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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Algodão.
Data corrente:  17/08/2017
Data da última atualização:  22/02/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VASCONCELOS, N. F.; FEITOSA, J. P. DE A.; GAMA, F. M. P. DA; MORAIS, J. P. S.; ANDRADE, F. K.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; ROSA, M. de F.
Afiliação:  NIÉDJA FITTIPALDI VASCONCELOS, Departamento de Química, Universidade Federal do Ceará (UFC); JUDITH PESSOA DE ANDRADE FEITOSA, Departamento de Química, Universidade Federal do Ceará (UFC); FRANCISCO MIGUEL PORTELA DA GAMA, Centro de Engenharia Biológica CEB, Instituto de Biotecnologia e Bioengenharia (IBB), Departamento de Engenharia Biológica, Universidade do Minho, Campus de Gualtar; JOAO PAULO SARAIVA MORAIS, CNPA; FABIA KARINE ANDRADE, Embrapa Agroindústria Tropical; MEN DE SA MOREIRA DE SOUZA FILHO, CNPAT; MORSYLEIDE DE FREITAS ROSA, CNPAT.
Título:  Bacterial cellulose nanocrystals produced under different hydrolysis conditions: properties and morphological features.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Carbohydrate Polymers, v. 155, p. 425-431, 2017.
DOI:  10.1016/j.carbpol.2016.08.090
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Bacterial cellulose (BC) is a polymer with interesting physical properties owing to the regular and uniformstructure of its nanofibers, which are formed by amorphous (disordered) and crystalline (ordered) regions.Through hydrolysis with strong acids, it is possible to transform BC into a stable suspension of cellulosenanocrystals, adding new functionality to the material. The aim of this work was to evaluate the effectsof inorganic acids on the production of BC nanocrystals (BCNCs). Acid hydrolysis was performed usingdifferent H2SO4concentrations and reaction times, and combined hydrolysis with H2SO4and HCl wasalso investigated. The obtained cellulose nanostructures were needle-like with lengths ranging between622 and 1322 nm, and diameters ranging between 33.7 and 44.3 nm. The nanocrystals had a crystallinityindex higher than native BC, and all BCNC suspensions exhibited zeta potential moduli greater than30 mV, indicating good colloidal stability. The mixture of acids resulted in improved thermal stabilitywithout decreased crystallinity.
Palavras-Chave:  Bacterial cellulose; Cellulose nanocrystals; Celulose bacteriana; Nanocristais de celulose.
Thesagro:  Ácido Clorídrico; Ácido Sulfúrico; Hidrolise.
Thesaurus Nal:  hydrochloric acid; hydrolysis; sulfuric acid.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPA28448 - 1UPCAP - DD
CNPAT15185 - 1UPCAP - DDSP 00852017.0085
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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  15/03/2011
Data da última atualização:  27/11/2017
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  VENTURIERI, A.; MARQUES, V. J.; DEL PRETTE, M. E.
Afiliação:  ADRIANO VENTURIERI, CPATU; VALTER JOSÉ MARQUES; MARCOS ESTEVAM DEL PRETTE.
Título:  Cenários 2020 para a área de influência Zona Oeste.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: VENTURIERI, A.; MONTEIRO, M. de A.; MENEZES, C. R. C. (Ed.). ZEE: zoneamento ecológico-econômico da zona Oeste do Estado do Pará. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental: Secretaria de Estado de Projetos Estratégicos, 2010.
Páginas:  v. 2, cap. 6, p.131-145.
Idioma:  Português
Notas:  Anexos: Legendas dos mapas.
Conteúdo:  Mapa da Sub-Região Vale do Jamanxim; Mapa da Sub-região Calha do Amazonas; Mapa da Sub-região Transamazônica Oriental; Mapa da Sub-região Baixo e médio Tapajós.
Thesagro:  Planejamento Estratégico.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/109333/1/Zona.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU43895 - 1UPCPL - PP337.7V469z
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