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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  25/10/2022
Data da última atualização:  25/10/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MOITINHO, M. A.; CHIARAMONTE, J. B.; BONONI, L.; GUMIERE, T.; MELO, I. S. de; TAKETANI, R. G.
Afiliação:  MARTA ALVES MOITINHO, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; JOSIANE BARROS CHIARAMONTE, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; LAURA BONONI, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; THIAGO GUMIERE, 3 Institut National de la Recherche Scientifque; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; RODRIGO GOUVÊA TAKETANI, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO.
Título:  Fungal succession on the decomposition of three plant species from a Brazilian mangrove.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Scientific Reports, v. 12, n. 1, article 14547 , 2022.
ISSN:  2045-2322
DOI:  https://doi.org/10.1038/s41598-022-18667-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Leaf decomposition is the primary process in release of nutrients in the dynamic mangrove habitat, supporting the ecosystem food webs. On most environments, fungi are an essential part of this process. However, due to the peculiarities of mangrove forests, this group is currently neglected. Thus, this study tests the hypothesis that fungal communities display a specific succession pattern in different mangrove species and this due to differences in their ecological role. A molecular approach was employed to investigate the dynamics of the fungal community during the decomposition of three common plant species (Rhizophora mangle, Laguncularia racemosa, and Avicennia schaueriana) from a mangrove habitat located at the southeast of Brazil. Plant material was the primary driver of fungi communities, but time also was marginally significant for the process, and evident changes in the fungal community during the decomposition process were observed. The five most abundant classes common to all the three plant species were Saccharomycetes, Sordariomycetes, Tremellomycetes, Eurotiomycetes, and Dothideomycetes, all belonging to the Phylum Ascomycota. Microbotryomycetes class were shared only by A. schaueriana and L. racemosa, while Agaricomycetes class were shared by L. racemosa and R. mangle. The class Glomeromycetes were shared by A. schaueriana and R. mangle. The analysis of the core microbiome showed that Saccharomycetes was the most abundant class. In the variable commu... Mostrar Tudo
Thesagro:  Decomposição; Folha; Fungo; Laguncularia Racemosa; Mangue; Rhizophora Mangle.
Thesaurus Nal:  Biodegradation; Fungal communities; Leaves; Mangrove forests.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1147743/1/Melo-Fungal-succession-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17239 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  17/03/2021
Data da última atualização:  26/05/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 3
Autoria:  CASTRO, J. M. C. DE; ALVES, C. A. N.; SANTOS, K. DE L.; SILVA, E. de O.; ARAÚJO, I. M. DA S.; VASCONCELOS, L. B. DE.
Afiliação:  JOSE MARIA CARVALHO DE CASTRO, Department of Food Engineering, Center of Agrarian Sciences, Federal University of Ceara; CARLOS ARTUR NASCIMENTO ALVES, Department of Food Engineering, Center of Agrarian Sciences, Federal University of Ceara; KAMILA DE LIMA SANTOS, Department of Food Engineering, Center of Agrarian Sciences, Federal University of Ceara; EBENEZER DE OLIVEIRA SILVA, CNPAT; IDILA MARIA DA SILVA ARAÚJO, Embrapa Agroindústria Tropical; LUCICLEIA BARROS DE VASCONCELOS, Department of Food Engineering, Center of Agrarian Sciences, Federal University of Ceara.
Título:  Elaboration of a mixed beverage from hibiscus and coconut water: An evaluation of bioactive and sensory properties.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  International Journal of Gastronomy and Food Science, v. 23, 100284, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2020.100284
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Antioxidant capacity; Capacidade antioxidante; Cocus nucifera; Compostos bioativos.
Thesagro:  Coco; Cocus; Hibiscus Sabdariffa.
Thesaurus NAL:  Bioactive compounds.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT16637 - 1UPAAP - DDART21008
CNPAT16697 - 1UPCAP - DDART21039
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