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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  10/05/2024
Data da última atualização:  24/05/2024
Autoria:  SILVA, E. de B.; LIMA, R. C.; GAURAT, J. O.; BRAGA NETO, A. M.; CRUZ, M. do C. M. da; BIÉ, D. C. A.; GONÇALVES, E. D.; SILVA, L. F. de O.; MOURA, P. H. A.; SOUZA, S. M. de.
Afiliação:  ENILSON DE BARROS SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; RAMONY CRISTINA LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; JÉSSICA OLIVEIRA GAURAT, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; ARI MEDEIROS BRAGA NETO, INSTITUTO FEDERAL DE MINAS GERAIS; MARIA DO CÉU MONTEIRO DA CRUZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; DALILA COSTA APARECIDA BIÉ, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; EMERSON DIAS GONÇALVES, EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DE MINAS GERAIS; LUIZ FERNANDO DE OLIVEIRA SILVA, EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DE MINAS GERAIS; PEDRO HENRIQUE ABREU MOURA, EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DE MINAS GERAIS; SHIRLEY MACEDO DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI.
Título:  Soil acidity levels for blackberry liming recommendation and yield increase.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 59, e03398, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2024.v59.03398
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Níveis de acidez do solo para recomendação de calagem e aumento de produção da amora-preta.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to determine the acidity levels to obtain adequate soil chemical attributes for the maximum fruit yield of blackberry trees grown in acidic soils subjected to increasing limestone rates. The BRS Tupy, Brazos, Guarani, and BRS Xavante blackberry cultivars were evaluated on the Typic Hapludox (LVdf) and Rhodic Hapludox (LVd) soils, to which four rates of dolomitic limestone were applied (0, 1.5, 3.0, and 6.0 Mg ha-¹). The effect of liming on soil chemical attributes, in a 2×4 factorial arrangement (soils and limestone rates), as well as leaf nutrient content and fruit yield, in a 2×4×4 factorial arrangement (soils, limestone rates, and cultivars), were evaluated. The maximum fruit yield was obtained with 3.3 Mg ha-¹ dolomitic limestone. The blackberry cultivars showed a high demand for Ca, Mg, and base saturation and a low tolerance to aluminum in the soils. From 3.3 Mg ha-¹ dolomitic limestone, the maximum fruit yield of blackberry trees grown in acidic soils is obtained with pH 5.6, maximum tolerated aluminum saturation of 6%, Ca and Mg concentration of 45.3 mmolc kg-¹, and base saturation of 48.3%. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi determinar os níveis de acidez para obter os atributos químicos do solo adequados à máxima produção de frutos de amoreiras-pretas cultivadas em solos ácidos submetidos a doses crescentes de calcário. Foram avaliadas as cultivares de amoreira-preta BRS Tupy, Brazos, Guarani e BRS Xavante nos solos Lat... Mostrar Tudo
Thesagro:  Acidez do Solo; Alumínio; Amora Preta; Calagem; Calcário Dolomítico; Eficiência Nutricional; Latossolo Vermelho.
Thesaurus Nal:  Aluminum; Base saturation; Dolomitic limestone; Liming; Rubus; Soil pH.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1164223/1/Soil-acidity-levels-2024.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE67570 - 1UPEAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  30/09/2019
Data da última atualização:  03/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SANTOS, M. C. dos; TEODORO, A. V.; MENEZES, M. S.; PINTO ZEVALOS, D. M.; ARRIGONI BLANK, M. de F.; OLIVEIRA, E. M. C.; SAMPAIO, T. S.; FARIAS, A. P.; COELHO, C. R.; BLANK, A. F.
Afiliação:  MARIA CLEZIA DOS SANTOS; ADENIR VIEIRA TEODORO, CPATC; MARIANA SANTOS MENEZES; DELIA M. PINTO ZEVALOS; MARIA DE FÁTIMA ARRIGONI BLANK; ELIZANGELA MERCIA CRUZ OLIVEIRA; TAIS SANTOS SAMPAIO; ADRIANO PIMENTEL FARIAS; CAROLINE RABELO COELHO; ARIE FITZGERALD BLANK.
Título:  Bioactivity of essential oil from Lippia gracilis Schauer against two major coconut pest mites and toxicity to a non-target predator.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Crop Protection, N. 125, 104913, 2019.
ISSN:  0261-2194
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Bioactivity of essential oil from Lippia gracilis Schauer against two major coconut pest mites and toxicity to a non-target predator.
Thesagro:  Ácaro; Coco; Lipídio; Óleo; Praga de Planta.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/202393/1/2019-Lippia-CropProtection.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATC25567 - 1UPCAP - DD
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