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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  18/06/2021
Data da última atualização:  24/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LANDIM, A. P. M.; MATSUBARA, N. K.; SILVA-SANTOS, J. E. da; SILVA, C. M.; ROSENTHAL, A.
Afiliação:  ANA P. M. LANDIM, UFRRJ; NATÁLIA K. MATSUBARA, UFSC; JOSE E. DA SILVA-SANTOS, UFSC; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; AMAURI ROSENTHAL, CTAA.
Título:  Application of preliminary high-pressure processing for improving bioactive characteristics and reducing antigenicity of whey protein hydrolysates.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology International, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1177/10820132211022106
Idioma:  Inglês
Notas:  First Published June.
Conteúdo:  This study investigated the use of Novo Pro-D® (NPD) and Ficin (FC) as alternative proteases for the production of bioactive peptides with reduced allergenicity from whey protein concentrate (WPC). In addition, the use of high hydrostatic pressure processing as pre-treatment of WPC and its impact on the final characteristics of hydrolysates were also evaluated. NPD treatments generated hydrolysates with a 98% reduction of soluble proteins, greater in vitro antioxidant capacity, and less immunoreactivity when compared to FC ones. However, pre-treatment was an essential tool to improve WPC hydrolysis when FC was used, resulting in hydrolysates with less soluble proteins, enhanced antioxidant capacity, and less allergenicity compared with conventional hydrolysis. As for NPD, the pre-treatment of WPC improved the in vitro antioxidant capacity and resulted in a 100% reduction in immunoreactivity to ?-lactoglobulin in a shorter processing time. Importantly, bioactive peptides generated by FC displayed an improved ability to induce in vitro arterial relaxation, compared with those obtained from NPD process. Therefore, this study provides innovative evidence regarding how the proteases used for production of whey hydrolysates can improve its biological effects, and discloses the use of high hydrostatic pressure combined with enzymatic hydrolysis as a promising alternative to produce hydrolysates with improved properties.
Palavras-Chave:  In vitro allergenicity; In vitro antioxidant capacity; Whey protein hydrolysates.
Thesaurus Nal:  Enzymatic hydrolysis; Food technology; Vasodilation.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
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Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15182 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  27/01/2015
Data da última atualização:  28/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SANTOS, U. S. dos; SOUZA, A. V. de; SOUZA, M. D. de; BISPO, L. dos P.
Afiliação:  UILIANE SOARES DOS SANTOS, Mestranda da Universidade Estadual de Feira de Santana/Ba; ANA VALERIA VIEIRA DE SOUZA, CPATSA; MAZIELE DIAS DE SOUZA; LUMA DOS PASSOS BISPO, Mestranda da Universidade Estadual de Feira de Santana/Ba.
Título:  Avaliação do potencial antifúngico do óleo essencial de lippia gracilis frente à microorganismos de importância agrícola para o Vale do São Francisco
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO IBEROAMERICANO DE PLANTAS MEDICINAIS, 7.; SIMPÓSIO IBEROAMERICANO DE INVESTIGAÇÃO EM CÂNCER, 2., 2014, Ilhéus. A biodiversidade iberoamericana como fonte de produtos naturais bioativos. Ilhéus: UESB: UESC, 2014.
Descrição Física:  1 Pen drive.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Objetivou-se com este trabalho avaliar a atividade antifúngica do óleo essencial da espécie Lippia gracilis frente à microrganismos de importância agrícola para o Vale do São Francisco.
Palavras-Chave:  Alecrim do campo; Alecrim do mato; Atividade antimicrobiana; Bioma caatinga; Lippia gracilis; Natural resource; Planta nativa.
Thesagro:  Óleo Essencial; Planta medicinal; Recurso natural.
Thesaurus NAL:  Essential oils; Medicinal plants; Natural resources.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/116568/1/Ana-Valeria-3-cpatsa.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA54281 - 1UPCRA - CD951
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