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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  04/12/2023
Data da última atualização:  11/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ROMERO PELÁEZ, R. D.; SERRA, L. A.; WISCHRAL, D.; CUNHA, J. R. B.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; SIQUEIRA, F. G. de; ALMEIDA, J. R. M. de.
Afiliação:  RUBÉN DARÍO ROMERO PELÁEZ, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; LUANA ASSIS SERRA; DAIANA WISCHRAL; JOICE RAÍSA BARBOSA CUNHA; THAIS DEMARCHI MENDES, CNPAE; THALYTA FRAGA PACHECO, CNPAE; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE; JOAO RICARDO MOREIRA DE ALMEIDA, CNPAE.
Título:  Improvement of laccase activity in co-culture of Panus lecomtei and Sporidiobolus pararoseus and its application as an enzymatic additive in biomass hydrolysis and dye decolorization.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Fermentation, v. 9, n. 11, 945, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/fermentation9110945
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work investigates the effects of the co-culture between the filamentous fungus Panus lecomtei and the yeast Sporidiobolus pararoseus in the production of laccases. The variations of time interval and inoculum volume of S. pararoseus in co-cultures with P. lecomtei stimulated laccase production, reaching its highest activity at nearly 2960.7 ± 244 U/mL with a maximum time point of 120 h and 2.0% (v/v), respectively. Further application in the pretreated sugarcane bagasse hydrolysis was performed, using P. lecomtei and S. pararoseus extract added to an enzyme mixture from the co-culture of P. lecomtei and Trichoderma reesei that positively favored the hydrolysis efficiency by 66.87%. Furthermore, the addition of P. lecomtei and S. pararoseus extract increased the degradation of industrial anthraquinone Remazol Brilliant Blue R by 78.98%. As a result, the extract derived from the co-culture of P. lecomtei and S. pararoseus rich in laccases presents potential in biotechnological applications, being suitable in the hydrolysis of lignocellulosic biomass and the degradation of unwanted dyes released in the environment.
Palavras-Chave:  Enzyme cocktail; Fungal co-culture; Laccases.
Thesaurus Nal:  Lignocellulose.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE4342 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  11/12/2012
Data da última atualização:  25/02/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SALIS, S. M. de; LEHN, C. R.; PADILHA, D. R. C.; MATTOS, P. P. de.
Afiliação:  SUZANA MARIA DE SALIS, CPAP; CARLOS RODRIGO LEHN, IFMS; DALY ROXANA CASTRO PADILHA, Bolsista Embrapa Pantanal; PATRICIA POVOA DE MATTOS, CNPF.
Título:  Changes in the structure due to strong winds in forest areas in the Pantanal, Brazil.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: Cerne, Lavras, v. 18, n. 3, p. 387-395, jul/set., 2012.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The Pantanal climate presents marked seasonality and eventually strong winds occur, especially in the beginning of the rainy season, which may last from September or October until April. A phytosociological study was conducted to evaluate the effects of a strong wind on the composition and structure of two forest formations in Pantanal wetland, a semideciduous forest (19º 15? 32??S and 55º 45? 23.7??W) and a forested savanna - ?cerradão? (19° 17? 21??S and 55º 45? 8.9??W), with trees with diameter at breast height (DBH) ≥ 5 cm. After the strong wind, a reduction of 6% of the basal area and volume in the semideciduous forest was observed, mainly due to the uprooting of Xylopia aromatica trees. In the forested savanna, the basal area and volume reduction was even higher; an estimated 10%, representing 69 uprooted trees per hectare, mainly of Copaifera martii trees. In both areas it was observed that the uprooted trees presented an average height and diameter bigger than the trees that remained intact. Usually, the trees that were uprooted presented higher wood density and the species that had broken branches had a lower density.
Palavras-Chave:  Cerradão; Distúrbio natural; Floresta semidecídua; Natural disturbance; Savanna forest; Semideciduous forest.
Thesagro:  Área Basal.
Thesaurus NAL:  basal area.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAP58617 - 1UPCSP - PPSP1769717697
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