Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  11/07/2012
Data da última atualização:  23/02/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FRASCARELI, E. C.; SILVA, V. M.; TONON, R. V.; HUBINGER, M. D.
Afiliação:  E. C. FRASCARELI, UNICAMP; V. M. SILVA, UNICAMP; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; M. D. HUBINGER, UNICAMP.
Título:  Effect of process conditions on the microencapsulation of coffee oil by spray drying.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Food and Bioproducts Processing, v. 90, n. 3, p. 413-424, Jul. 2012.
DOI:  10.1016/j.fbp.2011.12.002
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Microencapsulation is a good alternative to transform liquid food flavourings, such as coffee oil, into stable and free-flowing powders. Thus the aim of this study was to evaluate the influence of process conditions on the microencapsulation of coffee oil by spray drying, using gum Arabic as encapsulating agent. The effect of total solid content (10?30%), oil concentration with respect to total solids (10?30%) and inlet air temperature (150?190 °C) on the encapsulation efficiency, oil retention, moisture content and powder hygroscopicity were evaluated by a complete 23 central composite rotatable design. Both encapsulation efficiency and oil retention were negatively influenced by oil concentration and inlet air temperature, and positively affected by total solid content, which could be related to the emulsion viscosity and droplet size. Particles produced at the optimized process conditions (30% of total solids, 15% of oil with respect to total solids and inlet air temperature of 170 °C) were evaluated for oxidative stability and showed to be stable during storage at 25 °C, but not at 60 °C. At this temperature, pure oil presented higher lipid oxidation than encapsulated, confirming the protective effect of microencapsulation on the oxidative stability of this product.
Palavras-Chave:  Eficiência de encapsulação; Microencapsulação; Óleo de café; Propriedades de emulsão; Retenção de óleo.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA11384 - 1UPCAP - PP2012/0252012.00025
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoFERNANDES, E. G.; VALÉRIO, H. M.; BORGES, M. A. Z.; MASCARIN, G. M.; SILVA, C. E.; VAN DER SAND, S. T. Selection of fungi for the control of Musca domestica in aviaries. Biocontrol Science and Technology, Oxford, v. 23, n. 11 p. 1256-1266, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional