers, v. 256, 117576, 2021. 1 - 10Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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6. | | GONZAGA, L. A. C. de; MARTINS, M. C. F.; CORREA, A. C.; FACCHINATTO, W. M.; SILVA, C. M. P. da; COLNAGO, L. A.; MATTOSO, L. H. C. Production of carbon nanofibers from PAN and lignin by solution blow spinning. Journal of Polymer Research, v. 28, n. 7, 2021. 1-12Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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7. | | SANTOS, Y. J. S.; FACCHINATTO, W. M.; ROCHETTI, A. L.; CARVALHO, R. A.; Le FEUNTEUN; FUKUMASU, H.; MORZEL, M.; COLNAGO, L. A.; VANIN, F. M. Systemic characterization of pupunha (Bactris gasipaes) flour with views of polyphenol content on cytotoxicity and protein in vitro digestion. Food Chemistry, v. 405, 134888, 2023. 9 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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8. | | FACCHINATTO, W. M.; ARAUJO, L. O.; MORAES, T. B.; ABELHA, T. F.; LIMA, T. H. N.; SANTOS, D. M. dos; CAMPANA-FILHO, S. P.; COLNAGO, L. A.; CAIRES, A. R. L. Antimicrobial and Photoantimicrobial Activities of Chitosan/CNPPV Nanocomposites. International Journal of Molecular Sciences, v. 23, a12519, 2022. 16 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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9. | | FACCHINATTO, W. M.; GALANTE, J.; MESQUITA, L.; SILVA, D. S.; SANTOS, D. M. dos; MORAES, T. B.; CAMPANA-FILHO, S. P.; COLNAGO, L. A.; SARMENTO, B.; NEVES, J. das. Clotrimazole-loaded N-(2-hydroxy)-propyl-3-trimethylammonium, O-palmitoyl chitosan nanoparticles for topical treatment of vulvovaginal candidiasis. Acta Biomaterialia, v. 125, 2021. 312?321Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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10. | | CAMPANA-FILHO, S. P.; SARMENTO, B.; FROLLINI, E.; SANTOS, D. M.; BUKZEM, A. L.; SANTOS, R. P. O.; LEITE, I. S.; INADA, N. M.; ALMEIDA, A.; PREZOTTI, F. G.; FACCHINATTO, W. M.; COLNAGO, L. A. Development and applications of chitosan-based functional materials: advances at the macromolecular materials and lignocellulosic fibers group. In: BRAZIL MRS MEETING - SBPMAT, 17, 2018, Natal, RN. Proceedings... Natal, RN: SBPMat, 2019.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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11. | | SILVA, D. S.; FACCHINATTO, W. M.; SANTOS, D. M. dos; BONI, F. I.; VALDES, T. A.; LEITÃO, A.; GREMIÃO, M. P. D.; COLNAGO, L. A.; CAMPANA-FILHO, S. P.; RIBEIRO, S. J. L. N-(2-hydroxy)-propyl-3-trimethylammonium, O-palmitoyl chitosan: Synthesis, physicochemical and biological properties. International Journal of Biological Macromolecules, v. 178, 2021. 558?568Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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12. | | OLIVEIRA, L. R. de; GONÇALVES, D. S.; CAROLINO, A. S.; FACCHINATTO, W. M.; MENEZES, D. C.; DIAS, C. O.; COLNAGO, L. A.; RUIZ, Y. L.; IU, S. T.; FONSECA FILHO, H. D. da; CHAUDHURI, P.; CAMPELO, P. H.; MASCARENHAS, Y. P.; SANCHES, E. A. Effects of Citrus Sudden Death Disease on Fatty Acid Profile of Orange Tree Bark Journal ohfthe Brazilian Chemical Society, v. 33, n. 6, 2022. 582 - 588Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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