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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  13/10/2021
Data da última atualização:  30/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, L. A. de; REIS, R. C.; VIANA, E. de S.; SANTOS, J. F. dos; SOUZA, V. dos S.; JESUS, J. L. de; SASAKI, F. F. C.; SANTOS, V. da S.
Afiliação:  LUCIANA ALVES DE OLIVEIRA, CNPMF; RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; JOSEMARA FERREIRA DOS SANTOS, UFRB; VIVIAN DOS SANTOS SOUZA, UFRB; JACIENE LOPES DE JESUS, CNPMF; FABIANA FUMI CERQUEIRA SASAKI, CNPMF; VANDERLEI DA SILVA SANTOS, CNPMF.
Título:  Effect of the storage period on physical-chemical characteristics, microbiological composition and sensory acceptance of two varieties of frozen sweet cassava
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Food Technology , Campinas, v. 24, e2020215, 2021
ISSN:  1981-6723
DOI:  https://doi.org/10.1590/1981-6723.21520
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract Sweet cassava can be sold frozen, i.e., frozen food, to facilitate preparation and consumption. This study aimed toevaluate physical-chemical characteristics, cooking time, microbiological quality and sensory attributes regarding the varieties BRS Aipim Brasil and Eucalipto in frozen storage. The roots were washed in water, sanitized, cut into cylinders, peeled, sanitized, drained, packed in nylon/ low density polyethylene packages and stored at -18 °C, being evaluated every 30 days, approximately. The Eucalipto variety showed the lowest moisture (61.98%) and the highest pulp yield (71.41%) and starch content (33.45%). However, the BRS Aipim Brasil variety had lower color intensity (11.48) and greater color angle (97.45°) than Eucalipto. The two cassava genotypes showed no difference in terms of acidity, luminosity, soluble solids, total sugar content and pH. The Eucalipto variety showed the shortest cooking time (25 minutes) and moisture (62.92%) concerning the five storage times that were evaluated. This variety also had the highest starch content during storage, except at 31 days. The Eucalipto variety was more accepted for the color, aroma and overall impression attributes. Regarding flavor and texture, the two varieties were considered similar and were classified between the hedonic terms ?like slightly? and ?like moderately?. The sensory acceptance of the roots was not altered during storage and the grades attributed were above 6.0, which represents the minimu... Mostrar Tudo
Thesagro:  Mandioca.
Thesaurus Nal:  Cassava.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226886/1/Effect-of-the-storage-period-on-physicalchemical-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF33408 - 1UPAAP - DDPublicação digital
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1.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, K. A. dos; SILVA, E. S. da; OLIVEIRA, M. da R.; BORSATO, A. V. Rendimento do óleo essencial de folhas de Vitex agnus castus L. em diferentes períodos de coleta. In: SEMINÁRIO INTERNACIONAL DE AGROECOLOGIA DA AMÉRICA DO SUL, 2.; JORNADA INTERNACIONAL DE EDUCAÇÃO DO CAMPO, 1.; SEMINÁRIO DE AGROECOLOGIA DE MATO GROSSO DO SUL, 6; ENCONTRO DE PRODUTORES AGROECOLÓGICOS DE MATO GROSSO DO SUL, 5.; SEMINÁRIO DE SISTEMAS AGROFLORESTAIS EM BASES AGROECOLÓGICAS DE MATO GROSSO DO SUL, 2., 2016, Dourados. Agroecologia e soberania alimentar: saberes em busca do bem viver: anais. Dourados: UFGD, 2016. Não paginado. Agroecol 2016. 1 CD-ROM. Publicado também em: Cadernos de Agroecologia, v. 11, n. 2, 2016.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, K. A. dos; SA, C. O. de; COSTA, C, X.; FARIAS, I. L.; BARRETO, L. M. G. Avaliação da produção e qualidade do leite em propriedades no município de Porto da Folha - Sergipe. Revista Agrária Acadêmica, v. 3, n. 5, set./out. 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, K. A. dos; NÉSPOLI, J. R.; OLIVEIRA, D. M. de; BOTELHO, F. J. E.; GODINHO, V. de P. C. Desempenho de híbridos de milho sob condições de risco climático no Município de Porto Velho, RO. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA RONDÔNIA, 6.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 2015, Porto Velho, RO. Anais... Porto Velho: Embrapa Rondônia, 2015. p. 81. Editor: Alexsandro Lara Teixeira.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, K. A. dos; PASTOR, E. M.; CAMPOS, G.; PEREIRA, G. S.; CASTRO, A. R. de; MONTEIRO, P. L. de A.; SILVA, W. M. Avaliação físico-química e microbiológica do Lago Parque Arnulpho Fioravante de Dourados/MS. In: JORNADA DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA, 2014, Dourados. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2014. 1 CD-ROM; JIPE 2014.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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5.Imagem marcado/desmarcadoNÉSPOLI, J. R.; BOTELHO, F. J. E.; OLIVEIRA, D. M. de; BROGIN, R. L.; SANTOS, K. A. dos; SUAVE, J. R. Produtividade de genótipos de soja transgênica em Porto Velho, RO. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA RONDÔNIA, 6.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 2015, Porto Velho, RO. Anais... Porto Velho: Embrapa Rondônia, 2015. p. 93. Editor: Alexsandro Lara Teixeira.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, K. A. dos; MAIA, I. C.; COSTA, D. dos S.; SANTOS, C. V. B. dos; COSTA, V. S. de O.; MOURA, M. S. B. de. Estimativa do índice de área foliar da videira utilizando imagens obtidas em aeronave remotamente pilotada no Submédio do Vale São Francisco, Journal of Hyperspectral Remote Sensing, v. 13, n. 5, p. 655-667, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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