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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoSPOSITO, G. The chemistry of soils New York: Oxford University Press, 1989. 277p.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Instrumentação; Embrapa Solos.

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2.Imagem marcado/desmarcadoSPOSITO, G. The chemistry of soils. 2. ed. New York: Oxford University Press, 2008. 329 p.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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3.Imagem marcado/desmarcadoSPOSITO, G. Chemical equilibria and kinetics in soils. New York: Oxford University Press, 1994. 268p.

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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4.Imagem marcado/desmarcadoSPOSITO, G. The surface chemistry of soils. New York: Oxford University, 1984. 234p.

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite; Embrapa Hortaliças; Embrapa Pecuária Sudeste.

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5.Imagem marcado/desmarcadoSPOSITO, G. The thermodynamic of soil solutions. Oxford: Clarendon, 1981. 223p.

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.

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6.Imagem marcado/desmarcadoSPOSITO, G. The thermodynamics of soil solutions. Oxford: Clarendon, 1981. 223 p.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Hortaliças; Embrapa Pecuária Sudeste; Embrapa Semiárido; Embrapa Soja; Embrapa Trigo.

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7.Imagem marcado/desmarcadoSPOSITO, G. (Ed.). The environmental chemistry of aluminum. 2.ed. Lewis Publishers, 1996. 464p.

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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8.Imagem marcado/desmarcadoGOLDBERG, S.; SPOSITO, G. On the mechanism of specific phosphate adsorption by hydroxylated mineral surfaces: a review. Commun. Soil Sci. Plant Anal., v.16, n.8, p.801-821, 1985.

Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.

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9.Imagem marcado/desmarcadoGOLDBERG, S.; SPOSITO, G. On the mechanism of specific phosphate adsorption by hydrozylated mineral surfaces: a review. Communications in Soil Science Plant Analysis, v.16, n.8, p.801-821, 1985.

Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.

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10.Imagem marcado/desmarcadoHOLTZCLAW, K. M.; SPOSITO, G. Analytical properties of the solube, metal-complexing fractions in sludge-soil mixtures: III.Unaltered anionic surfactants in fulvie acid. Soil Science Society of America Journal, v.42, n.4, p.607-610, July/Aug. 1978.

Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.

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11.Imagem marcado/desmarcadoSPOSITO, G.; MARTIN-NETO, L.; YANG, A. Atrazine complexation by soil humic acids. Journal of Environmental Quality, Madison, v.25, n.6, p.1203-1209, Nov./Dec. 1996.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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12.Imagem marcado/desmarcadoFULLER, W. H.; JOHNSON, G.; SPOSITO, G. Influence of municipal refuse compost on plant growth: Tests at the University of Arizona show the effect of municipal compost on the growth characteristics, nitrogen and phosphorus content of certain plants. Comp. Sci., v.3, p.16-19, 1960.

Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.

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13.Imagem marcado/desmarcadoMARTIN-NETO, L.; ROSELL, R.; SPOSITO, G. Correlation of spectroscopic indicators of humification with mean annual rainfall along a temperate grassland climosequence. Geoderma, Amsterdam, v. 81, n. 3/4, p. 305-311, Jan., 1998.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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14.Imagem marcado/desmarcadoSPOSITO, G.; MARTIN-NETO, L.; YANG, A. Mechanisms of atrazine reactions with humic acid. In: AMERICAN GEOPHYSICAL UNION MEETING, Dec. 1996, San Francisco, CA, Estados Unidos. Abstracts... San Francisco: American Geophysical Union, 1996. não paginado.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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15.Imagem marcado/desmarcadoFONTES, M. P. F.; SPOSITO, G. Medição da densidade de carga estrutural acessivel em latossolos brasileiros com diferentes mineralogias. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNÇIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa, MG. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995. v.1, p. 292-294.

Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.

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16.Imagem marcado/desmarcadoMARTIN-NETO, L.; VIEIRA, E. M.; SPÓSITO, G. Mechanism of atrazine sorption by humic acid: a spectroscopic study. Environmental Science & Technology, Washington, v.28, n.11, p.1867-1873, nov. 1994

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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17.Imagem marcado/desmarcadoCUNHA, L. M. S.; HIGA, H. R.; FERREIRA, J. R.; SPOSITO, G. Sistema de gerenciamento de informações laboratoriais InfoLab. Campinas: Embrapa Informática para Agricultura, 1999. 5 p. (Embrapa Informática para Agricultura. Comunicado Técnico, 3).

Biblioteca(s): Embrapa Soja.

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18.Imagem marcado/desmarcadoCUNHA, L. M. S.; HIGA, R. H.; FERREIRA, J. R.; SPOSITO, G. Sistema de gerenciamento de informações laboratoriais Infolab. Campinas: Embrapa Informática Agropecuária, 1999. 5 p. (Embrapa Informática Agropecuária. Comunicado técnico, 3).

Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Florestas; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Hortaliças... Mostrar Todas

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19.Imagem marcado/desmarcadoCUNHA, L. M. S.; HIGA, R. H.; FERREIRA, J. R.; SPOSITO, G. Sistema de gerenciamento de informações laboratorias InfoLab. Campinas: Embrapa Informática Agropecuária, 1999. 5p. (Embrapa Informática Agropecuária. Comunicado Técnico, 3)

Biblioteca(s): Embrapa Algodão.

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20.Imagem marcado/desmarcadoCUNHA, L. M. S.; HIGA, R. H.; FERREIRA, J. R.; SPOSITO, G. Sistema de gerenciamento de informações laboretoriais infoLab. Campinas: Embrapa Informática Agropecuária, 1999. 5p. (Embrapa Informática Agropecuária. Comunicado técnico, 3).

Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.

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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  18/05/2023
Data da última atualização:  14/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CHAVES, A. C. S. D.; TELES, A. S. C.; ROSENTHAL, A.; BRAGANÇA, I.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; MESQUITA, P.
Afiliação:  ANA CAROLINA SAMPAIO DORIA CHAVES, CTAA; ALINE SOARES CASCAES TELES, INT; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; ISABELLE BRAGANÇA, Centro Universitário Estadual da Zona Oeste; DAVY WILLIAM HIDALGO CHÁVEZ, UFRRJ; PEDRO MESQUITA, Centro Universitário Estadual da Zona Oeste.
Título:  Impact of bacterial nanocellulose on the physical properties of a lowfat ice cream.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES, 9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  Oral 157624. Eixo temático Novos processos e ingredientes. CIPCA.
Conteúdo:  Ice cream is one of the most consumed foods all over the world, it is widely appreciated, and in general, it has high amount of fat and sugars. Diets with high fat intakes have been related to different diseases such as high blood cholesterol levels, obesity, and diabetes and heart problems. Therefore many researches are directed to reduce the fat content of food products. One of the main trends in ice cream production is the reduction of fat content to guarantee greater healthiness. However, the fat has a vital role on the flavor (the richness), structure, texture and it is associated with its resistance to melting. In this sense, the biopolymer bacterial nanocellulose (BNC) has an excellent potential for partial fat replacement in ice cream due to the network formed with a high water retention that causes the mouthfeel of fat. The BNC has physical and chemical interactions which results in high water holding capacity and in the stabilization of emulsions (oil in water). Given the above, the objective of the present study was to evaluate the effect of replacing fat by BNC on the melting rate and in the overrun. To evaluate melting resistance, a new mathematical model was proposed to analyze the effect of BNC on ice cream properties. Different concentrations of BNC (0.05 ? 0.5%) were used to replace fat (0 - 10%) using a 22 factorial experimental design with a central point. Subsequent, the optimization by desirability function was used to maximize the overrun and minimize t... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ice cream quality; Mathematical modeling; Nanocellulose.
Thesaurus NAL:  Low fat ice cream.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
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