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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre; Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
30/10/2015 |
Data da última atualização: |
10/03/2017 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
FERREIRA, J.; BLANC, L.; KANASHIRO, M.; LEES, A. C.; BOURGOIN, C.; FREITAS, J. V. de; GAMA, M. B.; LAURENT, F.; MARTINS, M. B.; MOURA, N.; OLIVEIRA, M. V. N. d'; SOTTA, E. D.; SOUZA, C. R. de; RUSCHEL, A. R.; SCHWARTZ, G.; ZWERTS, J.; SIST, P. |
Afiliação: |
JOICE NUNES FERREIRA, CPATU; Lilian Blanc, CIRAD; MILTON KANASHIRO, CPATU; Alexander Charles Lees, MPEG; Clément Bourgoin, CIRAD; Joberto Veloso de Freitas, SERVIÇO FLORESTAL BRASILEIRO; MICHELLINY DE MATOS BENTES GAMA, CPAF-RO; François Laurent, Universidade de Le Mans; Marlucia Bonifácio Martins, MPEG; Nárgila Moura, MPEG; MARCUS VINICIO NEVES D OLIVEIRA, CPAF-AC; ELENEIDE DOFF SOTTA, CPAF-AP; CINTIA RODRIGUES DE SOUZA, CPAA; ADEMIR ROBERTO RUSCHEL, CPATU; GUSTAVO SCHWARTZ, CPATU; Joeri Zwerts, CELOS; Plinio Sist, CIRAD. |
Título: |
Degradação florestal na Amazônia: como ultrapassar os limites conceituais, científicos e técnicos para mudar esse cenário. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2015. |
Páginas: |
29 p. |
Série: |
(Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 413). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Os dez pontos-chave identificados nesse documento enfatizam a importância de reconhecer a degradação florestal como uma ameaça séria à conservação da Floresta Amazônica. O combate aos impactos da degradação merece tanta atenção quanto o desmatamento quando se considera a abrangência espacial dos eventos de queimadas, exploração predatória de madeira e fragmentação das florestas. Ao contrário dos desmatamentos, os efeitos da degradação são mais difíceis de perceber, podem ocorrer de forma lenta e, em longo prazo, terminam por ameaçar a biodiversidade e comprometer serviços ecológicos importantes nas florestas. O combate à degradação florestal requer um esforço coordenado do governo e da sociedade. Os cientistas têm muito a contribuir com o desenvolvimento de metodologias, indicadores, sistemas de classificação e estimativas dos impactos. A integração dos diversos setores é fundamental para implementar medidas sistemáticas de monitoramento, controle e incentivos para impedir a degradação florestal na Amazônia. |
Thesagro: |
Desmatamento; Floresta. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/132200/1/DOC413.pdf
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Marc: |
LEADER 02071nam a2200349 a 4500 001 2027698 005 2017-03-10 008 2015 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aFERREIRA, J. 245 $aDegradação florestal na Amazônia$bcomo ultrapassar os limites conceituais, científicos e técnicos para mudar esse cenário.$h[electronic resource] 260 $aBelém, PA: Embrapa Amazônia Oriental$c2015 300 $a29 p. 490 $a(Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 413). 520 $aOs dez pontos-chave identificados nesse documento enfatizam a importância de reconhecer a degradação florestal como uma ameaça séria à conservação da Floresta Amazônica. O combate aos impactos da degradação merece tanta atenção quanto o desmatamento quando se considera a abrangência espacial dos eventos de queimadas, exploração predatória de madeira e fragmentação das florestas. Ao contrário dos desmatamentos, os efeitos da degradação são mais difíceis de perceber, podem ocorrer de forma lenta e, em longo prazo, terminam por ameaçar a biodiversidade e comprometer serviços ecológicos importantes nas florestas. O combate à degradação florestal requer um esforço coordenado do governo e da sociedade. Os cientistas têm muito a contribuir com o desenvolvimento de metodologias, indicadores, sistemas de classificação e estimativas dos impactos. A integração dos diversos setores é fundamental para implementar medidas sistemáticas de monitoramento, controle e incentivos para impedir a degradação florestal na Amazônia. 650 $aDesmatamento 650 $aFloresta 700 1 $aBLANC, L. 700 1 $aKANASHIRO, M. 700 1 $aLEES, A. C. 700 1 $aBOURGOIN, C. 700 1 $aFREITAS, J. V. de 700 1 $aGAMA, M. B. 700 1 $aLAURENT, F. 700 1 $aMARTINS, M. B. 700 1 $aMOURA, N. 700 1 $aOLIVEIRA, M. V. N. d' 700 1 $aSOTTA, E. D. 700 1 $aSOUZA, C. R. de 700 1 $aRUSCHEL, A. R. 700 1 $aSCHWARTZ, G. 700 1 $aZWERTS, J. 700 1 $aSIST, P.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
22/04/2010 |
Data da última atualização: |
24/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
CEOTTO, H.; NASCIMENTO, J. dos S.; BRITO, M. A. V. P. e; BASTOS, M. do C. de F. |
Afiliação: |
HILANA CEOTTO, UFRJ; JANAÍNA DOS SANTOS NASCIMENTO, UFRJ; MARIA APARECIDA V PAIVA E BRITO, CNPGL; MARIA DO CARMO DE FREIRE BASTOS, UFRJ. |
Título: |
Bacteriocin production by Staphylococcus aureus involved in bovine mastitis in Brazil. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Research in Microbiology, Paris, v. 160, p. 592-599, 2009. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.resmic.2009.07.007 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In the present study, 257 Staphylococcus spp. strains were isolated from bovine mastitis cases in 56 different Brazilian dairy herds located in the southeast region of the country and tested for antimicrobial substance (AMS) production. Forty-six strains (17.9%) exhibited AMS production and their identification as Staphylococcus aureus was based on the presence of Gram-positive cocci and on positive results in tests for the ability to coagulate rabbit plasma, to ferment mannitol, and to produce acetoin. The AMS were characterized as bacteriocins (Bac) by their sensitivity to proteolytic enzymes. The Bacþ strains were tested for resistance to 14 antimicrobial agents showing different profiles. Eighteen strains (39.0%) expressed a multiple antibiotic resistance phenotype. Forty-five strains exhibited at least one plasmid DNA. Cross-immunity analysis against strain S. aureus A70, which produces aureocin A70, amplification of the aurABCD operon (which encodes aureocin A70) or detection of this same operon by DNA/DNA hybridization revealed that 34 strains produce bacteriocins either identical or similar to aureocin A70. The remaining 12 Bacþ strains produce antimicrobial peptides that seem to be distinct from the best characterized staphylococcal bacteriocins described thus far. The bacteriocin produced by strain 4185 may possess potential practical applications, since it was able to inhibit important pathogens such as Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, and Staphylococcus spp. isolated from nosocomial infections. MenosIn the present study, 257 Staphylococcus spp. strains were isolated from bovine mastitis cases in 56 different Brazilian dairy herds located in the southeast region of the country and tested for antimicrobial substance (AMS) production. Forty-six strains (17.9%) exhibited AMS production and their identification as Staphylococcus aureus was based on the presence of Gram-positive cocci and on positive results in tests for the ability to coagulate rabbit plasma, to ferment mannitol, and to produce acetoin. The AMS were characterized as bacteriocins (Bac) by their sensitivity to proteolytic enzymes. The Bacþ strains were tested for resistance to 14 antimicrobial agents showing different profiles. Eighteen strains (39.0%) expressed a multiple antibiotic resistance phenotype. Forty-five strains exhibited at least one plasmid DNA. Cross-immunity analysis against strain S. aureus A70, which produces aureocin A70, amplification of the aurABCD operon (which encodes aureocin A70) or detection of this same operon by DNA/DNA hybridization revealed that 34 strains produce bacteriocins either identical or similar to aureocin A70. The remaining 12 Bacþ strains produce antimicrobial peptides that seem to be distinct from the best characterized staphylococcal bacteriocins described thus far. The bacteriocin produced by strain 4185 may possess potential practical applications, since it was able to inhibit important pathogens such as Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, and Staphylococcus s... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Staphylococcus Aureus. |
Thesaurus NAL: |
antimicrobial peptides; bacteriocins; bovine mastitis. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
LEADER 02247naa a2200217 a 4500 001 1697365 005 2023-03-24 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.resmic.2009.07.007$2DOI 100 1 $aCEOTTO, H. 245 $aBacteriocin production by Staphylococcus aureus involved in bovine mastitis in Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2009 520 $aIn the present study, 257 Staphylococcus spp. strains were isolated from bovine mastitis cases in 56 different Brazilian dairy herds located in the southeast region of the country and tested for antimicrobial substance (AMS) production. Forty-six strains (17.9%) exhibited AMS production and their identification as Staphylococcus aureus was based on the presence of Gram-positive cocci and on positive results in tests for the ability to coagulate rabbit plasma, to ferment mannitol, and to produce acetoin. The AMS were characterized as bacteriocins (Bac) by their sensitivity to proteolytic enzymes. The Bacþ strains were tested for resistance to 14 antimicrobial agents showing different profiles. Eighteen strains (39.0%) expressed a multiple antibiotic resistance phenotype. Forty-five strains exhibited at least one plasmid DNA. Cross-immunity analysis against strain S. aureus A70, which produces aureocin A70, amplification of the aurABCD operon (which encodes aureocin A70) or detection of this same operon by DNA/DNA hybridization revealed that 34 strains produce bacteriocins either identical or similar to aureocin A70. The remaining 12 Bacþ strains produce antimicrobial peptides that seem to be distinct from the best characterized staphylococcal bacteriocins described thus far. The bacteriocin produced by strain 4185 may possess potential practical applications, since it was able to inhibit important pathogens such as Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, and Staphylococcus spp. isolated from nosocomial infections. 650 $aantimicrobial peptides 650 $abacteriocins 650 $abovine mastitis 650 $aStaphylococcus Aureus 700 1 $aNASCIMENTO, J. dos S. 700 1 $aBRITO, M. A. V. P. e 700 1 $aBASTOS, M. do C. de F. 773 $tResearch in Microbiology, Paris$gv. 160, p. 592-599, 2009.
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Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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