|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
20/04/2015 |
Data da última atualização: |
20/04/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
TAVERNARI, F. de C.; LIMA, G. J. M. M. de; SOUZA, S. R. de; MANZKE, N. E.; MENTEM, J. F. M. |
Afiliação: |
FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA; GUSTAVO JULIO MELLO M DE LIMA, CNPSA; SILVIO ROSA DE SOUZA, Bunge Alimentos S.A.; NAIANA EINHARDT MANZKE, UFPEL; JOSÉ FERNANDO MACHADO MENTEM, ESALQ-USP, Piracicaba-SP. |
Título: |
Peletização de farelo de soja com adição de glicerina bruta. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO INTERNACIONAL DE AVES E SUÍNOS, 15.; SEMINÁRIO TÉCNICO CIENTÍFICO DE AVES E SUÍNOS; FEIRA DA INDÚSTRIA LATINO-AMERICANA DE AVES E SUÍNOS, 2014, Florianópolis. Anais... Florianópolis: Gessulli, 2014. AVESUI 2014. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Objetivou-se avaliar a peletização de farelo de soja com a inclusão de níveis crescentes de glicerina bruta. O delineamento experimental foi em blocos casualizados, com seis tratamentos (0,0; 0,5; 1,0; 1,5; 2,0 e 5,0% de inclusão de glicerina ao farelo de soja) e cinco repetições (batidas) de 250 kg para cada tratamento. O farelo foi misturado com a glicerina em um misturador vertical para depois ser peletizado, com vapor, e os blocos foram constituídos pela passagem de uma repetição de cada tratamento pela peletizadora. Entre as peletizações das batidas, foi passada na peletizadora uma quantidade de 50 kg de farelo de trigo moído para a limpeza da mesma. A glicerina bruta testada melhorou a qualidade dos peletes de farelo de soja. O consumo de energia elétrica reduziu com a inclusão de níveis crescentes de glicerina bruta, contudo a produtividade, em tonelada/hora, reduziu linearmente e foi comprometida com níveis acima de 2% de inclusão. A glicerina bruta é um umectante eficiente que pode ser usado para melhorar a qualidade dos peletes e reduzir o consumo de energia elétrica pelas fabricas de rações. The study was carried out to evaluate the pelleting response of soybean meal with increasing levels of crude glycerin. It was used a randomized block design with six treatments (0.0; 0.5; 1.0; 1.5; 2.0 and 5.0 % inclusion of glycerol in the soybean meal) and five replicates (batchs) of 250 kg for each treatment. Soybean meal was mixed with glycerin in a vertical mixer and then steam pelletized. Blocks were formed by five batches, each one representing one treatment passing by the pelletizer. Fifty kg of ground wheat bran were passed by the pelletizer between batches, for cleaning purposes. The crude glycerin tested improved the quality of soybean meal pellets. The electricity consumption decreased with increasing levels of crude glycerin. However, pellet productivity (tons/hour) was linearly reduced with crude glycerin inclusion levels above 2%. The crude glycerin is an effective pelleting moisturizer that can be used to improve the quality of pellets and reduce electricity consumption by feed mills. MenosObjetivou-se avaliar a peletização de farelo de soja com a inclusão de níveis crescentes de glicerina bruta. O delineamento experimental foi em blocos casualizados, com seis tratamentos (0,0; 0,5; 1,0; 1,5; 2,0 e 5,0% de inclusão de glicerina ao farelo de soja) e cinco repetições (batidas) de 250 kg para cada tratamento. O farelo foi misturado com a glicerina em um misturador vertical para depois ser peletizado, com vapor, e os blocos foram constituídos pela passagem de uma repetição de cada tratamento pela peletizadora. Entre as peletizações das batidas, foi passada na peletizadora uma quantidade de 50 kg de farelo de trigo moído para a limpeza da mesma. A glicerina bruta testada melhorou a qualidade dos peletes de farelo de soja. O consumo de energia elétrica reduziu com a inclusão de níveis crescentes de glicerina bruta, contudo a produtividade, em tonelada/hora, reduziu linearmente e foi comprometida com níveis acima de 2% de inclusão. A glicerina bruta é um umectante eficiente que pode ser usado para melhorar a qualidade dos peletes e reduzir o consumo de energia elétrica pelas fabricas de rações. The study was carried out to evaluate the pelleting response of soybean meal with increasing levels of crude glycerin. It was used a randomized block design with six treatments (0.0; 0.5; 1.0; 1.5; 2.0 and 5.0 % inclusion of glycerol in the soybean meal) and five replicates (batchs) of 250 kg for each treatment. Soybean meal was mixed with glycerin in a vertical mixer and then... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Farelo de soja; Glicerina bruta; Umectante. |
Thesagro: |
Nutrição; Peletização. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/122506/1/final7400.pdf
|
Marc: |
LEADER 02972nam a2200217 a 4500 001 2013795 005 2015-04-20 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aTAVERNARI, F. de C. 245 $aPeletização de farelo de soja com adição de glicerina bruta.$h[electronic resource] 260 $aIn: SEMINÁRIO INTERNACIONAL DE AVES E SUÍNOS, 15.; SEMINÁRIO TÉCNICO CIENTÍFICO DE AVES E SUÍNOS; FEIRA DA INDÚSTRIA LATINO-AMERICANA DE AVES E SUÍNOS, 2014, Florianópolis. Anais... Florianópolis: Gessulli, 2014. AVESUI 2014.$c2014 520 $aObjetivou-se avaliar a peletização de farelo de soja com a inclusão de níveis crescentes de glicerina bruta. O delineamento experimental foi em blocos casualizados, com seis tratamentos (0,0; 0,5; 1,0; 1,5; 2,0 e 5,0% de inclusão de glicerina ao farelo de soja) e cinco repetições (batidas) de 250 kg para cada tratamento. O farelo foi misturado com a glicerina em um misturador vertical para depois ser peletizado, com vapor, e os blocos foram constituídos pela passagem de uma repetição de cada tratamento pela peletizadora. Entre as peletizações das batidas, foi passada na peletizadora uma quantidade de 50 kg de farelo de trigo moído para a limpeza da mesma. A glicerina bruta testada melhorou a qualidade dos peletes de farelo de soja. O consumo de energia elétrica reduziu com a inclusão de níveis crescentes de glicerina bruta, contudo a produtividade, em tonelada/hora, reduziu linearmente e foi comprometida com níveis acima de 2% de inclusão. A glicerina bruta é um umectante eficiente que pode ser usado para melhorar a qualidade dos peletes e reduzir o consumo de energia elétrica pelas fabricas de rações. The study was carried out to evaluate the pelleting response of soybean meal with increasing levels of crude glycerin. It was used a randomized block design with six treatments (0.0; 0.5; 1.0; 1.5; 2.0 and 5.0 % inclusion of glycerol in the soybean meal) and five replicates (batchs) of 250 kg for each treatment. Soybean meal was mixed with glycerin in a vertical mixer and then steam pelletized. Blocks were formed by five batches, each one representing one treatment passing by the pelletizer. Fifty kg of ground wheat bran were passed by the pelletizer between batches, for cleaning purposes. The crude glycerin tested improved the quality of soybean meal pellets. The electricity consumption decreased with increasing levels of crude glycerin. However, pellet productivity (tons/hour) was linearly reduced with crude glycerin inclusion levels above 2%. The crude glycerin is an effective pelleting moisturizer that can be used to improve the quality of pellets and reduce electricity consumption by feed mills. 650 $aNutrição 650 $aPeletização 653 $aFarelo de soja 653 $aGlicerina bruta 653 $aUmectante 700 1 $aLIMA, G. J. M. M. de 700 1 $aSOUZA, S. R. de 700 1 $aMANZKE, N. E. 700 1 $aMENTEM, J. F. M.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
20/07/2023 |
Data da última atualização: |
20/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
BELLOTTO, A. C. V. M.; COSER, W.; AMARANTE, C. V. T. do; STEFFENS, C. A.; ARGENTA, L. C.; FREITAS, S. T. de. |
Afiliação: |
ÁDINA CRISTINA VAZ MORAES BELLOTTO, Universidade do Estado de Santa Catarina. Lages, SC; WILLIAM COSER, Universidade do Estado de Santa Catarina. Lages, SC; CASSANDRO VIDAL TALAMINI DO AMARANTE, Universidade do Estado de Santa Catarina. Lages, SC; CRISTIANO ANDRÉ STEFFENS, Universidade do Estado de Santa Catarina. Lages, SC; LUIZ CARLOS ARGENTA, EMPASC; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA. |
Título: |
VIS-NIR portable espectrometer for non-destructive assessment of maturity and quality of Gala apples. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Fruticultura, v. 45, e-660, 2023. |
DOI: |
https://dx.doi.org/10.1590/0100-29452023660 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Visible and near infrared (VIS-NIR) spectroscopy is a non-destructive, fast, practical and reliable technique to determine maturity and quality attributes in apple fruit. However, the effects of cultivar and growing conditions on the predictive performance of the equipment must be determined before its commercial application in the apple industry. This study was carried out to evaluate the efficiency of a VIS-NIR portable spectrometer for fast and non-destructive determination of quality attributes in apples of the ?Gala? group (?Maxi Gala?, ?Royal Gala?, ?Imperial Gala? and ?Galaxy?) harvested in three commercial orchards (corresponding to the production sites: Vacaria, Fraiburgo and São Joaquim) in Southern Brazil. At the commercial harvest and after three months of cold storage (1.5 ± 0.3 ºC and relative humidity of 92 ± 2%), fruit were assessed in terms of spectral data in the wavelength range between 310 and 1100 nm with a VIS-NIR portable spectrometer. After collecting the spectral data, fruit were submitted to physicochemical analysis of dry matter (DM), soluble solids content (SSC), flesh firmness and texture. The calibration models were developed using three sets of spectral and physicochemical data: (1) without separating by cultivar and orchard; (2): separating by cultivar, regardless of orchard; (3): separating by cultivar and by orchard. The calibration models were obtained by the partial least squares (PLS) regression technique. The accuracy of the calibration models for each dataset was evaluated in the validation step considering the values of the relative root mean square error of cross-validation (RMSECVr ? 10%). Models developed for each cultivar in each orchard (location) were more accurate and efficient to assess DM, SSC and flesh firmness, compared to the models developed for each cultivar, regardless of orchard, or without separating by cultivar and by orchard. Therefore, VIS-NIR spectrometer is a promising tool for the rapid and non-destructive analysis of quality attributes in ?Gala? apples. However, the equip- ment must be calibrated for each cultivar (?Maxi Gala?, ?Royal Gala?, ?Imperial Gala? and ?Galaxy?) and growing condition (orchard) in order to obtain more precise analyses of DM, SSC and flesh firmness in the fruit. MenosVisible and near infrared (VIS-NIR) spectroscopy is a non-destructive, fast, practical and reliable technique to determine maturity and quality attributes in apple fruit. However, the effects of cultivar and growing conditions on the predictive performance of the equipment must be determined before its commercial application in the apple industry. This study was carried out to evaluate the efficiency of a VIS-NIR portable spectrometer for fast and non-destructive determination of quality attributes in apples of the ?Gala? group (?Maxi Gala?, ?Royal Gala?, ?Imperial Gala? and ?Galaxy?) harvested in three commercial orchards (corresponding to the production sites: Vacaria, Fraiburgo and São Joaquim) in Southern Brazil. At the commercial harvest and after three months of cold storage (1.5 ± 0.3 ºC and relative humidity of 92 ± 2%), fruit were assessed in terms of spectral data in the wavelength range between 310 and 1100 nm with a VIS-NIR portable spectrometer. After collecting the spectral data, fruit were submitted to physicochemical analysis of dry matter (DM), soluble solids content (SSC), flesh firmness and texture. The calibration models were developed using three sets of spectral and physicochemical data: (1) without separating by cultivar and orchard; (2): separating by cultivar, regardless of orchard; (3): separating by cultivar and by orchard. The calibration models were obtained by the partial least squares (PLS) regression technique. The accuracy of the calibration ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Amadurecimento; Análise não destrutiva; Calibração multivariada; Espectroscopia; Non-destructive analysis; Qualidade da maçã; VIS-NIR. |
Thesagro: |
Maçã; Maturação. |
Thesaurus NAL: |
Apples; Maturity stage; Spectroscopy. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1155077/1/VIS-NIR-portable-espectrometer-for-non-destructive-assessment-of-maturity-and-quality-of-Gala-apples-2023.pdf
|
Marc: |
LEADER 03309naa a2200337 a 4500 001 2155077 005 2023-07-20 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://dx.doi.org/10.1590/0100-29452023660$2DOI 100 1 $aBELLOTTO, A. C. V. M. 245 $aVIS-NIR portable espectrometer for non-destructive assessment of maturity and quality of Gala apples.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aVisible and near infrared (VIS-NIR) spectroscopy is a non-destructive, fast, practical and reliable technique to determine maturity and quality attributes in apple fruit. However, the effects of cultivar and growing conditions on the predictive performance of the equipment must be determined before its commercial application in the apple industry. This study was carried out to evaluate the efficiency of a VIS-NIR portable spectrometer for fast and non-destructive determination of quality attributes in apples of the ?Gala? group (?Maxi Gala?, ?Royal Gala?, ?Imperial Gala? and ?Galaxy?) harvested in three commercial orchards (corresponding to the production sites: Vacaria, Fraiburgo and São Joaquim) in Southern Brazil. At the commercial harvest and after three months of cold storage (1.5 ± 0.3 ºC and relative humidity of 92 ± 2%), fruit were assessed in terms of spectral data in the wavelength range between 310 and 1100 nm with a VIS-NIR portable spectrometer. After collecting the spectral data, fruit were submitted to physicochemical analysis of dry matter (DM), soluble solids content (SSC), flesh firmness and texture. The calibration models were developed using three sets of spectral and physicochemical data: (1) without separating by cultivar and orchard; (2): separating by cultivar, regardless of orchard; (3): separating by cultivar and by orchard. The calibration models were obtained by the partial least squares (PLS) regression technique. The accuracy of the calibration models for each dataset was evaluated in the validation step considering the values of the relative root mean square error of cross-validation (RMSECVr ? 10%). Models developed for each cultivar in each orchard (location) were more accurate and efficient to assess DM, SSC and flesh firmness, compared to the models developed for each cultivar, regardless of orchard, or without separating by cultivar and by orchard. Therefore, VIS-NIR spectrometer is a promising tool for the rapid and non-destructive analysis of quality attributes in ?Gala? apples. However, the equip- ment must be calibrated for each cultivar (?Maxi Gala?, ?Royal Gala?, ?Imperial Gala? and ?Galaxy?) and growing condition (orchard) in order to obtain more precise analyses of DM, SSC and flesh firmness in the fruit. 650 $aApples 650 $aMaturity stage 650 $aSpectroscopy 650 $aMaçã 650 $aMaturação 653 $aAmadurecimento 653 $aAnálise não destrutiva 653 $aCalibração multivariada 653 $aEspectroscopia 653 $aNon-destructive analysis 653 $aQualidade da maçã 653 $aVIS-NIR 700 1 $aCOSER, W. 700 1 $aAMARANTE, C. V. T. do 700 1 $aSTEFFENS, C. A. 700 1 $aARGENTA, L. C. 700 1 $aFREITAS, S. T. de 773 $tRevista Brasileira de Fruticultura$gv. 45, e-660, 2023.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|