Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  18/01/2023
Data da última atualização:  26/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TRICHEZ, D.; STEINDORFF, A. S.; MORAIS JÚNIOR, W. G. de; VILELA, N.; BERGMANN, J. C.; FORMIGHIERI, E. F.; GONCALVES, S. B.; ALMEIDA, J. R. M. de.
Afiliação:  DÉBORA TRICHEZ, CNPAE; ANDREI S. STEINDORFF, CNPAE/ US DOE JOINT GENOME INSTITUTE; WILSON G. DE MORAIS JÚNIOR, CNPAE/ MILHOUSE INTERNATIONAL PTY; NATHÁLIA VILELA, CNPAE; JESSICA CARVALHO BERGMANN; EDUARDO FERNANDES FORMIGHIERI, CNPAE; SILVIA BELEM GONCALVES, CNPAE; JOAO RICARDO MOREIRA DE ALMEIDA, CNPAE.
Título:  Identification of traits to improve co-assimilation of glucose and xylose by adaptive evolution of Spathaspora passalidarum and Scheffersomyces stipitis yeasts.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Applied Microbiology and Biotechnology, n. 107, p. 1143?1157, Feb. 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s00253-023-12362-1
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Lignocellulosic biomass is a renewable raw material for producing several high-value-added chemicals and fuels. In general, xylose and glucose are the major sugars in biomass hydrolysates, and their efficient utilization by microorganisms is critical for an economical production process. Yeasts capable of co-consuming mixed sugars might lead to higher yields and productivities in industrial fermentation processes. Herein, we performed adaptive evolution assays with two xylose-fermenting yeasts, Spathaspora passalidarum and Scheffersomyces stipitis, to obtain derived clones with improved capabilities of glucose and xylose co-consumption. Adapted strains were obtained after successive growth selection using xylose and the non-metabolized glucose analog 2-deoxy-D-glucose as a selective pressure. The co-fermentation capacity of evolved and parental strains was evaluated on xylose-glucose mixtures. Our results revealed an improved co-assimilation capability by the evolved strains; however, xylose and glucose consumption were observed at slower rates than the parental yeasts. Genome resequencing of the evolved strains revealed genes affected by non-synonymous variants that might be involved with the co-consumption phenotype, including the HXT2.4 gene that encodes a putative glucose transporter in Sp. passalidarum. Expression of this mutant HXT2.4 in Saccharomyces cerevisiae improved the cells? co-assimilation of glucose and xylose. Therefore, our results demonstrated the successfu... Mostrar Tudo
Thesaurus Nal:  Fermentation; Glucose; Sugar products.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE4167 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  17/05/2002
Data da última atualização:  16/08/2021
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  BARROS, N. N.; VASCONCELOS, V. R. de; ZAPATA, J. F. F.; ARAUJO, M. R. de; MAGALHÃES, K. A.
Afiliação:  NELSON NOGUEIRA BARROS, CNPC; VÂNIA RODRIGUES DE VASCONCELOS, CNPC; JORGE FERNANDO FUENTES ZAPATA, Universidade Federal do Ceará; MARCELO RENATO DE ARAÚJO, CNPC; KLÍNGER ARAGÃO MAGALHÃES, Graduação - Universidade Estadul Vale do Acaraú.
Título:  Efeito do genótipo e da alimentação sobre características de carcaça de borrego para abate.
Ano de publicação:  2001
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 38., 2001, Piracicaba. Anais... Piracicaba: FEALQ, 2001. p. 1390-1391.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Este trabalho objetivou determinar o rendimento de corte de carcaca de borregos submetidos a dietas de creep feeding (suplementacao durante a fase de amamentacao).
Palavras-Chave:  Abattoir byproducts; Borrego; Caracteristicas de carcaca; Genotypes; Raça Santa Inês; Raça Somalis Brasileira.
Thesagro:  Abate; Carcaça; Genótipo; Ovino; Rendimento; Suplemento alimentar.
Thesaurus NAL:  Brazil; Carcass characteristics; Carcass composition; Creep feeding; Lambs; Sheep; Yields.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/48390/1/RAC-Efeito-do-genotipo.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC14614 - 1UPCRA - DD636R442a
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional