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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Hortaliças; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Soja. |
Data corrente: |
07/10/2019 |
Data da última atualização: |
12/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
SOUZA, T. L. P. O. de; MELO, L. C.; PEREIRA, H. S.; FARIA, L. C. de; AGUIAR, M. S. de; CABRERA DIAZ, J. L.; CARVALHO, H. W. L. de; MELO, C. L. P. de; COSTA, A. F. da; MAGALDI, M. C. de S.; COSTA, J. G. C. da; WENDLAND, A.; ABREU, A. de F. B.; PEREIRA FILHO, I. A.; POSSE, S. C. P.; MARTINS, M.; ALBRECHT, J. C.; SOUZA FILHO, B. F. de; ALMEIDA, V. M. de; GUIMARÃES, C. M.; BRAZ, A. J. B. P.; MARANGON, M. A.; TRINDADE, N. L. S. R.; SOUZA, N. P. de; FARIA, J. C. de; DEL PELOSO, M. J. |
Afiliação: |
THIAGO LIVIO PESSOA OLIV DE SOUZA, CNPAF; LEONARDO CUNHA MELO, CNPAF; HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF; LUIS CLAUDIO DE FARIA, CNPAF; MARCELO SFEIR DE AGUIAR, CNPAF; JOSE LUIS CABRERA DIAZ, CNPAF; HELIO WILSON LEMOS DE CARVALHO, CPATC; CARLOS LASARO PEREIRA DE MELO, CNPSO; ANTONIO FELIX DA COSTA, IPA; MARIANA CRUZICK DE S MAGALDI, CNPAF; JOAQUIM GERALDO CAPRIO DA COSTA, CNPAF; ADRIANE WENDLAND FERREIRA, CNPAF; ANGELA DE FATIMA BARBOSA ABREU, CNPAF; ISRAEL ALEXANDRE PEREIRA FILHO, CNPMS; SHEILA CRISTINA PRUCOLI POSSE, INCAPER; MAURICIO MARTINS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE UBERLÂNDIA; JULIO CESAR ALBRECHT, CPAC; BENEDITO FERNANDES DE SOUZA FILHO, PESAGRO-RIO; VALTER MARTINS DE ALMEIDA, EMPAER-MT; CLEBER MORAIS GUIMARAES, CNPAF; ANTONIO JOAQUIM BRAGA PEREIRA BRAZ, FESURV; MARCOS AURELIO MARANGON, CNPAF; NARA LUCIA SOUZA RIBEIRO TRINDADE, CNPH; NILDA PESSOA DE SOUZA, CNPAF; JOSIAS CORREA DE FARIA, CNPAF; MARIA JOSE DEL PELOSO, CNPAF. |
Título: |
BRS FP403: cultivar de feijão preto com alta produtividade e qualidade de grãos, moderada resistência à murcha de Fusarium e podridões radiculares. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2019. |
Páginas: |
9 p. |
Série: |
(Embrapa Arroz e Feijão. Comunicado técnico, 247). |
ISSN: |
1678-961X |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A cultivar BRS FP403 (linhagem CNFP 10794) originou-se de um cruzamento múltiplo entre os genitores POT 51, ICA Pijao, XAN 170, BAC 16 e XAN 91, realizado em 1993, no Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT), em Cali, Colômbia. Em 1996, sementes das progênies F2:3 foram enviadas para a Embrapa Arroz e Feijão, em Santo Antônio de Goiás, GO. A BRS FP403 é uma cultivar de feijão-comum da classe comercial preto, com alta produtividade, qualidade comercial e culinária de grãos, além de moderada resistência à murcha de Fusarium e a podridões radiculares (F. solani f. sp. phaseoli e R. solani). É indicada para cultivo em 19 estados brasileiros, apresentando ciclo normal (85 a 95 dias), alto potencial produtivo e alta produtividade média, com 12,3% de superioridade em relação à média das cultivares testemunhas, BRS Esteio, BRS Supremo, BRS Campeiro e IPR Uirapuru. |
Thesagro: |
Feijão; Melhoramento Genético Vegetal; Murcha de Fusarium; Phaseolus Vulgaris; Podridão Radicular; Produtividade; Variedade Resistente. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/202601/1/CNPAF-2019-ct247.pdf
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Marc: |
LEADER 02537nam a2200529 a 4500 001 2112813 005 2024-04-12 008 2019 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a1678-961X 100 1 $aSOUZA, T. L. P. O. de 245 $aBRS FP403$bcultivar de feijão preto com alta produtividade e qualidade de grãos, moderada resistência à murcha de Fusarium e podridões radiculares.$h[electronic resource] 260 $aSanto Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão$c2019 300 $a9 p. 490 $a(Embrapa Arroz e Feijão. Comunicado técnico, 247). 520 $aA cultivar BRS FP403 (linhagem CNFP 10794) originou-se de um cruzamento múltiplo entre os genitores POT 51, ICA Pijao, XAN 170, BAC 16 e XAN 91, realizado em 1993, no Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT), em Cali, Colômbia. Em 1996, sementes das progênies F2:3 foram enviadas para a Embrapa Arroz e Feijão, em Santo Antônio de Goiás, GO. A BRS FP403 é uma cultivar de feijão-comum da classe comercial preto, com alta produtividade, qualidade comercial e culinária de grãos, além de moderada resistência à murcha de Fusarium e a podridões radiculares (F. solani f. sp. phaseoli e R. solani). É indicada para cultivo em 19 estados brasileiros, apresentando ciclo normal (85 a 95 dias), alto potencial produtivo e alta produtividade média, com 12,3% de superioridade em relação à média das cultivares testemunhas, BRS Esteio, BRS Supremo, BRS Campeiro e IPR Uirapuru. 650 $aFeijão 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 650 $aMurcha de Fusarium 650 $aPhaseolus Vulgaris 650 $aPodridão Radicular 650 $aProdutividade 650 $aVariedade Resistente 700 1 $aMELO, L. C. 700 1 $aPEREIRA, H. S. 700 1 $aFARIA, L. C. de 700 1 $aAGUIAR, M. S. de 700 1 $aCABRERA DIAZ, J. L. 700 1 $aCARVALHO, H. W. L. de 700 1 $aMELO, C. L. P. de 700 1 $aCOSTA, A. F. da 700 1 $aMAGALDI, M. C. de S. 700 1 $aCOSTA, J. G. C. da 700 1 $aWENDLAND, A. 700 1 $aABREU, A. de F. B. 700 1 $aPEREIRA FILHO, I. A. 700 1 $aPOSSE, S. C. P. 700 1 $aMARTINS, M. 700 1 $aALBRECHT, J. C. 700 1 $aSOUZA FILHO, B. F. de 700 1 $aALMEIDA, V. M. de 700 1 $aGUIMARÃES, C. M. 700 1 $aBRAZ, A. J. B. P. 700 1 $aMARANGON, M. A. 700 1 $aTRINDADE, N. L. S. R. 700 1 $aSOUZA, N. P. de 700 1 $aFARIA, J. C. de 700 1 $aDEL PELOSO, M. J.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
26/04/2024 |
Data da última atualização: |
29/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
ARGENTA, L. C.; ANESE, R. de O.; THEWES, F. R.; VIEIRA, M. J.; ALVARENGA, T. H. de P.; FREITAS, S. T. de; ARGENTA, L. H. M. |
Afiliação: |
LUIZ CARLOS ARGENTA, EMPRESA CATARINENSE DE PESQUISA AGROPECUÁRIA E EXTENSÃO RURAL; ROGERIO DE OLIVEIRA ANESE, INSTITUTO FEDERAL DE SANTA CATARINA; FABIO RODRIGO THEWES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; MARCELO JOSÉ VIEIRA, FISCHER S/A AGROINDÚSTRIA; TIAGO HENRIQUE DE PAULA ALVARENGA, INSTITUTO FEDERAL DE SANTA CATARINA; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; LUIZA HELENA MACHADO ARGENTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ. |
Título: |
Economic analysis of the harvest date effects on quality and productivity of Fuji Suprema apples. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Fruticultura, v. 46, e-064, 2024. |
DOI: |
https://dx.doi.org/10.1590/0100-29452024064 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to analyze the effect of harvest date on ‘Fuji Suprema’ apple quality, productivity, and economic profitability at harvest and after storage. Apples were harvested at the beginning of the commercial harvest window (H1), ten days after H1 (H2), and 22 days after H1 (H3) in the 2008 and 2009 growing seasons. A total of six samples with ~400 kg of fruit (~2,900 apples) each were picked at each growing season and harvest date, which were assessed at harvest (six subsamples of 100 fruit) and after 250 days of controlled atmosphere storage at 0.8 °C. The economic analysis considered fixed and variable production costs in the orchard and postharvest practices and the productivity of packaged apples (pack-out). Early harvested (H1) apples had greater flesh firmness, acidity, and lower soluble solids content than late-harvested apples (H3), both at harvest and after storage. Delaying harvest by 22 days increased the production by 10.2% due to increased fruit size but reduced the production by 3.6% due to severe sunburn and pre-harvest decay incidence. Late harvest also increased production losses due to decay by 4.4% and 10.9% during storage and shelf, respectively, but reduced production losses due to superficial scald by 17.1 to 22.7%. The net revenue (R$ ha-1) is higher for apples harvested late (H3, flesh firmness of 15.6 lb and starch index of 7.1) than for apples harvested early (H1 and H2) when the fruit is marketed soon after harvest (between April and May). However, for apples marketed after long-term storage, economic profitability is maximum when harvested at an intermediate maturity stage (H2, flesh firmness of 16.4 lb and starch index of 6). MenosThis study aimed to analyze the effect of harvest date on ‘Fuji Suprema’ apple quality, productivity, and economic profitability at harvest and after storage. Apples were harvested at the beginning of the commercial harvest window (H1), ten days after H1 (H2), and 22 days after H1 (H3) in the 2008 and 2009 growing seasons. A total of six samples with ~400 kg of fruit (~2,900 apples) each were picked at each growing season and harvest date, which were assessed at harvest (six subsamples of 100 fruit) and after 250 days of controlled atmosphere storage at 0.8 °C. The economic analysis considered fixed and variable production costs in the orchard and postharvest practices and the productivity of packaged apples (pack-out). Early harvested (H1) apples had greater flesh firmness, acidity, and lower soluble solids content than late-harvested apples (H3), both at harvest and after storage. Delaying harvest by 22 days increased the production by 10.2% due to increased fruit size but reduced the production by 3.6% due to severe sunburn and pre-harvest decay incidence. Late harvest also increased production losses due to decay by 4.4% and 10.9% during storage and shelf, respectively, but reduced production losses due to superficial scald by 17.1 to 22.7%. The net revenue (R$ ha-1) is higher for apples harvested late (H3, flesh firmness of 15.6 lb and starch index of 7.1) than for apples harvested early (H1 and H2) when the fruit is marketed soon after harvest (between April and May). ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Variedade Fuji Suprema. |
Thesagro: |
Distúrbio Fisiológico; Maçã; Malus Domestica; Pós-Colheita. |
Thesaurus NAL: |
Apples; Postharvest physiology; Postharvest technology. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1163923/1/Economic-analysis-of-the-harvest-date-effects-on-quality-and-productivity-of-Fuji-Suprema-apples-2024.pdf
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Marc: |
LEADER 02624naa a2200301 a 4500 001 2163923 005 2024-04-29 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://dx.doi.org/10.1590/0100-29452024064$2DOI 100 1 $aARGENTA, L. C. 245 $aEconomic analysis of the harvest date effects on quality and productivity of Fuji Suprema apples.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aThis study aimed to analyze the effect of harvest date on ‘Fuji Suprema’ apple quality, productivity, and economic profitability at harvest and after storage. Apples were harvested at the beginning of the commercial harvest window (H1), ten days after H1 (H2), and 22 days after H1 (H3) in the 2008 and 2009 growing seasons. A total of six samples with ~400 kg of fruit (~2,900 apples) each were picked at each growing season and harvest date, which were assessed at harvest (six subsamples of 100 fruit) and after 250 days of controlled atmosphere storage at 0.8 °C. The economic analysis considered fixed and variable production costs in the orchard and postharvest practices and the productivity of packaged apples (pack-out). Early harvested (H1) apples had greater flesh firmness, acidity, and lower soluble solids content than late-harvested apples (H3), both at harvest and after storage. Delaying harvest by 22 days increased the production by 10.2% due to increased fruit size but reduced the production by 3.6% due to severe sunburn and pre-harvest decay incidence. Late harvest also increased production losses due to decay by 4.4% and 10.9% during storage and shelf, respectively, but reduced production losses due to superficial scald by 17.1 to 22.7%. The net revenue (R$ ha-1) is higher for apples harvested late (H3, flesh firmness of 15.6 lb and starch index of 7.1) than for apples harvested early (H1 and H2) when the fruit is marketed soon after harvest (between April and May). However, for apples marketed after long-term storage, economic profitability is maximum when harvested at an intermediate maturity stage (H2, flesh firmness of 16.4 lb and starch index of 6). 650 $aApples 650 $aPostharvest physiology 650 $aPostharvest technology 650 $aDistúrbio Fisiológico 650 $aMaçã 650 $aMalus Domestica 650 $aPós-Colheita 653 $aVariedade Fuji Suprema 700 1 $aANESE, R. de O. 700 1 $aTHEWES, F. R. 700 1 $aVIEIRA, M. J. 700 1 $aALVARENGA, T. H. de P. 700 1 $aFREITAS, S. T. de 700 1 $aARGENTA, L. H. M. 773 $tRevista Brasileira de Fruticultura$gv. 46, e-064, 2024.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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