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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
24/10/2018 |
Data da última atualização: |
24/10/2018 |
Autoria: |
SILVEIRA, D. R.; MILAN, C.; FERRASSO, M. M.; DIAS, P. A.; MORAES, T. P.; BANDARRA, P. M.; MINELLO, L. F.; TIMM, C. D. |
Afiliação: |
Débora R. Silveira, Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal/Departamento de Veterinária Preventiva/Universidade Federal de Pelotas - UFPel; Camile Milan, Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal/Departamento de Veterinária Preventiva/Universidade Federal de Pelotas - UFPel; Marina M. Ferrasso, Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal/Departamento de Veterinária Preventiva/Universidade Federal de Pelotas - UFPel; Priscila A. Dias, Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal/Departamento de Veterinária Preventiva/Universidade Federal de Pelotas - UFPel; Thamíris P. Moraes, Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal/Departamento de Veterinária Preventiva/Universidade Federal de Pelotas - UFPel; Paulo M. Bandarra, Núcleo de Reabilitação da Fauna Silvestre - Nurfs/Faculdade de Veterinária/Universidade Federal de Pelotas - UFPel; Luiz F. Minello, Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal/Departamento de Veterinária Preventiva/Universidade Federal de Pelotas - UFPel; Cláudio D. Timm, Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal/Departamento de Veterinária Preventiva/Universidade Federal de Pelotas - UFPel. |
Título: |
Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Salmonella spp. e Yersinia enterocolitica isoladas de animais silvestres em um centro de reabilitação. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 9, p. 1838-1843, setembro 2018 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em inglês: Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Salmonella spp. and Yersinia enterocolitica isolated from wildlife animals of a reabilitation center. |
Conteúdo: |
Muitas espécies de animais silvestres de vida livre servem como reservatório de bactérias patogênicas que ameaçam a saúde humana e dos animais domésticos. Algumas bactérias, como Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Yersinia enterocolitica e Salmonella enterica, causam enfermidades em humanos e podem contaminar os animais domésticos e silvestres. O Núcleo de Reabilitação da Fauna Silvestre da Universidade Federal de Pelotas (NURFS-UFPel) soluciona uma demanda regional específica de atenção à fauna silvestre brasileira. O objetivo desse trabalho foi identificar a presença de Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Salmonella spp. e Yersinia enterocolitica em animais silvestres que se encontravam em processo de reabilitação. Foram coletadas amostras de fezes, com uso de zaragatoas estéreis, de 34 aves, 16 mamíferos e 23 répteis. Dos 73 animais amostrados, quatro (5,48%) albergavam Y. enterocolitica, sendo duas aves, um mamífero e um réptil. Salmonella e Campylobacter não foram isolados. Os perfis de bandas dos isolados de Y. enterocolitica analisados pela rep-PCR foram diferentes entre si. Esses resultados indicam que as cepas isoladas não estão relacionadas entre si, não possuindo uma origem comum recente. Vanellus chilensis, Turdus rufiventris, Didelphis albiventris e Pantherophis guttatus podem albergar Y. enterocolitica e eliminá-la nas fezes, oferecendo risco de disseminação desse fontes de contaminação para humanos e outros animais. |
Palavras-Chave: |
Animal silvestre; Ave silvestre; Centro de reabilitação; Contamination sources; Fonte de contaminação; Mamífero silvetre; Pathogenic bacteria; Reabilition center; Répteis; Wild mammals. |
Thesagro: |
Bactéria Patogênica; Bacteriose. |
Thesaurus Nal: |
Reptiles; Wild birds; Wildlife. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/185015/1/Campylobacter-jejuni-Campylobacter-coli.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Territorial. |
Data corrente: |
19/01/2016 |
Data da última atualização: |
17/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SANTOS, M. N. dos; PINAGÉ, E. R.; LONGO, M.; ARAUJO, L. S. de; ADAMI, M.; MORTON, D.; KELLER, M. |
Afiliação: |
MAIZA NARA DOS SANTOS, BOLSISTA CNPM; EKENA R. PINAGÉ, BOLSISTA CNPM; MARCOS LONGO, BOLSISTA CNPM; LUCIANA SPINELLI DE ARAUJO, CNPM; MARCOS ADAMI, INPE; DOUGLAS MORTON, NASA; MICHAEL KELLER, PESQUISADOR VISITANTE CNPM/USDA. |
Título: |
Lidar-based assessment of forest edge effects across a degraded landscape in the Brazilian Amazon. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONFERENCE ON LIDAR APPLICATIONS FOR ASSESSING AND MANAGING FOREST ECOSYSTEMS, 14., 2015. La Grande Motte, France. Proceedings of SilviLaser... La Grande Motte, France: IGN, 2015. |
Páginas: |
p. 81-83. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Forest fragmentation divides forest areas into smaller discontinuous fragments, increasing the forest edge area that experiences different environmental conditions from interior areas [1]. According to one study, logging and deforestation generate ~32,000 and 38,000 km of new forest edge each year in the Brazilian Amazon [2]. Nearly 20% of the world?s forests are within 100m of agriculture, urban, or other non-forest land uses [3]. Forest edges suffer changes in microclimate, with reduced moisture and increased variability of temperature compared to the forest interiors. In addition, winds cause greater structural damage near the forest ends and affect other ecological processes such as pollination, seed dispersal, nutrient cycling and carbon storage. The extent of forest edges in the Brazilian Amazon grows each year, caused by deforestation and forest degradation from human activity. However, the extent of edge forests, and the changes in carbon stock resulting from alterations in microclimate and disturbance near forest edges are difficult to quantify. Previous studies have used multispectral remote sensing and geographic information systems (GIS) analysis to quantify fragmentation and the effect of edges [2]. We used lidar (light detection and ranging) measured canopy heights as a proxy variable to quantify forest edge effects across a degraded forest landscape of the Amazon in the Paragominas Municipality in Para State, Brazil. To our knowledge no previous study has used variability in forest height from lidar data to quantify changes in forest structure near edges in tropical forests. Lidar provides data with sub-meter vertical and horizontal accuracy, greatly improving forest structure quantification compared to traditional field studies. MenosForest fragmentation divides forest areas into smaller discontinuous fragments, increasing the forest edge area that experiences different environmental conditions from interior areas [1]. According to one study, logging and deforestation generate ~32,000 and 38,000 km of new forest edge each year in the Brazilian Amazon [2]. Nearly 20% of the world?s forests are within 100m of agriculture, urban, or other non-forest land uses [3]. Forest edges suffer changes in microclimate, with reduced moisture and increased variability of temperature compared to the forest interiors. In addition, winds cause greater structural damage near the forest ends and affect other ecological processes such as pollination, seed dispersal, nutrient cycling and carbon storage. The extent of forest edges in the Brazilian Amazon grows each year, caused by deforestation and forest degradation from human activity. However, the extent of edge forests, and the changes in carbon stock resulting from alterations in microclimate and disturbance near forest edges are difficult to quantify. Previous studies have used multispectral remote sensing and geographic information systems (GIS) analysis to quantify fragmentation and the effect of edges [2]. We used lidar (light detection and ranging) measured canopy heights as a proxy variable to quantify forest edge effects across a degraded forest landscape of the Amazon in the Paragominas Municipality in Para State, Brazil. To our knowledge no previous study has used... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Airborne lidar; Amazon; Edge effect; Forest degradation. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/137288/1/4657.pdf
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Marc: |
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