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Registros recuperados : 39 | |
4. | | JUNKER, L. C.; SOUZA, B. P. de; FRANCO, M. H. R.; CONCENCO, G.; FRANÇA, A. C.; DELGADO, M. N. Anatomia foliar de biotipos de capim-arroz resistente e suscetível ao Quinclorac. In: CONGRESSO BRASILEIRO DA CIÊNCIA DAS PLANTAS DANINHAS, 28., 2012, Campo Grande. A ciência das plantas daninhas na era da biotecnologia: anais. Campo Grande: SBCPD, 2012. 1 CD-ROM Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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7. | | GOMIDE, C. A. M.; PACIULLO, D. S. C.; COSTA, I. A.; SOUZA, B. P.; PEREIRA, A. V.; MARTINS, C. E. Produção de forragem e estrutura do dossel em dois clones de capim-elefante anão sob diferentes manejos. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA. 45., 2008, Lavras, MG. Anais... Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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13. | | SOUZA, B. P.; ALMEIDA, M. O.; JUNKER, L. C.; FERREIRA, E. A.; CONCENCO, G.; FRANÇA, A. C.; DELGADO, M. N.; GALON, L.; ASPIAZÚ, I.; SILVA, A. F. da. Anatomia da raiz de biotipos de capim-arroz resistente ao Quinclorac. In: CONGRESSO BRASILEIRO DA CIÊNCIA DAS PLANTAS DANINHAS, 28., 2012, Campo Grande. A ciência das plantas daninhas na era da biotecnologia: anais. Campo Grande: SBCPD, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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14. | | PACIULLO, D. S. C.; FERNANDES, P. B.; GOMIDE, C. A. de M.; CASTRO, C. R. T. de; ARAUJO, V. B. F. DE; SOUZA, B. P. DE. Alocação de biomassa em Brachiaria brizantha, influenciada pelo nível de sombreamento e pela dose de nitrogênio. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 46., 2009, Maringá. Anais... Maringá: SBZ, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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15. | | SILVA, E. de B.; SOUZA, B. P. de; DONATO, S. L. R.; AMORIM, E. P.; CARVALHO, F. P. de; ALMEIDA, M. de O. Deficiências de macronutrientes no estado nutricional de mudas de Bananeira tipo Prata. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 30, n. 1, p. 82-92, Jan./Feb. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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16. | | GOMIDE, C. A. de M.; LIMA, A. M.; COSTA, I. A.; SOUZA, B. P.; PACIULLO, D. S. C.; FERNANDES, P. B.; CASTRO, C. R. T. de. Morfogênese de clones de capim-elefante: estação seca. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 46., 2009, Maringá. Inovação científica e tecnológica em zootecnia: anais dos resumos. Maringa: SBZ: UEM, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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18. | | CASTRO, C. R. T. de; PACIULLO, D. S. C.; GOMIDE, C. A. de M.; LEDO, F. J. da S.; TAVELA, R. C.; CAMPOS, N. R.; SOUZA, B. P. Características agronômicas da pastagem de Brachiaria decumbens submetida a três percentagens de cobertura arbórea. In: REUNIÓN ASOCIACÓN LATINOAMERICANA DE PRODUCCIÓN ANIMAL, 20., REUNIÓN ASOCIACIÓN PERUANA DE PRODUCCIÓN ANIMAL, 30., CONGRESO INTERNACIONAL DE GANADERIA DOBLE PROPOSITO, 5., 2007, Cuzco. Anais... Cuzco: ALPA/APPA, 2007. 1 CD. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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19. | | CASTRO, C. R. T. de; PACIULLO, D. S. C.; GOMIDE, C. A. de M.; COSTA, F. J. N.; TAVELA, R. C.; CAMPOS, N. R.; SOUZA, B. P. Características agronômicas da pastagem de Brachiaria decumbens submetida a três percentagens de cobertura arbórica. In: REUNIÓN ASOCIACÓN LATINOAMERICANA DE PRODUCCIÓN ANIMAL, 20.; REUNIÓN ASOCIACIÓN PERUANA DE PRODUCCIÓN ANIMAL, 30.; CONGRESO INTERNACIONAL DE GANADERIA DOBLE PROPOSITO, 5., 2007, Cuzco. Resumenes... Cuzco: ALPA/APPA, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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20. | | PACIULLO, D. S. C.; FERNANDES, P. B.; GOMIDE, C. A. M.; ARAÚJO, V. B. F.; SOUZA, B. P.; CASTRO, C. R. T.; SOUZA SOBRINHO, F. Crescimento do capim-xaraes, influenciado pela dose de nitrogênio e nível de sombreamento. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 5., 2008, Aracaju. Anais... Aracaju: SNPA, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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Registros recuperados : 39 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
14/07/2023 |
Data da última atualização: |
14/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BARRETO, S. M. A.; SILVA, A. B. M. da; DUTRA, M. da C. P.; BASTOS, D. C.; CARVALHO, A. J. de B. A.; VIANA, A. C.; NARAIN, N.; LIMA, M. dos S. |
Afiliação: |
SUZANA MARIA ANDRADE BARRETO, Federal University of Sergipe, São Cristovão, SE; ANA BEATRIZ MARTINS DA SILVA, Federal Institute of Sertão Pernambucano, Petrolina, PE; MARIA DA CONCEIÇÃO PRUDÊNCIO DUTRA, Federal Institute of Sertão Pernambucano, Petrolina, PE; DEBORA COSTA BASTOS, CPATSA; ANA JÚLIA DE BRITO ARAÚJO CARVALHO, Federal Institute of Sertão Pernambucano, Petrolina, PE; ARÃO CARDOSO VIANA, Federal Institute of Sertão Pernambucano, Petrolina, PE; NARENDRA NARAIN, Federal University of Sergipe, São Cristovão, SE; MARCOS DOS SANTOS LIMA, Federal University of Sergipe, São Cristovão, SE. |
Título: |
Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) on fermentation metabolites, phenolic compounds, and bioaccessibility of Brazilian fermented oranges. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 408, 135121, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.135121 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazil is the largest producer of oranges worldwide, as well as one of the largest producers of orange juice. Alcoholic fermented beverages have been considered a marketable alternative for oranges. In this study, four S. cerevisiae commercial yeasts were evaluated for metabolites generated during orange juice (cv. ?P?era D9′ ) fermentation. Alcohols, sugars, and organic acids were evaluated by HPLC-DAD-RID during fermentation, and phenolic compounds were analyzed in fermented orange. Orange juice and fermented oranges were also subjected to digestion simulations. The yeasts presented an adequate fermentation activity, based on sugar consumption, and high ethanol (>10.5%) and glycerol (4.8?5.5 g/L) contents. The yeast strains T-58 and US-05 produced high levels of lactic acid. Phenolic compounds and antioxidant activity did not differ amongst yeasts, presenting hesperidin levels between 115 and 127 mg/L, respectively. The fermented orange showed a >70% bioaccessibility, compared to juice, especially for catechin, epigallocatechin-gallate, procyanidin-B2, rutin, and procyanidin-B1. |
Palavras-Chave: |
Bioacessibilidade; Composição da bebida; Compostos bioativos. |
Thesagro: |
Composto Fenólico; Laranja; Saccharomyces Cerevisiae; Suco de Laranja. |
Thesaurus NAL: |
Bioactive compounds; Citrus; Oranges; Phenolic compounds. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154942/1/Effect-of-commercial-yeasts-Saccharomyces-cerevisiae-on-fermentation-2023.pdf
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Marc: |
LEADER 02207naa a2200349 a 4500 001 2154942 005 2023-07-14 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.135121$2DOI 100 1 $aBARRETO, S. M. A. 245 $aEffect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) on fermentation metabolites, phenolic compounds, and bioaccessibility of Brazilian fermented oranges.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aBrazil is the largest producer of oranges worldwide, as well as one of the largest producers of orange juice. Alcoholic fermented beverages have been considered a marketable alternative for oranges. In this study, four S. cerevisiae commercial yeasts were evaluated for metabolites generated during orange juice (cv. ?P?era D9′ ) fermentation. Alcohols, sugars, and organic acids were evaluated by HPLC-DAD-RID during fermentation, and phenolic compounds were analyzed in fermented orange. Orange juice and fermented oranges were also subjected to digestion simulations. The yeasts presented an adequate fermentation activity, based on sugar consumption, and high ethanol (>10.5%) and glycerol (4.8?5.5 g/L) contents. The yeast strains T-58 and US-05 produced high levels of lactic acid. Phenolic compounds and antioxidant activity did not differ amongst yeasts, presenting hesperidin levels between 115 and 127 mg/L, respectively. The fermented orange showed a >70% bioaccessibility, compared to juice, especially for catechin, epigallocatechin-gallate, procyanidin-B2, rutin, and procyanidin-B1. 650 $aBioactive compounds 650 $aCitrus 650 $aOranges 650 $aPhenolic compounds 650 $aComposto Fenólico 650 $aLaranja 650 $aSaccharomyces Cerevisiae 650 $aSuco de Laranja 653 $aBioacessibilidade 653 $aComposição da bebida 653 $aCompostos bioativos 700 1 $aSILVA, A. B. M. da 700 1 $aDUTRA, M. da C. P. 700 1 $aBASTOS, D. C. 700 1 $aCARVALHO, A. J. de B. A. 700 1 $aVIANA, A. C. 700 1 $aNARAIN, N. 700 1 $aLIMA, M. dos S. 773 $tFood Chemistry$gv. 408, 135121, 2023.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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